Da Petter Northug rykket opp den siste stigningen, deretter vente på Hans Christer Holund (25) for så å spurtslå ham, var det flere kommentarer som akket seg.

«Arrogant», «håne konkurrent», «ydmykelse», mente de. Hans Christer Holund opplevde det ikke slik.

Det store gjennombruddet

For ham var det norske mesterskapet en stor seier. Han har aldri vært bedre. Formtoppen kom litt for sent til at han ble aktuell til VM-troppen. Men nittedølen med Lyn Ski som klubb, går trolig de resterende rennene i verdenscupen (Östersund, Lahti, Kollen) for Norge.

Hans Christer Holund til mål som sølvvinner på 15 kilometeren i NM på Røros. Hans gjennombrudd.

— Akkurat det som skjedde på stafetten ble nok opplevd annerledes av de som så på, enn av oss som var ute i løypa. Jeg hadde brukt mye krefter på å ta inn på teten. For meg var det viktigst å riste av meg Leksvik. Det var ikke noe ondt ment fra Petters side, og det var helt greit å tape for en som akkurat nå er en bedre skiløper enn meg. Kanskje verdens beste, forteller Holund til Aftenposten.no dagen etter at han har gjennomført sitt beste NM noensinne.Holund hadde beste etappetid og hadde tatt inn 17 sekunder på Northug. Nest beste etappetid på ankeretappen hadde Martin Johnsrud Sundby. Holund gikk ut som nummer 6 og gikk Lyn opp til en sølvplass i stafetten.

Les også:

Talent med trøbbel

Norgesmesterskapet på Røros ble beviset på at han virkelig kan gå fort på ski. Også som senior.

Sølvplassen på 15 kilometeren var høydepunktet sammen med stafettsølvet han tok sammen de andre løperne på Lyn. På tremila gikk han inn til en sterk femteplass.

— Endelig, sier Holund.

Hans Christer Holund har alltid vært et stort skitalent. I 2008 ble han juniorverdensmester. Målet var klokkeklart. Han skulle bli en av de raskeste på ski i verden. Det gikk ikke slik.

— Alt gikk liksom min vei. Men de to første årene som senior ble beintøffe, forteller han.

Det handler om overtrening, om å ville for mye, ikke gjøre de riktige tingene til riktig tid.

— Man trener hele tiden på grensen av det man klarer. Jeg har nok tatt litt for hardt i. Men samtidig må man tørre å feile for å lykkes. Du vil aldri nå et toppnivå uten at du tør trøkke til helt opp mot grensen. Samtidig må du tørre å hvile, forteller han.

Prøvde seg i arbeidslivet

I de tunge årene har tanken på å gi opp hele prosjektet om å bli en av verdens beste skiløpere, vært til stede.

— I perioder har jeg vært ute i det vanlige arbeidslivet både som vaktmester og som ekspeditør i sportsbutikk. Det fikk meg til å innse hvor utrolig privilegert man er som langrennsløper når man får lov til å gjøre det man liker best her i livet.

Dermed har det blitt fortsatt satsing til tross for at det ikke har vært lukrativt økonomisk.

— Studielån har delfinansiert denne satsingen. Jeg har også fått en del hjelp fra klubben min, Lyn Ski.

Nå får han sjansen til å tjene litt på sporten sin på tampen av denne sesongen. Gode plasseringer i verdenscupen gir utbetaling i sveitserfranc.

— Akkurat nå er fokuset mitt bare å gå best mulig på ski. Tanker på penger og mulig landslagsplass er bare forstyrrende, sier Holund.