Verdensmester Magnus Carlsen har fått en langt tøffere start i storturneringen enn kanskje han trodde på forhånd. Etter to remis endte det i tap mandag.

Det var den polske stormesteren Radoslaw Wojtaszek som ble Carlsens overmann mandag. Han er rangert som nummer 15 på siste verdensranking, og Polens beste sjakkspiller. Wojtaszek hadde hvitt og tok tidlig initiativet i kampen. Carlsen ofret en bonde slik at hvitt fikk et fysisk overtak, men varte og rakk før han klarte å virkelig sette press på verdensmesteren.

Men da Carlsen gjorde en stor feil i sitt 28. trekk endte det i tap for nordmannen. Selv om han i halvannen time til forsøke å redde seg inn, måtte han til slutt innse at stillingen ikke ga ham noen muligheter.

— I dag var det altfor mye fantasi, og altfor lite realitet. Jeg spilte altfor optimistisk i åpningen. Og så ofret jeg en offiser jeg ikke skulle ofret, og det var så klart helt elendig, sa Carlsen til TV 2 om sitt spill.

Nordmannen har hatt svart i to av de tre første partiene, men har nå havnet ordentlig i bakleksa i turneringen.

Etter tapet innrømmet han også at han ble litt overrasket over hvor hard motstand han fikk.

— Jeg gjør altfor mange feil, og disponerer tiden min dårlig. Det er ikke bra nok i det hele tatt i dag. Han spilte greit nok han, og tok sjansen da han fikk den.

Den regjerende VM-vinneren åpnet med remis mot hjemmehåpet Anish Giri og fortsatte med remis mot amerikaneren Wesley So søndag.

Tirsdag møter Carlsen nederlenderen Loek van Wely med svarte brikker. (©NTB)