Marit Bjørgen vant suverent på 10 kilometeren i fri teknikk i Davos lørdag.

— I dag var et veldig godt løp for meg. Kroppen min og skiene mine var bra, sier Bjørgen i et engelskspråklig intervju vist på NRK.

Marit Bjørgen fortsetter å hevde seg i toppen. Her fra Lillehammer tidligere denne sesongen. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg er veldig glad. Det er deilig å dra hjem til jul med en seier i distanserenn, fortsetter hun.Dette var første gang denne sesongen Bjørgen beseiret Johaug i et renn med intervallstart.

Den store overraskelsen var at det ikke var Johaug som truet Bjørgens seier. Det var ikke bare Johaug som skuffet lørdag. Charlotte Kalla (27) ble nummer åtte, noe som ifølge den svenske avisen Expressen er hennes dårligste løp på ti kilometer i fri teknikk på åtte år.

10 kilometer i fri teknikk er vanligvis den svenske skistjernens favorittdistanse.

Hun var ikke i spesielt godt humør etter målgang. Kalla sa «jeg har ikke så mye å si» når spurt om hvorfor hun ikke får det til å stemme, og da SVT-reporteren fortsatte å grave etter et svar, tente Kalla til.

— Jeg vet ikke. Du har kanskje et bedre svar på det, sa Kalla.

Det er enorme forventninger til Kalla før Falun-VM i februar. Den svenske skistjernen har ikke helt fått det til å stemme i sesongstarten, og hun har ikke tatt en pallplass siden verdenscupåpningen i Ruka i november, da hun ble nummer tre på ti kilometer klassisk.

Tysk sensasjon

I stedet var det tyskeren Nicole Fessel (31) som ble nummer to, 19,9 sekunder bak Bjørgen.

Før Fessels gode løp lørdag hadde ikke en tysk løper kommet på topp tre i et distanserenn i verdenscupen siden 2. februar 2013, da Fessel ble nummer tre under prøve-OL i Sotsji.

Fessel har ikke imponert stort tidligere denne sesongen. Tyskerens beste plassering før lørdag var 13. plassen fra 5-kilometeren på Lillehammer, også det i fri teknikk.

Heidi Weng sikret seg tredjeplassen. Weng var 26,7 sekunder bak Bjørgen i mål.

Johaug slet mot slutten

Bjørgen og Johaug har vært suverent best i distanserennene så langt denne sesongen. Det virket tydelig at seieren ville stå mellom de to allerede ved passeringspunktet etter to kilometer.

Da slo Bjørgen Johaugs tid med 0,8 sekunder, hvorpå NRKs kommentator Jann Post utbrøt «det blir en ny thriller, en ny duell».

Det skulle det imidlertid ikke bli.

Ved neste passering varnemlig Bjørgen over 20 sekunder foran Johaug, som nå plutselig lå an til en durabelig kamp for å kjempe seg til en pallplass.

Også det skulle løperen fra Dalsbygda mislykkes med. Hun ble til slutt nummer seks.

De norske skijentenes dominans avtok noe i Davos lørdag. Ragnhild Haga var den eneste av de andre norske jentene som kom på topp ti. Den 23-årige Heming-løperen ble nummer fire.

Topp ti, 10-kilometeren i Davos

1. Marit Bjørgen, 24:57.7

2. Nicole Fessel, 25:17.6

3. Heidi Weng, 25:24.4

4. Ragnhild Haga, 25:33.1

5. Claudia Nystad, 25:36.0

6. Therese Johaug, 25:37.6

7. Riitta-Liisa Roponen, 25:43.8

8. Charlotte Kalla, 25:50.5

9. Krista Parmakoski, 25:51.8

10. Emma Wikén, 25:53.6

Øvrige norske: Martine Ek Hagen (11), Ingvild Flugstad Østberg (19), Maria Strøm Nakstad (21)