Sammen med Simon Bentsen (25) utgjør Emilsen i trenerteamet til klubben som to år på rad har vært svært nære et opprykk til 3.-divisjon. Emilsen skal være hovedtrener, og Bentsen skal være hans forlengede arm ut på banen i rollen som spillende assistenttrener og sparringspartner etter at årets trener Gaute B. Olsen forsvant til Senja.

Forklaringen på hvordan Emilsen, opprinnelig fra Jessheim i Akershus, fikk jobben er definitivt noe utenom det vanlige.

– I forbindelse med at jeg flyttet til byen i forbindelse med jobb sendte jeg en mail til Truls Jenssen i fotballkretsen i oktober om han visste om et lag som trengte litt trenerbistand. Da satt han meg i kontakt med Kvaløya, og så har det bare gått fort videre derfra, sier Emilsen, som pendler hjem til familien sørpå i helgene.

Og målet er klart ifølge duoen.

– Vi skal rykke opp til 3.-divisjon i 2016, sier Emilsen og Bentsen til iTromsø.

Nederland og England

Planen var at Emilsen egentlig skulle trene klubbens juniorlag, men det endte like godt med at den trener 1-utdannede 38-åringen tok begge lagene. Han har siden 2006 vært involvert som fotballtrener. Først på barne— og ungdomsnivå, før han valgte å reise utenlands for å få flere impulser.

– Jeg ble raskt bitt av trenerbasillen, og har tatt forkurset for trener 2. Fra tidligere har jeg deltatt på trenerseminar i Ajax der jeg var på samlinger både i Nederland og Norge. Jeg har også vært ett år innom på det samlingsbaserte Coerver-akademiet i engelske Fulham der jeg tok et såkalt «Youth Diploma», forteller Kvaløyas nye trener, som lærte mye av impulsene han fikk utenlands.

– I Nederland har de et helt annet fotballuttrykk enn det vi har i Norge. De spisser utvelgelsen av spillerne fra de er åtte år gammel. Planlegging og tilrettelegger økter er imponerende, og ingenting er overlatt til tilfeldigheter, sier Emilsen, som sier han før første økt med Kvaløya for noen uker siden hadde planlagt samtlige treninger fram til nyttår.

– Innspill til hvordan man får den røde tråden i det man ønsker å oppnå, samt å få enda mer struktur på øktene var noe jeg plukket opp på de kursene jeg tok utenlands, sier treneren, som sverger til en spillende 4-3-3-formasjon.

– Det gir meg veldig mye å være på feltet, og på sikt ønsker jeg å trene et lag høyere i divisjonene, sier Emilsen.

Storscorer

Sparringspartner Bentsen har fem år bak seg på A-laget, og med 90 mål på 76 kamper er det ingen grunn til å betvile spissens blikk for hvor målet står.

– Jeg er en lojal fyr som liker å holde på med fotball, og når muligheten til å ta en ny rolle i klubben kom ønsket jeg å ta den, sier Bentsen til iTromsø.

– Har du lenge hatt ambisjoner om å bli trener?

– Det har ligget litt i kortene, og jeg har spilt Football Manager siden jeg var 14–15 år, sier han med et smil.

– Jeg har alltid hatt synspunkter på kamper og treninger, og har vært kaptein for klubben i to år. Etter å ha fulgt Atle noen uker ønsker jeg virkelig å lære mye av han. Det er utrolig motiverende å få inn en slik trener, poengterer Bentsen videre.

Etter å ha mistet Martin Larsen Traasdahl til Senja og Yngvar Johansen til Fløya er laget også nødt til å forsterke.

– Vi har kontaktet en del spillere i 3.— og 4.-divisjon i tillegg til at vi har et godt juniorlag, sier Bentsen.