Magnus Carlsen forsvarte verdensmestertittelen med seieren over Viswanathan Anand i november, men sjakkeksperter har for lengst konkludert med at Anand ikke er Carlsens sterkeste konkurrent.

Det er Fabiano Caruana (22) som har sett ut som den sterkeste utfordreren den siste tiden, og fredag var det nettopp Caruana som skulle spille mot Carlsen i storturneringen i Tata Steel Chess.

Carlsen spilte med de svarte brikkene, men knuste likevel Caruana. Dermed har Carlsen vunnet tre strake partier i Wijk aan Zee, Nederland.

På et tidspunkt så det ut som at det hele ville ende i remis, men Carlsen lurte Caruana inn i en felle som ble skjebnesvanger for italieneren.

— Det var over all forventning, sier Magnus Carlsen til TV 2 etter partiet.

— Det er godt å slå ham selvfølgelig, spesielt med svart. Det var et spennende parti, sikkert langt fra feilfritt. Etter hvert fikk jeg i gang brikkene mine, og da ble det gøy!

- Veldig overbevisende

Carlsen har nå vunnet seks av 17 partier mot Fabiano Caruana. Italieneren står fortsatt med fire seire mot nordmannen.

Caruana har vunnet gjetord de siste månedene med fantastisk spill, som har ført til sammenligninger med sjakklegenden Garry Kasparov. Spesielt imponerende var italieneren i Sinquefield Cup i september, der han vant syv strake partier.

Fredag viste imidlertid Carlsen hvem som er best.

— Caruana kan komme tilbake, han har tapt mot Magnus før, men dette var ganske viktig, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

— Etter Caruanas spill i Sinquefield Cup så mange på dem som jevngode. Det er nok veldig deilig for Magnus å slå ham. Etter dette kan man ikke lenger si at de er jevne, verdensmesteren er tross alt verdensmesteren. Ingen er viktigere å slå for Magnus, og det er overbevisende at han i tillegg gjør det med svart, sier Grønn.

Caruana er kjent for å være fantastisk i åpningene, men i fredagens parti viste det seg at Carlsen var minst like godt forberedt.

— Det var veldig overbevisende, og Magnus gjorde det på en litt utypisk måte.

— Magnus vant med et angrepsparti, når han vinner er det ofte etter et seigt sluttspill eller et posisjonelt parti. I dag spilte Magnus mer som han gjorde da han var 13-14-år. Han gikk tilbake til røttene, sier Grønn.

Fredagens seier var også viktig for Carlsens jakt på turneringsseiren. Nordmannen er nå på delt andreplass. Den ukrainske veteranen Vasilij Ivantsjuk leder, etter at han spilte remis mot kroaten Ivan Saric fredag.

Se hele tabellen nederst i saken.

— Magnus' stilling er i ruiner

Akkurat som det pleier å være når Carlsen og Caruana spiller mot hverandre, var fredagens parti fascinerende. Det hele startet med at Carlsen, som spilte med de svarte brikkene, gikk for en siciliansk åpning.

Caruana hadde lenge et lite overtak, men senere i partiet skulle Carlsen ta kommandoen. Etter nordmannens 17. trekk (bonde til g5) mente ekspertene at partiet «eksploderte», og at det nå var en «enten-eller-stilling» for Carlsen.

— Dette partiet kommer neppe til å ende med remis. Nå angriper Carlsen for fullt på kongefløyen, mens Caruana gjør det samme på dronningfløyen. Det blir et kappløp mellom de to spillerne, skrev Aftenpostens sjakkekspert Pål Vegard Hagesæther

Carlsen hadde altså satset alt på et brutalt angrep mot Caruana, og partiet var på bristepunktet.

— Magnus' stilling er i ruiner, men han har en mulighet til å angripe kongen, sa TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer.

- Nå kollapser forsvaret

Like etter at spillerne byttet dronninger, skulle det hele falle sammen på spektakulært vis for Fabiano Caruana.

I Caruanas 29. trekk valgte italieneren å bytte løper med hest. Etter det utviklet det seg til en stilling der Carlsen hadde stålkontroll. Det var nå bare et spørsmål om når for verdenstoeren Caruana.

— Jeg tror ikke dette partiet kommer til å være i 40 trekk. Nå kollapser Caruanas forsvar, sier TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer litt senere.

Etter det var Carlsens vei mot seier en parademarsj.

Tata Steel Chess etter seks av 13 runder:

1. Vasilij Ivantsjuk (Ukraina) 4,5

2. Radoslaw Wojtaszek (Polen) 4

2. Wesley So (USA) 4

2. Magnus Carlsen (Norge) 4

5. Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike) 3,5

5. Ding Liren (Kina) 3,5

5. Anish Giri (Nederland) 3,5

8. Fabiano Caruana (Italia) 3

8. Teymur Radjabov (Aserbajdsjan) 3

10. Ivan Saric (Kroatia) 2,5

11. Loek van Wely (Nederland) 2

11. Levon Aronian (Armenia) 2

11. Yifan Hou (Kina) 2

14. Baadur Jobava (Georgia) 0,5