Den kjente investoren og Olavsvern-eieren skal være interessert i å kjøpe seg inn i aksjeselskapet som drifter TILs toppfotballsatsing.

– Jeg har diskutert eierskapet i TIL Holding AS siden det ble startet, er Wilhelmsens respons til spekulasjonene.

– Hvem har du diskutert med?

– Med mange. Men hva banken tenker må du høre med banken om, sier 59-åringen — med tydelig adresse til at et oppkjøp er avhengig av villige selgere.

Fått med deg denne?

Åpner for endring

Etter et turbulent år i TILhar TIL Holding AS sine to største aksjonærer, Troms Kraft (27.4%) og Sparebanken Nord-Norge (26.2%) åpnet for en endring i klubbstrukturen til TIL.

– Fra min side skulle jeg ønsket at alt var underlagt tilbake i en og samme klubb. Vi tror det vil være hensiktsmessig at eierskapet i klubben kommer tilbake til medlemmene, sa konserndirektør i Troms Kraft, Erling Dalberg, for en måned siden.

– Jeg vil slutte meg til det Erling sier. Vi har gjort noen øvelser på det, hvor vi blant annet var eier i et stadionanlegg, som vi brakte tilbake til idretten. Det er ikke naturlig for oss å være eier i en fotball over tid, kommenterte konserndirektør i banken, Petter Høiseth, i samme sak.

«Mister TIL»

Wilhelmsen har på mange måter vært symbolet på TIL i moderne tid:

Fra en spillerkarriere på slutten av 1970-tallet, ble Wilhelmsen styreleder i TIL i 1981. Da spilte klubben på tredje nivå og hadde et årsbudsjett på 300.000 kroner.

I løpet av de neste 30 årene hadde Wilhelmsen en rekke toppverv rundt TIL — senest som leder av sportslig utvalg. Han har vært sentral i en rekke store spillersalg fra TIL - som salgene av Morten Gamst Pedersen og Rune Lange for 30-40 millioner til utenlandske klubber.

De siste to årene har 59-åringen vært helt ute av verv knyttet til Tromsø Idrettslag.

Støtter dagens modell

Et økonomisk skakkjørt TIL innførte i 2009 «dualmodellen», hvor et aksjeselskap kom inn for å drifte toppfotballsatsingen i Tromsø Idrettslag.

Den gang sa Gunnar Wilhelmsen:

– Jeg føler oppriktig at vi gir litt av sjelen fra oss, men vi er nødt til å ta grep.»

Nå mener imidlertid den profilerte investoren og tidligere TIL-toppen at strukturen er en nødvendighet. I et tidligere intervju med iTromsø i september, sa Wilhelmsen dette om «dualmodellen» i TIL.

– Det er slik det må være. Det har blitt såpass stort, jeg tror ikke du kommer unna det. Det å skulle ha det medlemsstyrt kan være risikosport, sa Wilhelmsen den gang.

– Hvordan synes du TIL har vært styrt i 2015?

– Det har jeg ingen formening om, sier Gunnar Wilhelmsen i dag.

- Hva har du diskutert med folk om TIL i høst?

– Vi bryr oss og er glad i TIL. TIL er høyt på agendaen når jeg snakker med mange folk i Tromsø.

Minusdrift

TIL Holding AS har hatt svake økonomiske tall de siste årene, i tråd med TILs økonomiske utfordringer og lange kostnadskutt-prosess.

For 2014 var årsresultatet før skatt minus 9,97 millioner kroner. I 2013 var underskuddet på 10,07 millioner, mot 9,3 millioner i underskudd i 2012. I 2014-regnskapet er egenkapitalen også negativ.

– Vi har ingen oppdatert verdivurdering av selskapet. I henhold til de regnskapsprinsipper vi følger er aksjeposten bokført til null i våre bøker, opplyser Petter Høiseth i SNN.

Han kommenterer en interesse for oppkjøp fra Gunnar Wilhelmsen slik:

– Vi kjenner ikke til konkret interesse, sier Høiseth, som likevel legger til:

– Men hvis det skulle være interesse for å kjøpe kunne en emisjon vært det beste. Det vil tilføre selskapet og klubben penger.

Medlemsstyrt?

Heller ikke Troms Krafts regnskap er aksjene i TIL Holding AS bokført med noen som helst verdi.

– I og med at vi ser at dette ikke gir avkastning er det vanskelig å forsvare å ha noen bokførte verdier på det, sier Erling Dalberg.

Det er ensbetydende med at de store eierne vil gi fra seg aksjeposter i TIL Holding AS gratis.

– TIL er til for innbyggerne i Tromsø og Nord-Norge. Det bør vi ha respekt for. Det samfunnsansvaret klubben har bør videreføres, sier Dalberg, som gjerne ser at klubben blir et rent idrettslag igjen — uten aksjeselskap rundt.

– Det ville kanskje vært det beste.

Han kjenner ikke til en interesse om oppkjøp av TIL-aksjer fra Gunnar Wilhelmsen.

– Det kjenner jeg ikke til. Men det er sikkert mange som har lyst til å kjøpe en fotballklubb, sier TK-direktøren.