Therese Togstad Berg, Odd-supporter.

Mange ser nok på fotball og miljø som viktige saker, men kun et fåtall ser at de to sakene kan ha noe med hverandre å gjøre. For en tippeligaklubb fra Skien har disse to tingene blitt forenelige. I 2013 fikk ikke fotballklubben Odd bare en ny direktør, men også en ny visjon.

En tydelig grønn visjon

Visjonen om å bli den mest miljøvennlige klubben i Norge, noe direktør Einar Håndlykken og Odds Ballklubb klarte uten problemer. Jeg møtte den miljøengasjerte fotballdirektøren, som har bakgrunn fra Natur og Ungdom og miljøorganisajonen Zero

LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

  • Det tok ikke lang tid å bli den mest miljøvennlige klubben i Norge. Det var altfor lett å bli det. Det tok cirka én uke, slår direktør Håndlykken fast.

Artikkelforfatteren møtte Einar Håndlykkeni Odd for å snakke om klubbens miljøengasjement. Foto: Privat

Stabæk hadde en miljøprofil på slutten av 90-tallet, hvor de spilte med én grønn arm på drakta, men ellers er det få klubber i Norge som har slått en sak for miljøet på samme måte.For å fortjene tittelen til Norges mest miljøvennlige klubb er Odd eneste klubb i eliteserien med kildesortering på stadion. Noe som blir påpekt av speakeren under hver hjemmekamp. I følge Håndlykken er Odd fortsatt den eneste klubben som har kildesortering på stadion.

Fagermo i elbil

  • Vi har dessuten den eneste hovedtreneren som kjører elbil til og fra stadion. Odd har bidratt med flere gode miljøtiltak. Klubbens hjemmeside kommer hver måned med månedens miljøtips, i tillegg til kampanjer om å sykle til kamp i stedet for å kjøre. Det er blitt lansert konkurranser som innebærer at man kan vinne en sykkel dersom man sykler til kamp. I tillegg er det blitt satt opp sykkelverksted utenfor stadion ved noen av hjemmekampene, slik at folk kan få syklene sine reparert. Ladere til elbil utenfor stadion er en selvfølge.

Videre forteller direktøren at Odds samarbeidspartnere har vært utelukkende positive. I 2015 har Håndlykken en ny plan for et nytt miljøtiltak i samarbeid med klubben.

Jone Samuelsen i aksjon mot Start i en treningskamp i vår. I de grønne draktene som er Odds synlige bevis for miljø-fokuset. Foto: Håvard Karlsen, Fædrelandsvennen
  • Det nye i år er at Odd i samarbeid med ABB planlegger å bygge et solcellekraftverk på taket av Skagerak Arena som skal gi strøm til 20 eneboliger. Nå er det klart at klubben får kommunale kroner til prosjektet, så da er det opp til bystyret å avgjøre. — Hvordan har dette blitt tatt i mot?

  • Klubben har vært veldig positiv og visjonen ble tatt godt i mot. Det er klart at noen rynket på nesa da laget først skulle begynne å spille i grønne drakter. Sort og hvitt er jo religionen vår.

The Green Devils

Så vidt den miljøengasjerte fotballdirektøren vet om, er det ikke mange fotballklubber på høyt internasjonalt nivå, som er gode på miljø.

  • Det er for så vidt flere klubber som har miljø på agendaen. Både Liverpool, Manchester United og Chelsea. Men de kan gjøre mer. Det er en engelsk klubb på nivå fem med navn Forest Green Rovers (kallenavn The Green Devils), som har satt et stort grønt fokus på miljøet, sier Håndlykken.

På lagets hjemmeside kan man lese om flere miljøtiltak klubben har satt i gang for å få et grønnere fokus på dagsorden. Ett av klubbens miljøtiltak er at de har forbudt arenaens serveringssteder å selge pølser og hamburgere med tanke på miljøet og en bærekraftig utvikling.

Odds tiltak med å spille treningskamper i grønne miljødrakter skapte heftig debatt blant supporterne da den ble lansert. Det at et lag i sort og hvitt skulle begynne å spille i grønne drakter ble ikke tatt godt imot av alle.

Nå har jeg inntrykk av at flere av Odds supportere syns tiltaket er positivt. Jeg personlig syns det er utelukkende positivt at de velger å satse på miljø.

Skagerak Arena i Skien kan få solcellekraftverk på taket. Foto: NTB Scanpix

Miljø er noe som angår oss alle, i tillegg syns jeg det er positivt at klubben får medieomtale som følge av dette. Før Einar Håndlykken kom til klubben, og Odd for alvor begynte å hevde seg i toppen, ble laget mitt sett på som et kjedelig lag stort sett ingen utenfor Telemark hadde noe forhold til.

Odd har liksom alltid vært klubben med storhetstid før flere av dagens toppklubber ble stiftet.

Nå skal klubben fra Telemark forsvare både en sterk 3. plass i fjorårets serie, cupfinalist, samt det å være verdens beste miljøvennlige fotballklubb. Jeg håper virkelig de blir utfordret på det sistnevnte.

Kan fotball redde kloden? Kanskje ikke, men ballen kan sparkes i riktig retning. Vi har alle et ansvar.