— Nå gjør han rett og slett ikke feil. Jeg har aldri sett dette før. Jeg har ikke engang sett Magnus Carlsen spille så bra noen gang.

Den franske elitespilleren Maxime Vachier-Lagrave stilte seg i rekken av beundrere da italiensk-amerikanske Fabiano Caruana herjet under Sinquefield Cup i St. Louis i månedsskiftet august/september i fjor. Caruana hadde da vunnet syv strake partier i turneringen, alle mot spillere på topp ni av verdensrankingen.

— Plutselig hadde Magnus fått en reell utfordrer, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Aftenposten.

Slike seiersrekker fører til genierklæringer i sjakkverden, men selv var Caruana lavmælt som alltid. ”Vi bare spiller partier, og på et eller annet vis ender det opp til min fordel i hvert parti” forklarte Caruana.

Carlsen og Caruana møttes under Zürich Chess Challenge i Sveits i fjor. Foto: Ap

Italienerens fremadstormende karriere er et resultat av hardt arbeid og merkverdige oppofrelser. For da fem år gamle Fabiano ble introdusert for sjakk gjennom en etter skoletid-ordning i Brooklyn, New York, endret det retningen i den lille guttens liv. Han ble oppslukt av brikkene, oppslukt av drømmene. Det ble på mange måter foreldrene også.

Europaturné

Fabiano Caruana ble født i Miami i 1992, men vokste opp i Brooklyn. Begge foreldrene er italienske. Faren Louis sa til New York Times i 2003, da Fabiano var ti år, at familien brukte 50.000 dollar (rundt 385.000 kroner etter dagens kurs) i året på å betale sønnens trenere og transporten til forskjellige turneringer.

Så god hadde Caruana blitt som 12-åring, at familien flyttet til Europa for å jage sønnens sjakkdrøm.

— For Magnus’ familie var det aldri et behov for å flytte fra Norge. Magnus reiste rundt på turneringer i Europa fra han var 12-13 år. De viktigste turneringene er i Europa, derfor var det ikke aktuelt for Magnus, forteller Carlsens manager Espen Agdestein.

Caruanas familie tok fatt på en slags rundreise. Spania, Ungarn, Sveits, bostedet var som regel avhengig av hvor Fabianos sjakktrener holdt til. Caruana begynte tidlig å trene med stormestere. (Stormester er den gjeveste tittelen man kan oppnå som sjakkspiller). Som guttunge tilbragte også Magnus Carlsen mye tid med en stormester, nemlig treneren Simen Agdestein.

DUELL: Magnus Carlsen spiller her mot Fabiano Caruana i en turnering i Sao Paulo i Brasil i september 2012. Foto: Ap

— Det er nok en stor fordel å bli trent av en stormester, men det må gjøres med kløkt. Spilleren må være ganske talentfull, hvis ikke blir det råflott. Man kan ikke skape en veldig god spiller ut av ingenting, det må være talent og glød, sier Simen Agdestein.

- Jeg har ingen venner

I 2007 bodde Caruana-familien i Budapest. ”Jeg skjønner ikke språket, så jeg har ingen venner” fortalte 14 år gamle Fabiano Caruana da. ”Jeg var mot ideen om å flytte til Europa, men nå er det åpenbart at det var en god beslutning”. For Caruana hadde allerede blitt tidenes yngste stormester i både Italia og USA.

Allerede da Caruana var åtte år snakket den første treneren hans, Bruce Pandolfini, om at gutten kunne bli verdensmester en dag. Som 14-åring snakket også Caruana åpent om at målsetningen var verdensmestertittelen. Magnus Carlsen uttrykte det samme i en alder av 13 år. Simen Agdestein sier at det kan være lurt å sette seg høye mål i ung alder.

Norges tidligere sjakkonge Simen Agdestein møtte Caruana under Norway Chess i Stavanger i fjor. Foto: NTB scanpix

— Mange blir nervøse hvis de trenger remis i et parti for å bli stormester, men hvis målet er mye høyere enn det, drukner alle slike delmål. Man lurer seg selv psykologisk, sier Agdestein, som legger til at den indre motivasjonen til å mestre selve spillet likevel er viktigst.

Endte seiersrekken

Fortsatt er det bare nordmannen som har nådd målet, selv om det i sjakk-kretser allerede spekuleres om hvorvidt det blir Caruana som vil kvalifisere seg til å utfordre Carlsen om VM-tittelen i 2016. — Jeg er nødt til jobbe og forbedre meg, men for å bli like lite sårbar som Carlsen er ikke viljestyrke nok. Han har en veldig dyp forståelse av sjakk, sa Caruana i 2012. Carlsen står fortsatt i veien for at oppofrelsene Caruana gjorde som åtteåring skal få den ultimate belønning.

— Magnus har vært hakket hvassere de siste årene. Han er stabil på det nivået han er, mens Caruana fortsatt er i fremgang. Det blir spennende å se hvor Caruana ender opp, sier Torstein Bae.

Carlsen har vært best i de innbyrdes partiene. Nordmannen har vunnet fem av 16 partier mot Caruana i partier med ordinær betenkningstid, og tapt fire av de. Sist gang duoen møttes endte Carlsen Caruanas seiersrekke i Sinquefield Cup med et remisparti. Nå venter en hel sjakkverden i spenning på partiet mellom verdens to ypperste sjakkgenier i Tata Steel Chess på fredag.

KILDER: New York Times, chessbase.com, chess24.com, whychess.com, CBS, FIDE