Blant FIFA-kjenner er det en utbredt oppfatning av at Sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa nå seiler opp som en sterk kandidat som ny FIFA-president.

Sjeik Salman er imidlertid blitt anklaget for å ha vært innblandet i tortur av idrettsutøvere i hjemlandet Bahrain, og flere menneskerettighetsorganisasjoner reagerer sterkt på at han nå kan bli fotballens øverste leder. Nå skal FIFAs etiske komité ønske å se nærmere på anklagene.

Bakgrunn:

Anklagene stammer fra 2011, da den arabiske våren nådde Bahrain. 150 idrettsutøvere som deltok i demonstrasjoner med myndighetene skal ha blitt fengslet og torturert. Sjeik Salmanet, medlem av den bahrainske kongefamilien og daværende fotballpresident i Bahrain, skal ifølge anklagene ha vært del av en komité som identifiserte idrettsutøvere i demonstrasjonene som senere ble fengslet og torturert.

Sjeik Salman har hele tiden benektet dette.

Sendte brev til FIFA-presidenten

Lederen av det asiatiske fotballforbundet støttet i utgangspunktet Michel Platinis presidentkandidatur. Etter at Platini ble suspendert er det imidlertid svært usikkert om han kan stille ved presidentvalget 26. februar. Sjeik Salman, som har vært styremedlem i FIFA siden 2013, skal derfor selv ha blitt oppfordret til å stille som presidentkandidat.

I et brev sendt til asiatiske fotballedere denne uken, forteller Sjeik Salman at han er blitt bedt om å stille i FIFA-valget av flere høytstående fotballedere. Han gjør det imidlertid klart at han ennå ikke har tatt en endelig beslutning.

Menneskerettighetsorganisasjonen Americans for Democracy & Human Rights sendte tirsdag et brev til midlertidig FIFA-president Issa Hayatou, ifølge The Guardian. Der ba de om at Sjeik Salman nektes å stille ved FIFA-valget.

Vil etterforske anklagene

Det tyske fotballmagasinet Kicker melder at FIFAs etiske komité vil etterforske anklagene mot Sjeik Salman om han velger å stille som presidentkandidat. Alle kandidater må gjennom en integritetssjekk før et kandidatur formelt kan godkjennes.

FIFAs etiske komité har tidligere nektet å etterforske anklagene om brudd på menneskerettighetene.

— FIFA innledet i 2011 en etterforskning av angrepene på spillerne som ble fengslet i Bahrain, men etterforskningen ble droppet da mange av spillerne ble løslatt. Likevel er det fortsatt noen av spillerne som er fengslet i dag. I tillegg er en rekke spillere suspendert fra deres klubber og derfor uaktuelle for landslagsspill, skriver Americans for Democracy & Human Rights i brevet til FIFA-presidenten.

I 2014 ba en annen menneskerettighetsorganisasjon, Bahrain Institute for Rights and Democracy, FIFAs etiske komité om å etterforske fengslingen av fotballspillere i Bahrain og spesielt se på Sjeik Salmans rolle.

Daværende leder av den etterforskende delen av FIFAs etiske komité, Michael Garcia, svarte imidlertid at anklagene lå utenfor hans mandat.

Etter å ha vunnet presidentvalget i det asiatiske fotballforbundet (AFC) i 2013, gikk Sjeik Salman hardt ut mot anklagene.

— Du snakker om anklager, men spørsmålet er om det finnes bevis. Noen snakker om regjeringen, men jeg synes ikke det er vårt anliggende. Vi er fotballfolk. Dersom noen har bevis på at Bahrains fotballforbund har brutt regelverket i FIFA og AFCfår de legge dem frem, sa han.

Under tirsdagens ekstraordinære styremøte i FIFA ble det klart at FIFAs etiske komité kan offentliggjøre hvilke fotballedere som er under etterforskning. Dette kan de gjøre fra og med onsdag. Les mer om hva som kom frem under styremøtet her.