— Vi kan ikke prøve oss på å kommentere noen av trekkene, for det går rett og slett for fort.

TV 2s ekspert Jon Ludvig Hammer forsøkte etter beste evne å formidle dramatikken da Magnus Carlsen trengte fem lyn- og hurtigsjakk partier på å avgjøre Grenke Chess mandag kveld.

Carlsen spilte partier med fem- og ti minutters betenkningstid og virket fullstendig utslitt etter alle de lynraske trekkene. TV 2 kunne senere melde om nye seerrekorder for sjakk.

Men vil den lynsjakken ta over spillet på sikt?

Sportssjef i TV 2 Vegard Jansen Hagen ser gjerne at lynsjakk får en større rolle i elitesjakken.

— I det store og hele var det et seriøst adrenalinrush, som var litt forfriskende, sier Jansen Hagen til Aftenposten.

— Umulig å forstå

I nettstedet chess24.com sitt studio satt verdenstoer Fabiano Caruana. Han prøvde å analysere trekkene som utspant seg på brettet mellom Carlsen og hans tyske motstander Arkadij Naiditsch.

Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk. Her spiller Carlsen mot Ian Nepmniachtchi under vm i Dubai i fjor sommer. Russeren ble nummer to i lynsjakkturneringen. Foto: AP

— Disse partiene er umulig å forstå, sa til slutt en resignert Caruana.Nettopp det er ankepunktet mot lynsjakken. Mens kortere betenkningstid bidrar til økt dramatikk og færre remis-partier, mener kritikerne at lynsjakk bidrar til mindre innsiktsfullt og interessant spill.

Garry Kasparov, som var verdens suverent beste spiller på 90-tallet, har vært negativ til lynsjakk. Ifølge Kasparov blir spillere svakere av å spille lynsjakk og mer vant til fem-minutters-løsninger.

Under mandagens partier bølget computerutregningene som en fiskebåt i stormvær, etter at Naiditsch og Carlsen gjorde feil som forbløffet ekspertene, og som de trolig aldri ville gjort med mer tid på seg.

Sjakkpresidenten satte verdensrekord

Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson er imidlertid en lynsjakkentusiast.

— Jeg er positiv til mer lynsjakk på elitenivå. Det er veldig underholdende, sier Aulin-Jansson.

Så underholdende synes Aulin-Jansson det er, at han satte verdensrekord for maratonlynsjakk i 1984. Da spilte den nåværende sjakkpresidenten i 92 timer og 26 minutter sammenhengende. Den da 22 år gamle Aulin-Jansson rakk å spille 701 partier, og vant langt over halvparten av dem.

Carlsens manager Espen Agdestein og sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson er begge tilhengere av lynsjakk. Foto: NTB SCANPIX

Aulin-Jansson tror også elitespillere som Magnus Carlsen ønsker å spille flere store lynsjakkturneringer.Det stiller imidlertid sjakkblogger Sven Wisløff Nilssen seg tvilende til. Han tror dagens beste spillere deler syn med Kasparov.

— Spillerne vil nok tenkte at det er for mye tilfeldigheter. De er nok veldig sidrumpa på dette, det er hvert fall min spådom, sier mannen bak bloggen Sjakkfantomet.

Wisløff Nilssen trekker imidlertid frem russeren Alexander Grisjtsjuk, nummer to på liveverdensrankingen, som en spiller som er veldig positiv til mer lynsjakk.

- Magnus liker å spille lynsjakk

Magnus Carlsen er ikke bare verdensmester med ordinær betenkningstid. Den norske superstjernen sikret også VM-gull i lynsjakk og hurtigsjakk i Dubai i juni.

Carlsens manager Espen Agdestein forsikrer om at verdensmesteren ikke er blant dem som ønsker å hindre at lynsjakk blir viktigere innenfor sjakken.

Magnus Carlsen sammen med manager Espen Agdestein etter at VM-seieren var sikret i Sotsji. Foto: NTB scanpix

— Han syns at det ville vært ok hvis det fikk hånd i hånd med klassisksjakk. Men det hadde vært synd om det skulle ta over. Magnus liker å spille både lynsjakk og hurtigsjakk, sier Agdestein, som legger til at Carlsen er svært lysten på forsvare sine VM-titler i lyn- og hurtigsjakk i år.Carlsens manager opplever imidlertid ikke at lynsjakk er i ferd med å ta over for langsjakk.

— Det er lynsjakk man spiller i klubbene hele tiden, så det er en populær sjakkform. Men det er nok ikke en trend at det tar over. Det er gøy å se det på TV, men veldig mye av spenningen er knyttet opp mot resultatet. Det er vanskelig å få seg hva som foregår. Jeg tror også tv-seere synes det er greit at det tar litt tid i langsjakken, sier Agdestein.

- Det vil bli et krav

Wisløff Nilssen tror imidlertid at underholdningsverdien i lynsjakk er så stor at disiplinen etter hvert vil få en større rolle.

— Det er mye morsommere å se på. Fra publikumssiden vil det nok nesten bli et krav, sier Wisløff Nilssen.

— Hurtigsjakk er veldig publikumsvennlig. Det er få remis-resultater. Folk vil at det skal bli avgjort.

— Sjakk utspiller litt sin egen rolle hvis det skal være fiffige strategier i sluttspillet som avgjør, for det er på et nivå som foregår langt over hodene på de aller fleste. Det er spennende at det går såpass fort, og de beste vinner der også, argumenterer sjakkbloggeren.

Vil ikke gjøre Norway Chess til lynsjakkarrangement

Superturneringen Zürich Chess testet ut et nytt format i 2014. Der skulle turneringens vinner avgjøres etter seks partier med langsjakk og seks partier med hurtigsjakk. Partiene med hurtigsjakk hadde dobbelt så stor betydning for turneringsresultatet.

Det var den komplette verdensmesteren Magnus Carlsen som stakk av med seieren, etter at nordmannen gjorde det best i langsjakkrunden, før han samlet nok poeng i hurtigsjakkrunden til å vinne sammenlagt.

I Zürich Chess spilte møttes også deltakerne til lynsjakk den første dagen, for å avgjøre hvem som skulle få det mest gunstige turneringsoppsettet.

Norway Chess 2014 startet opp med en rekke lynsjakkpartier. Her sitter Vladimir Kramnik og Magnus Carlsen klare før et lynsjakkparti. Foto: NTB SCANPIX

I den Stavanger-baserte storturneringen Norway Chess er det i utgangspunktet bare langsjakkpartier som avgjør vinneren. Ved poenglikhet vil imidlertid vinneren kåres gjennom partier med kortere betenkningstid.— Vi har ikke planer om å gjøre om Norway Chess til et lynsjakkarrangement. Vi ønsker å fortsette med tradisjonelle runder, sier Madland.

På åpningsdagen spiller imidlertid deltakerne lynsjakkpartier for å fastsette turneringsoppsettet.

— Det er spennende, for vi starter med noe som det er litt fart i, og som er publikumsvennlig, selv om det er vanskelig å dekke live.

Dermed får de beste lynsjakkspillerne i verdenseliten muligheten til å vise seg frem i Stavanger i juni. Måneden før kommer imidlertid høydepunktet for lynsjakkentusiaster.

Da spilles verdensmesterskapet i lyn- og hurtigsjakk. Det internasjonale sjakkforbundet FIDE har imidlertid ikke offentliggjort hvor turneringene vil finne sted.