Når Sergej Makaritsjev (61) snakker om sjakk, pleier folk å lytte. Den russiske stormesteren har laget om lag 3500 TV-programmer om sjakk, noe som trolig er verdensrekord.

Han har også jobbet som sekundant for to av sjakkhistoriens største spillere, erkerivalene Anatolij Karpov og Garry Kasparov.

I et intervju med det russiske nettstedet sports.ru, som er gjengitt av chess24.com, snakker han om at nåværende verdensener og verdensmester Magnus Carlsen har en «magisk gave».

Makaritsjev ser imidlertid tilbake på 80-tallet, da Karpov og Kasparov fortryllet sjakkverden med sine brutale dueller på brettet, med nostalgi.

Han mener nemlig at Carlsen er så suveren at det er skadelig for sjakkinteressen på verdensbasis.

— Det er ikke lenger den samme interessen for sjakk, selvfølgelig. For at den situasjonen skal endre seg positivt, må det komme en virkelig farlig konkurrent for Carlsen. Sjakk trenger en «varemerkeduell», sier Makaritsjev i intervjuet.

Grønn: — Bra med klar ener

NRK-ekspert Atle Grønn fikk oppleve både Makaritsjev og Karpov på nært hold da de sovjetiske stormesterne gjestet Oslo i sammenheng med Oslo Schakselskaps 100-årsjubileum i 1984, i perioden da Sovjetunionen dominerte verdenssjakken fullstendig.

Atle Grønn jobber som sjakkekspert i NRKs sendinger. Her fra VM i Sotsji. Foto: NTB SCANPIX

Nå er Grønn professor i russisk og internasjonal mester (IM) i sjakk. Grønn mener Carlsen har vært positiv for sjakkinteressen på verdensbasis.— Det er ingen tvil om at Carlsen har løftet verdenssjakken. Det var tristere tider for sjakken da Anand var verdensmester, sier Grønn.

— Jeg tror det er bra for interessen at det er en klar ener. Slik var det med Fischer og Kasparov (på 70-, 80- og 90-tallet, journ. anm.), og det var på mange måter sjakkens gullalder, sier Grønn.

Italiener truet Carlsen

På verdensrankingen for mars leder Carlsen med hele 61 poeng. Når de beste spillerne spiller mot hverandre, får vinneren av partiet som regel rundt fem poeng.

Dermed er Carlsens posisjon på toppen av verdenssjakken tilsynelatende komfortabel.

Her spiller Viswanathan Anand, Carlsens VM-utfordrer i Sotsji, mot Fabiano Caruana, som kan bli Carlsens neste utfordrer i 2016, mot hverandre under Zürich Chess i februar. Foto: AP

Men vi skal ikke mange månedene tilbake før italienske Fabiano Caruana virkelig seilet opp som en konkurrent. Etter at Caruana vant syv strake partier i Sinquefield Cup i St. Louis, USA, var han bare 19 poeng bak på verdensrankingen for oktober.— På et tidspunkt virket det som Fabiano Caruana kunne konkurrere med Magnus, sier Makaritsjev.

— Nå har imidlertid luken igjen blitt veldig stor, og Fabianos spill har blitt litt usammenhengende.

- Carlsen kan gå rett inn i et talkshow

NRK-ekspert Grønn trekker frem nettopp Caruana som en av Carlsens sterkeste utfordrere de 2-3 neste årene.

Han ser også for seg at den kinesiske sjakkometen Wei Yi, født i 1999, kan bli en utfordrer for Carlsen.

— Jeg tror han kan bli en utfordrer allerede om fem år. Han er høyere rangert enn Magnus da han var 15 år, sier Grønn om kineseren som allerede har rukket å spille seg inn blant verdens 50 høyest rangerte spillere.

Sjakkeksperten er imidlertid ikke så sikker på at Wei Yi er en type som kan løfte sjakkinteressen på verdensbasis.

— Wei kan knapt engelsk, men han vil løfte sjakkinteressen i Kina, sier Grønn.

— Magnus har den x-faktoren. Han er ung, karismatisk, og kan gå rett inn i et amerikansk talkshow. Det kan ikke Wei Yi eller Caruana. For å virkelig løfte sjakken skulle vi hatt to Magnus'er.

— Carlsen har en magisk evne

Carlsens stjernestatus er tilsynelatende voksende, og nordmannen har virkelig forsvart varemerket sitt med godt spill i starten av 2015. Både i Tata Steel Chess i januar og i Grenke Chess i februar sikret Carlsen turneringsseieren.

Hvorfor er Carlsen stadig et hestehode foran?

Makaritsjev legger vekt på Carlsens psykologiske overtak.

— Spillere som møter ham i store turneringer blir ofte spurt hva som gjør ham unik. Svaret er ofte noe som dette: Sett deg ned foran Carlsen og flytt brikkene. Du kan forstå den reaksjonen. Når spillere sitter overfor Carlsen i turneringer og matcher, gjør de ofte tabber. Det virker noen ganger som om Carlsen har en magisk evne til å fremprovosere disse feilene, sier Makaritsjev.

Carlsens neste mulighet til å forsvare posisjonen som verdensener blir i den aserbajdsjanske turneringen Shamkir Chess i april. Der stiller også de fleste av han sterkeste utfordrere.

Denne måneden reiser Carlsen tilbake til Reykjavik, stedet der han sjokkerte sjakkverden ved å slå Anatolij Karpov i et lynsjakkparti som 13-åring.

Carlsen skal besøke turneringen Reykjavik Open, der blant annet hans far Henrik Carlsen og VM-sekundant Jon Ludvig Hammer deltar.

Verdens ti høyest ratede sjakkspillere (per mars 2015):

1. Magnus Carlsen (Norge), 2863 ratingpoeng

2. Fabiano Caruana (Italia), 2802

3. Hikaru Nakamura (USA), 2798

4. Veselin Topalov (Bulgaria), 2798

5. Alexander Gristsjuk (Russland), 2794

6. Viswanathan Anand (India), 2791

7. Anish Giri (Nederland), 2790

8. Wesley So (USA), 2788

9. Vladimir Kramnik (Russland), 2783

10. Levon Aronian (Armenia), 2770