De som hadde møtt opp for å se NM-stafetten på Røros søndag, fikk servert et godt, gammeldags Petter Northug-show.

Mosvikingen gikk Strindheim inn til gull — og lekte seg i NM-løypene.

I den siste bakken parkerte Northug Lyns Hans Christer Holund, men på toppen av bakken ventet Northug på at Holund skulle ta ham igjen.

Så brente Northug til på ny og spurtet inn til NM-gull.

— Dette var kanskje litt i overkant, sa NRK-kommentator Jann Post.

— Det hadde vel holdt å gå fra Holund én gang, sa kollega Morten Aa Djupvik.

Blant tidligere langrennshelter vi har vært i kontakt med, får imidlertid Northug bred støtte etter påfunnet.

Frode Estil

42-åringen har to gull fra OL og fire fra VM. Gikk sitt siste internasjonale mesterskap Sapporo i 2007, som var Northugs første VM. Northug har tidligere brukt Estil som mentor.

- Hva tenker du om Petter Northugs opptreden i NM-stafetten?

— Jeg så bare innspurten. Det var ikke noe verre enn det han har gjort før.

Frode Estil hevdet seg i verdenseliten i en årrekke. Her klemmer han Odd-Bjørn Hjelmeset etter femmila i Holmenkollen i 2007. Hjelmeset vant og Estil ble nummer tre. Foto: NTB SCANPIX

Hører Northugs påfunn sammen med storformen? - Det kan det vel gjøre, det er nok et formtegn. Han var jo i godt gammel lekehumør også i går (lørdag, journ. anm.). Det er sånn Petter er, det kan man like eller mislike.

— Det er litt som en katts lek med musen når han kjenner seg overlegen konkurrentene. Det er sikkert noen som kan reagere, men det er nok ikke ondskapsfullt ment.

- Hva tror du om Northugs sjanser i Falun-VM?

— Jeg har veldig troen på Petter. Jeg tror han kan ta flere medaljer. Han har hatt fin formutvikling i hele år, og han kommer ikke til å gå noe tregere i februar.

Erling Jevne

48-åringen har ett OL-gull og to VM-gull (alle på stafett). Konkurrerte aktiv helt fra 1987 til 2005. — Synes du Northug gikk over streken?

— Nei. Han kunne jo kjørt Northug-rykket helt inn, da hadde publikum vært i ekstase. Jeg tror ikke det var for å håne, det var bare Northug i godt, gammelt slag. Det tror jeg vi nordmenn skal være veldig glade for.

Erling Jevne hadde en lang og begivenhetsrik karriere i skisporet. Her er Jevne i aksjon på femmila under OL i Salt Lake City i 2002. Jevne ble nummer ti. Foto: AP

— Man må være fantastisk god for å gå slik, jeg er en stor beundrer. - Hva tror du om Northugs sjanser i Falun-VM?

— Det ser jo veldig lyst ut. Vi har sett denne trenden helt fra toppidrettsveka i sommer. Han har en vanvittig kapasitet, det holder jo ikke med bare rykk og spurt. Man skal være vanvittig god for å gå som ham, å rykke, stoppe opp, og så rykke igjen. Det er stor idrett.

Anette Bøe

57-åringen var en av de første som mestret skøyteknikken. Hadde sin store sesong i 1984-85. Da vant hun to individuelle gull i VM, samt verdenscupen sammenlagt.

- Hva tenker du om Petter Northugs opptreden i NM-stafetten?

— Jeg må bare le. Det er bare én mann som kunne gjort det. Jeg hadde aldri gjort det.

- Hva hadde du tenkt om du var Holund?

Anette Bøe satte verdenseliten på plass under Ski-VM i Seefeld i 1985. Her jubler hun etter seieren på 5-kilometeren. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg har aldri opplevd det i min skikarriere. Det er egentlig bare Petter som gjør det. - Er det usportslig?

— Nei, det er ikke usportslig, det er mer at han fleiper. Det er nok ikke vondt ment. Han skal bare lage litt ablegøyer.

- Hva tror du om Northugs sjanser i Falun-VM?

— Jeg er Northug-fan, jeg håper han gjør det kjempebra. Jeg holder en knapp på ham, spesielt på fellestarten med skibytte. Men han må holde seg frisk.

— Jeg vet ikke om det var optimalt å avbryte høydeoppholdet. Jeg har selv trent mye i høyden før mesterskap, og synes ikke noe om at han skulle hjem. Jeg håper han klarer å spisse formen og kline til. Det blir moro med Sverige mot Petter hvis han er i kjempeform.

Terje Langli

49-åringen har ett OL-gull og tre VM-gull. Har senere vært sjef for langrenn og sjef for skismøring i Norges Skiforbund.

- Hva tenker du om Petter Northugs opptreden i NM-stafetten?

— Jeg er glad for at jeg så Northug i en sånn utgave. Det var litt show.

Terje Langli var en av verdens beste langrennsløpere i en årrekke. Her etter gullet på 10-kilometeren under VM i Val di Fiemme i 1991. Foto: NTB SCANPIX

— Hva hadde du tenkt om du var Holund?- Jeg tror ikke jeg hadde tenkt på det i det hele tatt. Jeg hadde i stedet prøvd å gå fra ham. Northug har bidrat til å skape interesse for sporten. Holund syns heller ikke det var spesielt. Det er Northugs måte å gjøre det på.

- Bør svenskene være bekymret?

— De kjenner ham like godt selv. De vil nok frykte at det kan skje igjen i VM.