I et lengre interjvu med skiløperen Petter Northug kom det mandag kveld frem at 28-åringen først forsøkte å skjule for politiet hva som hadde skjedd natt til søndag.

Da han ble tatt med inn til avhørsrommet på Sentrum politistasjon i Trondheim sa han ikke hvem som kjørte bilen som smalt inn i autovernet i General Bangs vei på Byåsen.

— I første omgang, da jeg våknet, var jeg litt uklar og ga ikke riktig informasjon. Jeg sa at jeg var med i bilen, men at jeg ut fra den tilstanden jeg var i ikke husket hva som skjedde, fortalte Northug til Adresseavisen mandag.

- Hvorfor gjorde du det?

— Jeg var i tåka, i sjokk. Jeg hadde ikke snakket med mine nærmeste og visste ikke hva som foregikk på utsiden. Etter hvert ble jeg klar, kom til meg selv og da var det bare å legge alle fakta på bordet, fortalte 28-åringen.

- Kan nekte å avgi forklaring

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen i Sunnmøre tingrett kan ikke kommentere den aktuelle saken, men kan på generelt grunnlag forklare at en uriktig forklaring fra en som er mistenkt, siktet eller tiltalt ikke vil ha noe å si for straffutmålingen.

— En siktet person kan nekte å avgi forklaring, og man kan ikke straffes for å ha sagt noe uriktig om egne forhold. Dersom han hadde lagt skyld på noen andre, vil det bli en annen sak. Da kan man bli siktet for falsk forklaring, sier Gjøen.

- I dette tilfellet var det kun to personer i bilen, og når den ene hevder at han kun var passasjer, blir det jo indirekte lagt skyld på den andre i bilen. Hva tenker du om det?

— Det blir så konkret at det kan jeg ikke kommentere, sier Gjøen.

Northug stakk av mens kameraten som var passasjer i bilen ble igjen. Kameraten fikk påvist brudd i kragebeinet etter ulykken. På spørsmål om hvorfor han forlot den skadde kameraten, sier 28-åringen at han fikk panikk.

– Sjokket og panikken gjorde at jeg reagerte slik jeg gjorde, at jeg skulle komme lettest mulig fra det, fortalte Northug da han møtte pressen mandag kveld.

SPORTSDØGNET