IOC-president Thomas Bach ønsker overhaling av WADA og hele antidopingsystemet etter avsløringene om det statlige dopingprogrammet i Russland.

Avsløringene i McLaren-rapporten har påvist mangler i systemet til Verdens antidopingbyrå (WADA), mener Bach.

– Den siste utviklingen har vist at vi trenger en full gjennomgang av WADAs antidopingsystem, sa Bach tirsdag i en tale til IOC-kongressen kun tre dager før åpningsseremonien i Rio-lekene.

– IOC ønsker et mer robust og effektivt antidopingsystem. Dette krever mer åpenhet, mer uavhengighet og bedre global harmonisering.

En rapport fra den canadiske advokaten Richard McLaren avdekket bevis for statlig organisert doping i Russland.

IOC besluttet etter avsløringene at det var opp til de enkelte særforbund å velge om de vil utestenge russiske utøvere fra Rio-lekene. I kjølvannet av den avgjørelsen har det oppstått åpen strid mellom IOC og WADA.

Fikk støtte

Mange har kritisert IOC for ikke å utelukke Russland fullstendig fra årets sommerleker, men Bach forsvarte seg mot anklagene om at den internasjonale OL-komiteen dermed har løpt fra sitt ansvar i kampen mot doping.

Etter en to timer lang debatt ba Bach om forsamlingens støtte for styrets håndtering av saken, og i en håndsopprekning var det bare ett IOC-medlem som ikke ville støtte ham.

Bach søkte igjen å gi WADA skyld for ikke tidligere å ha grepet fatt i mistanker om statsstøttet doping i russisk idrett. Han sa at det ville vært feil å la alle russiske idrettsfolk lide.

– La oss et øyeblikk vurdere konsekvensene ved «atomalternativet», som det er blitt kalt. Det ville ført til død og ødeleggelse. Det er ikke forenlig med den olympiske bevegelsens idealer, sa Bach.

– Derfor er det ikke akseptabelt når noen tilhengere av dette alternativet insinuerer at alle som er uenige ikke deltar i kampen mot doping.

Svar onsdag

WADA-president Craig Reedie, som også er visepresident i IOC, sa i slutten av tirsdagens debatt at han vil svare når han onsdag legger fram sin rapport om antidopingbyråets aktivitet.

Blant de få som talte Bach imot under tirsdagens møte var tidligere WADA-president Dick Pound, en uttalt tilhenger av å utestenge alle russere fra OL.

– Vi må gjøre mye mer for å vise at vi bryr oss om fair play, rettferdige konkurranser og rene utøvere, sa han og klaget over at menige IOC-medlemmer ikke ble spurt om sin mening før styrets avgjørelse.

Russlands OL-president Alexander Zjukov tok også ordet. Ikke uventet kritiserte han det han mener var politisk press for å utestenge russiske utøvere og «diskriminering» av rene russiske idrettsfolk.

– Jeg ber dere om å motstå det usedvanlige presset hele OL-bevegelsen nå er under, og ikke la det splitte den olympiske familien, sa han.

Minst 117 av Russlands 387 OL-påmeldte utøvere vil bli nektet deltakelse. (©NTB)