— Vi levde i et mareritt av frykt og skrekk.

Mohammed Hubail stotret frem ordene foran ESPN-kameraene.

Det startet en aprildag i 2011. Bahrainske sikkerhetsmyndigheter dukket opp på treningsfeltet til Al-Ahli Manama, for å arrestere Mohammed Hubail og lillebroren A'ala - begge to nøkkelspillere på landslaget.

Årsaken var åpenbar. Den arabiske våren hadde nådd Bahrain, og brødrene hadde nylig tatt del i demonstrasjoner mot det sittende regimet.

A'ala Hubail var nær å skyte Bahrain til VM i Sør-Afrika i 2010. Så ble han arrestert - og siden har han ikke spilt for landslaget. Her feirer han en scoring i 2004. Foto: AP

Det finnes flere versjoner av det som skjedde etterpå, men brødrene har fortalt at de ble avhørt og torturert av myndighetene.— Jeg ble plassert i et rom og banket opp. Én av menneskene som slo meg sa «jeg skal brekke benene dine». De visste hvem vi har, sa A’ala Hubail til ESPN i 2011. En bordtennisspiller, som også deltok i demonstrasjonene, fortalte om tortur ved bruk av ledninger.

Issa Hayatou tar over som FIFA-leder på midlertidig basis. Les mer om ham her:

Treneren hadde ikke hørt om toppscorer

A'ala Hubail var toppscorer på det bahrainske laget som tok seg helt til VM-play-off i 2009, men etter at han ble løslatt, som følge av press fra FIFA og menneskerettighetsorganisasjoner, har han ikke sluppet tilbake på landslaget.

I november 2011 hevdet til og med daværende Bahrain-trener, engelskmannen Peter Taylor, at han aldri hadde hørt om A'ala Hubail. Men treneren reagerte likevel med raseri da han på et senere tidspunkt ble spurt om landslagets tidligere toppscorer.

Hadde Taylor fått ordre om å utestenge brødrene? Og hvis ja, fra hvem?

Det har forblitt et mysterium. Men hvem som sto bak arrestasjonen av 150 idrettsutøvere som deltok i demonstrasjonen, har det kommet tydeligere indikasjoner på.

Associated Press meldte nemlig at Sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, et medlem av den bahrainske kongefamilien og daværende fotballpresident i Bahrain, ledet en komité som sto for fengsling og tortur av demonstrantene.

Nå er anklagene på ny aktuelle. Sjeik Salman seiler nemlig opp som den store favoritten til å ta over FIFA etter Sepp Blatter, etter at UEFA-president Michel Platini er blitt suspendert.

— Ville vært absurd

Sjeik Salmans relativt korte farstid i FIFA-systemet, han ble først medlem av eksekutivkomiteen i 2013, har skapt et inntrykk av ham som en representant for en «ny start».

Men koblingen til tortur av idrettsutøvere, får menneskerettighetsorganisasjoner til å stusse.

— Dersom et medlem av Bahrains kongefamilie er de «reneste hendene» FIFA kan finne, virker det som at organisasjonen har det mest overfladiske og minst etiske gruppen å velge i, sier Nicholas McGeehan i Human Rights Watch ifølge The Guardian.

— Et valg av Salman ville vært absurd, mener Ahmed Alwadei i Bahrain Institute of Rights and Democracy.

Sjeik Salman har imidlertid hele veien proklamert sin uskyld. Når bedt om å klargjøre sin rolle i komiteen i 2013, svarte han slik:

— Du snakker om anklager, men spørsmålet er om det finnes bevis. Noen snakker om regjeringen, men jeg synes ikke det er vårt anliggende. Vi er fotballfolk. Dersom noen har bevis på at Bahrains fotballforbund har brutt regelverket i FIFA og AFC (det asiatiske fotballforbundet, journ. anm.), la dem legge det frem, sa han ifølge World Football Insider.

Støttes av mektig venn

Sjeik Salmans uttalelse kom i kjølvannet av en intens valgkamp i det asiatiske fotballforbundet (AFC) i 2013. Motstanderne hans prøvde å bruke tortur-anklagene mot ham, men det hjalp lite: Sjeik Salman vant med 33 av 46 stemmer.

Det var en valgkamp preget av drittslenging mellom kandidatene, men Sjeik Salman jobbet for det meste i det stille.

— Han virker rolig og ydmyk, ikke ulikt en landsbylege, sier den engelske journalisten James Corbett, som fulgte AFC-presidentvalget i 2013 og skrev en artikkel om begivenhetene for fotballmagasinet The Blizzard.

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah har angivelig stor makt innad i FIFA-systemet. Han sitter også i den internasjonale olympiske komité. Foto: REUTERS

Sjeik Salman manglet ikke mektige støttespillere. Både Michel Platini og Sepp Blatter støttet ham. Viktigst av alt var kanskje det nære forholdet til Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah fra Kuwait.Sjeik Ahmad er kjent for å ha stor makt i fotballkrefter — spesielt i Asia, men også internasjonalt. I tillegg er han medlem av den internasjonale olympiske komité.

Mange mente Sjeik Ahmad var en sterk kandidat til presidentvervet etter at Sepp Blatter gikk av, men nå har han tilsynelatende valgt å heller støtte sin allierte: Sjeik Salman.

— Kraften bak Sjeik Salman er Kuwait-sjeik Ahmad. Uten Sjeik Ahmad synes jeg ikke at han har karismaen, ideene eller erfaringen til å være en fremgangsrik idrettspolitiker, sier den engelske journalisten James Corbett, som fulgte AFC-valget i 2013 for det anerkjente fotballmagasinet The Blizzard.

Rykter om UEFA-støtte

Men med Sjeik Ahmad i ryggen, virker altså Sjeik Salman å nå være favoritt til å ta over makten i FIFA. Det har blant andre den velrenomerte britiske journalisten Owen Gibson argumentert for i en artikkel for The Guardian.

Sjeik Salman har ennå ikke bekreftet at han stiller, men det er ventet at han annonserer sitt kandidatur inne få dager.

Flere viktige skikkelser innad i UEFA skal allerede ha uttrykt ønske om å støtte Sjeik Salman. Inntil videre har imidlertid UEFA vedtatt at de støtter Michel Platini i FIFA-valget til det eventuelt kan bevises at franskmannen har gjort noe galt.

Sjeik Salman kan fort komme i en situasjon der han er avhengig av støtte fra Europa for å bli FIFA-president.

I helgen besvarte ikke Norges fotballpresident Yngve Hallén Aftenpostens henvendelse om en vurdering av hvorvidt Sjeik Salman er en passende kandidat i FIFA-valget. Under et UEFA-krisemøte i Nyon 15. oktober utelukket imidlertid ikke Hallén at de nordiske landene bryter ut og stemmer på en annen kandidat enn resten av UEFA.

Dermed er det fortsatt uklart om Sjeik Salman har et realistisk håp om en norsk stemme når han går for FIFA-makten. Journalist James Corbett, som fulgte sjeiken under presidentvalgkampen i AFC i 2013, er imidlertid klokkeklar på at han ikke fortjener støtte.

— Jeg synes ikke fortiden hans som idrettstopp passer seg i FIFAs eksekutivkomité, og hvert fall ikke som FIFA-president. Det er skrekkelig og fullstendig upassende at UEFA tilbyr ham støtte så lenge ingen har kommet til bunns i disse anklagene. Folk som Jack Warner og Sepp Blatter har blitt anklaget for mye, men aldri brudd på menneskerettighetene. Fotballsupportere bør vise at de ikke godtar det på sterkest mulig vis.

KILDER : AP, REUTERS, THE BLIZZARD, THE GUARDIAN, ESPN, KEIRRADNEDGE.COM, WORLD FOOTBALL INSIDER

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president: - FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits: Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen: Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.