LILLEHAMMER: Therese Johaug var på ny suveren da hun vant 15-kilometeren på Lillehammer med halvannet minutt foran Heidi Weng. Charlotte Kalla gikk inn til tredjeplass, like bak Weng.

Kalla, som fikk sitt gjennombrudd med sammenlagtseieren i Tour de Ski i 2008, har skumle hensikter foran det som for mange er årets høydepunkt i en sesong fri for mesterskap.

På samme måte som Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug velger hun å droppe tradisjonell skandinavisk julefeiring for å få best mulig oppladning til årets Tour de Ski.

Feirer med familien

— Jeg kommer til å feire jul i Livigno i Italia. Min mamma og mine to søstre kommer også ned, forteller Kalla til Adresseavisen.

Dette blir første gang hun skal åpne julepakkene i Italia.

— Jeg ser frem til det. Familien min har aldri tidligere vært på en slik høydeleir, og også de skal få gå på ski og spise godt. Jeg gjør dette for å få god oppladning til Tour de Ski, hvor de tre første etappene går i høyden, forklarer Kalla.

Tour de Ski åpner 1. januar i Lenzerheide i Sveits.

Holder seg hjemme

STERKT LØP: Kari Øyre Slind gikk inn til en sterk 11. plass på 15-kilometeren med skibyttte på Lillehammer. Foto: BIRGER LØFALDLI

Den norske landslagstreneren Egil Kristiansen sier at ingen norske kvinnelige løpere velger samme strategi som Kalla.— Therese drar nedover 26. desember, og hun er den første.

- Har dere vurdert å feire jul i høyden?

— Nei, vi har ikke pratet om å være der hele jula. Det har ikke vært et alternativ.

Går på rødt

- Tror du det er en fordel å oppholde seg i høyden hele jula?

— Vi kommer til å være i høyden mye i forkant av jula. Vi kommer til Norge 21. desember, så det blir bare fem dager hjemme før vi drar nedover igjen. Jeg tror ikke det har den store betydningen, sier Kristiansen til Adresseavisen.

Charlotte Kalla mener Therese Johaug er i en egen divisjon slik hun stormer fra konkurrentene om dagen.

— Når hun går fort er det mulig å henge på, men når hun går kjempefort går man på rødt, sier den svenske stjernen.

Ny sterk Slind-dag

Maiken Caspersen Falla ble tredje beste norske løper på 5. plass. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer 10, mens årets store overraskelse Kari Øyre Slind gikk inn til en sterk 11. plass.

— Jeg er skikkelig fornøyd. Jeg var veldig nær topp 10, men dette gikk mye bedre enn jeg fryktet, sier Slind til Adresseavisen.

Før helga var hun usikker på om hun får være med til verdenscupen i Davos neste helg. Nå er det neppe noen tvil.

— Det lukter litt Davos nå ja, smiler 24-åringen.