I dag samles FIFA-styret til det som må kunne kalles et krisemøte i Zürich.

Det ekstraordinære styremøtet avholdes etter at FIFA-president Sepp Blatter, generalsekreær Jérôme Valcke og presidentkandidat Michel Platini ble suspendert i 90 dager av FIFAs etiske komité. Suspensjonene følger en rekke skandaleavsløringer som har kastet fotballens øverste organ inn i fullstendig kaos.

Sett denne?

Fotballforbund verden over vil følge spent med på hva FIFAs styre kommer frem til. Det inkluderer Norges Fotballforbund (NFF).

— Det blir et svært viktig møte. Jeg tror veldig mange avventer og ser hva som kommer frem. Også med tanke på om det kommer nye kandidater. De vil se an situasjonen, bildet nå er veldig uoversiktlig. Mange føler seg usikre fordi de har fremmet kandidater som kanskje ikke kan stille likevel, sier fotballpresident Yngve Hallén til Aftenposten.

Hva FIFA-styret kommer frem til tirsdag vil legge mye av premissene for NFFs neste trekk overfor organisasjonen. Hallén forteller at NFF vil ta opp temaet på et styremøte onsdag og torsdag denne uken.

  • Du kan se hele agendaen for tirsdagens FIFA-møte her.

Det vil også legge føringer for i dialogen med de andre nordiske forbundene. Som Aftenposten skrev torsdag, vil de nordiske landene danne felles front i kaoset i UEFA (Det europeiske fotballforbundet) og FIFA.

Var kjent med Platini-informasjon

FIFAs utbetaling på 17,5 millioner kroner til Michel Platini i 2011 er en del av en sveitsisk etterforskning og grunnen til at han ble suspendert av FIFA. I et intervju med den franske avisen Le Monde innrømmet Platini mandag at det aldri forelå noen skriftlig avtale om millionutbetalingen.

— Dette er informasjon vi har vært kjent med. Det er derfor vi har uttalt oss som vi har gjort, at vi gir tilbakeholden støtte, sier Hallén.

UEFA har uttalt at de støtter Platinis rett til å renvaske seg. FIFAs etiske komité har mulighet til å forlenge en 90 dagers suspensjon med 46 dager. I så fall vil suspensjonen være over bare seks dager før FIFA-kongressen 26. februar, der ny president skal velges. Kandidater må imidlertid offisielt lansere sitt kandidatur innen 26. oktober, og det er derfor mye som tyder på at Platinis presidentsjanser er spolert.

— Føler seg sjakk matt

Platini var en klar favoritt til å bli FIFA-president. Nå seiler i stedet Sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, et medlem av den bahrainske kongefamilien, opp som en sterk kandidat. Han er på plass i Zürich i kraft av sin rolle som FIFA-styremedlem, og det er ventet at han vil kunngjøre at han stiller som president denne uken.

Sjeik Salman er blitt anklaget for brudd på menneskerettighetene for sin rolle under demonstrasjoner i Bahrain i 2011, da han satt som landets fotballpresident.

— Jeg går ikke inn på hver enkelt kandidat. Det der er litt av bakteppet for at jeg sier at folk føler de ikke kan fremme egne kandidater. Hvis noen har fremmet Platini og han ikke er aktuell lenger, føler de seg sjakk matt. Da sitter man kanskje igjen med kandidater man ikke ønsker. Derfor er det veldig avgjørende at det under styremøtet i FIFA kommer med klare føringer for prosessen frem mot valget. Og det blir avgjørende for hva vi gjør de nærmeste dagene, sier Hallén.

Av dem som allerede formelt har kunngjort at de vil stille som presidentkandidat, er Prins Ali den eneste med en reell mulighet til å vinne.

- Reformarbeidet må fortsette

Under FIFAs styremøte er også den pågående reformprosessen på agendaen. Det er blitt spekulert på om reformprosessen vil utsettes på grunn av den uoversiktlige situasjonen i FIFA, men det skal være lite sannsynlig.

— Det er veldig viktig at gruppene og utvalgene som er satt ned til dette fortsetter arbeidet. Disse jobber også mye uavhengig av styret. Vi må ikke bli handlingslammet. Det er en del av problemet: At det ikke er blitt gjennomført reformer, sier Hallén, og legger til:

— Dialogen må fortsette, så får vi se på tidspunkt for vedtak og implementering. Denne uroen skaper et ekstra alvor rundt denne jobben.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.