OSLO / VAL GARDENA (Aftenposten): De to siste månedene har verdien på den norske kronen sunket som en stein. Det gjør julehandelen for norske turister i utenlandske storbyer som Paris langt dyrere.

Norske skistjerner kan imidlertid le hele veien til banken.

Allerede før sesongen var det nemlig definert hvor mye de beste utøverne ville få i sveitserfranc i premiepenger etter hvert renn. De siste ukene har imidlertid hver sveitserfranc blitt verdt mye mer i forhold til den norske kronen.

Da hoppsesongen startet i Klingenthal 22. november var én sveitserfranc verdt 7,02 kroner. I dag, 17. desember, er én sveitserfranc verdt 7,86 kroner.

TABELL: Nederst i saken kan du se hvilke utøvere som kommer best ut av endringene i valutakurs

Utøveren som har tjent aller best på endringen i valutakursen er alpinisten Kjetil Jansrud. Dette er naturligvis fordi Jansrud har tjent mest i premiepenger.

Kjetil Jansrud fikk en fin sum penger da ha vant utforrennet i Lake Louise i november. i tillegg mottok han cowboyhatten han poserer med på seierspallen her. Foto: AP, Jeff McIntosh

Jansrud har hatt en strålende sesongstart, som blant annet har bestått av tre verdenscupseire.Det har resultert i 120.000 sveitserfranc i premiepenger. Etter kursen 22. november hadde det tilsvart rundt 842.000 kroner. Etter dagens kurs tilsvarer det hele 943.000. Dermed har Jansrud «tjent» rundt 100.000 på valutaendringene. Det er imidlertid bare hvis man regner med at Jansrud tar ut pengene i kroner i dag.

— Det er masse penger, mer enn jeg var klar over. For jeg har ikke regnet på dette. Men er man en oppegående person og følger med, vet man jo hva som skjer med kroneverdien. For oss er det veldig bra, men jeg tenker også på dem som har får utbetalt lønn eller premiepenger i rubler. For dem går det andre veien, sier Kjetil Jansrud som forteller at det er veldig forskjellig når arrangøren overfører pengene til konto. Det kan være en dag, en uke eller to-tre uker.

— Penger betyr selvsagt noe, men det er ikke slik at jeg sjekker kontoen for å se om jeg har tjent noe på kronekursen. Nå er det heldigvis slik at vi får pengene til bankkontoen, vi skal ikke mer enn fire-fem år tilbake før vi fikk det i cash. Tenk deg Aksel (Lund Svindal) etter en vellykket tur til USA og Canada for noen år siden med 100 000 dollar i kontanter, sier en smilende Jansrud.

Raskere utvikling

— Svekkelsen av kronen har vært raskere og kraftigere enn vi har sett for oss, men vi ser likevel en risiko for at kronen vil svekke seg videre kortsiktig. Når det er sagt, har svekkelsen vært klar større enn hva svakere utsikter for norsk økonomi skulle tilsi, og vi venter at når markedet igjen normaliserer seg vil vi se en sterkere krone, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, til Aftenposten.

Skal man tro Østnor vil altså kronen igjen blir sterkere, noe som vil resultere i at skistjernenes premiepenger igjen tilsvarer et lavere beløp i kroner.

Jansrud og andre vintersportutøvere tilbringer mye tid i utlandet. Ulempen med endringen i valutakurs er at hver enkelt utgift i utlandet, som for eksempel hotell eller et måltid, også koster mer i kroner.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) kompenserer deler av utgiftene til utøverne i sammenheng med verdenscuprenn. Disse utgiftene betales, i likhet med premiepengene, i sveitserfranc.

Bjørgen håver inn

Bortsett fra Jansrud er det langrennsstjernene Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug som har mottatt mest premiepenger fra FIS denne sesongen.

Marit Bjørgen er den i langrennssirkuset som har håvet inn mest i premiepenger i sesongstarten.

Marit Bjørgen har tjent inn mest i premiepenger av langrennsutøverne. Hun ville ha tjent inn langt mer uten konkurransen fra Therese Johaug. Her smiler de etter at Johaug beseiret Marit Bjørgen på ti kilometer klassisk i Davod i helgen. Foto: Berit Roald, NTB SCANPIX

82.000 sveitserfranc har hun tjent inn. Etter kursen 22. november ville det tilsvart rundt 576.000 kroner. Etter dagens kurs tilsvarer det nesten 645.000 kroner.I tillegg får Bjørgen deler av sponsorpengene i euro, opplyser manager Guri Hetland.

— Det er riktig at premiepengene er i sveitserfranc. Utstyrsavtalene er delvis i euro, delvis i norske kroner. Jeg har ikke lyst til å kommentere hvordan kronekursen endrer seg, det har den alltid gjort. Jeg har overhodet ikke regnet på hva valutakursen betyr for premiepengene, og det er jeg rimelig trygg på at ikke Marit har gjort heller, sier Hetland.

Fannemel venter til våren med å bruke

For Anders Fannemel betyr endringene i kronekursen at premiepengene han har tjent inn tilsvarer 37.000 mer i kroner. Fannemel leder verdenscupen i hopp, og har dermed også håvet inn mest i prispenger av hopperne.

— Jeg har fått det med meg, jeg ser at kronen er mye dårligere. Det passer for meg, sier Fannemel til Aftenposten.

- Hva har du tenkt å bruke de ekstra pengene på?

— Det har jeg ikke tenkt på ennå. Jeg fokuserer på å hoppe bra på ski, så skal jeg bruke mer når våren kommer, sier Fannemel, som for øyeblikket er i Lillehammer og forbereder seg til helgens verdenscupstevne i Engelberg.

Utøverne får premiepengene noen få dager etter rennene.

23-åringens plasseringer i verdenscupen til nå er som følger: 3. plass, 4., 6., 6., 2., 6., 1., og 2. Det har gitt 47.300 sveitserfranc i premiepenger. Etter dagens kurs på 7,86 er det rundt 372.000 kroner.

Anders Fannemel har hoppet seg rett inn i den ypperste verdensliten denne vinteren. Her jubler han over en andreplass under verdenscuphelgen i Lysgårdsbakken, Lillehammer. Foto: Cornelius Poppe, NTB SCANPIX

Fannemel seiler nå opp som en av de største kandidatene til å vinne hoppuka. Etter forrige sesongs hoppuke fikk sammenlagtvinneren Thomas Diethart 20.000 sveitserfranc, noe som etter dagens kurs er rundt 157.000 kroner.— Jeg håper på å hevde meg i hoppuka. Det er de samme konkurrentene som ellers, og samme ting som gjelder, sier Fannemel.

Den internasjonale skiskytterforbundet fører imidlertid ikke premiepengetabeller på samme måte som FIS. Dermed er ikke skiskytterne med i vår oversikt.

Disse vintersportutøverne er de største «valutavinnerne»:

Forklaring: Utøver - prispenger i sveitserfranc - prispenger i kroner etter dagens kurs (7,86) - penger «tjent» på kronens verdifall siden 22. november (da kursen var 7.02)

Kjetil Jansrud 120.000 CHF - 943.000 kr - 100.800 kr

Marit Bjørgen 82.000 CHF - 644.520 kr - 68.880 kr

Martin Johnsrud Sundby 65.500 CHF - 514.830 kr - 55.020 kr

Therese Johaug 62.500 CHF - 491.250 kr - 52.500 kr

Anders Fannemel 47.300 CHF - 371.778 kr - 39.732 kr

Finn Hågen Krogh 46.000 CHF - 361.560 kr - 38.640 kr

Henrik Kristoffersen 36.250 CHF - 284.925 kr - 30.450 kr

Ingvild Flugstad Østberg 28.875 CHF - 226.958 kr - 24.255 kr

Anders Bardal 23.700 CHF - 186.282 kr - 19.908 kr

Heidi Weng 23.250 CHF - 182.745 kr - 19.530 kr

NB. Den internasjonale skiskytterforbundet fører imidlertid ikke premiepengetabeller på samme måte som FIS. Dermed er ikke skiskytterne med i vår oversikt.