Da Petter Northug feide over rundkjøringen på Byåsen i Trondheim og braste inn i autovernet klokken 05.30 søndag morgen, føyet han seg inn i en ganske så lang rekke idrettspersonligheter som har havnet i problemer grunnet alkohol. Både bak rattet og i andre sammenhenger.

To hendelser

Northugs bilkrasj er den andre alkoholrelaterte nyheten som rammer vinteridretten på kort tid.

For en drøy måned siden sprakk nyheten om Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bøs bytur i Pokljuka. Etter en fest arrangert av verdenscuparrangøren, tappet de tre ut luft fra dekkene til flere biler utenfor hotellet før de badet i sjøen.

De tre fikk skriftlig advarsel av forbundet, samtidig som bonuser for rundt 100.000 kroner ble holdt tilbake.

— Vi gikk på fylla da vi representerte Norge. Det skal ikke skje, og da er det riktig av forbundet å irettesette oss, sa Johannes Thingnes Bø til Aftenposten.no om hendelsen.

Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø snakket om fyllebråket. Foto: ØRN E. BORGEN

«Skandalesporten»

Men i vinteridretten er det få som kan matche hoppsporten når det gjelder kjente hendelser med alkohol. Store stjerner som Matti Nykänen og Andreas Goldberge r hadde begge problemer med alkohol og rus, og her hjemme har det også vært hendelser hvor alkohol har vært involvert.

I 1989 ble Jon Inge Kjørum og Clas Brede Bråthen utestengt fra landslaget i tre måneder grunnet kjøring i beruset tilstand under en samling i Hinterzarten. Begge fikk personskader i ulykken og Kjørum fikk en bot på 10.000 kroner av tyske myndigheter.

15 år senere var Bråthen hoppsjef på et norsk landslag med et dårlig rykte når det kom til alkohol. En del av ansvaret for det må gis til Lars Bystøl. Hopperen fra Voss ble også tatt for promillekjøring, våren 2000. Tre år senere ble han degradert til B-landslaget grunnet flere fylleepisoder. Mest kjent var kanskje gangen da han havnet i vannet ved Aker Brygge på en bytur i sammenheng med Holmenkoll-rennet.

Vi har vært i kontakt med Lars Bystøl, men han ønsket ikke å kommentere saken.

Landslaget fikk også refs for å ha dratt ut på byen sammen etter lagkonkurransen under VM i Oberstdorf 2005.

Året før hadde Bjørn Einar Romøren dratt på byen kvelden før et NM-renn.

Språkproblemer

Men for mange er det nok fotball som er den idretten man forbinder med alkoholskandaler.

I 2003 ble Eirik Bakke møtt av politiet da han kjørte hjem fra en fuktig tur på byen klokken halv fire på morgenen.

Politiet gjenkjente Bakkes bil grunnet spesielle registreringsskilt og reagerte på at den ble kjørt så sent på natten som klokken tre. De kom fram til at bilen antagelig var stjålet, og reiste hjem til Leeds-spilleren for å undersøke saken.

Da Bakke kom hjem, merket politimennene at han luktet alkohol. Da de ønsket å ta en promilletest, gjorde Bakke det han kunne for å utsette testen.

— Han brukte skjellsord, han var svært sint, han gråt og han gjorde hva han kunne for å forhindre politiet i å ta en promilleprøve, forklarte de tre politifolkene i ettertid. Bakke skal også ha hevdet at han ikke forsto engelsk, to og et halvt år inn i sin Leeds-karriere.

Han ble senere dømt til å betale over 60.000 kroner i bøter og saksomkostninger og mistet lappen i to år.

VM i 1998

En annen fotballspiller som har havnet i trøbbel bak rattet er Claus Lundekvam. I 2009 kolliderte Lundekvam med en varebil på motorveien.

Ingen ble alvorlig skadet i ulykken, men den tidligere Southampton-stopperen ble tiltalt og senere dømt for å ha kjørt i beruset tilstand og forlatt et ulykkessted. Lundekvam erklærte seg skyldig på begge punktene, og fikk 250 timer samfunnsstraff. Han mistet også lappen i 28 måneder.

VM i 1998 huskes nok mest grunnet Norges seier mot Brasil, men noen husker kanskje også byturen Erik Mykland og Henning Berg hadde før kampen mot Skottland. De to nektet for at de drakk alkohol og slapp å bli sendt hjem, men senere avslørte Henning Berg i boken «Berg» at de drakk øl sammen med Dagbladets journalist.

På glattcelle

Jørgen Horn på vei til møte med Vikings daværende sportsdirektør Egil Østenstad. Foto: Knut Skeie Solberg

Hjemme i eliteserien har også spillere havnet i trøbbel grunnet alkohol. I 2000 kolliderte Daniel Berg Hestad med en gravemaskin da han kjørte hjem fra en Molde-fest. Berg Hestad mistet kontrollen på bilen og skar over i motsatt kjørefelt, fortsatte over gangfeltet og traff gravemaskinen. Ulykken skjedde to dager etter Molde lanserte en ny toppidrettskultur i klubben, hvor «ingen alkohol» var et sentralt poeng.Den nåværende Strømsgodset-spilleren Jørgen Horn ble arrestert og satt på glattcelle ved to anledninger i 2010, da han spilte for Viking.

Etter den siste hendelsen valgte Horn å forlate klubben med umiddelbar virkning.

Thomas Myhre var keeper i Viking i 2010 da han havnet i unåde etter en bytur på treningsleir i Marbella.

Og i fjor var Nicki Bille Nielsens bytur en av sesongens store snakkiser. Den danske RBK-stjernen ble satt i fyllearresten etter å ha oppført seg svært aggressivt mot både ansatte og øvrige gjester på Three Lions i Trondheim.

Nylig havnet Bille Nielsen i trøbbel igjen med politiet. Denne gangen i København.

En annen sportsprofil som har tilbragt timer på glattcelle er Anders Myrvold. Ishockeyspilleren, som har snakket åpent ut om sine rusproblemer, fikk sparken av Stavanger Oilers i 2009 grunnet brudd på alkohol— og rusforbudet i kontrakten hans. Etter dette ble han arrestert og satt på glattcelle, anklaget for trusler mot ledelsen i Oilers. Han ble senere frikjent.

Kastet ut av landslaget

I 2009 ble Frank Løke kastet ut av VM-troppen og utestengt fra landslaget av trener Robert Hedin. Løke skal ha brutt leggetid og alkoholregler under mesterskapet.

— Dette gjelder hans oppførsel på hotellet om kvelden. Det gjelder både alkohol og brudd på leggetider. Det er helt uakseptabelt, sa Hedin til TV2 Løke selv nektet for å ha drukket og kalte utestengelsen «latterlig» om hendelsen.

Løke er ikke den eneste håndballprofilen som har havnet i trøbbel grunnet alkohol.

Den tidligere forsvarssjefen og nåværende Nøtterøy-treneren Johnny Jensen sonet fire måneder i fengsel i 1999 etter å ha angrepet en mann i påvirket tilstand.

Kvelden etter Jensen og Sandefjord tapte kampen om seriegullet i 1998, angrep Jensen en mann på nachspiel i Sandefjord. Jensen var tildekket i blod da politiet kom til stedet og hadde en promille på 2,02 fire timer etter voldsepisoden.

Og mens Jensen havnet i trøbbel etter tap, havnet den tidligere storscoreren Pål Myrdam i politiets søkelys etter en seier. Myrdam ble tatt for promillekjøring etter feiringen av Runars sluttspillseier i 1991.