LILLEHAMMER: Foran 15 kilometer med skibytte for kvinnene på Lillehammer lørdag, var det nok mange som skjønte at det skulle mye til om dette ikke skulle bli Therese Johaugs dag.

Men utfordrerne bak ga jenta fra Dalsbygda kamp et lite stykke. Både Heidi Weng, som har hatt en trøblete siste uke, og Charlotte Kalla hang med.

— Ser uslåelig ut

Inn mot skibytte begynte det å bli luke, og da Johaug i den gule ledertrøya satte ut på 7,5 kilometer med skøyting var hun 21,2 sekunder foran Weng og 29,2 foran svenske Kalla.

Den norske skidronninga så langt denne vinteren bare økte og økte, og selv om hun ut på skøytedelen fikk opp mot ett minutt fortsatte hun å gi alt oppover bakkene i vinterkledde Lillehammer.

Therese Johaug i ensom majestet. Foto: NTB Scanpix

-Therese ser uslåelig ut. Med tanke på at dette er en vinter uten mesterskap, blir det en utrolig trist og udramatisk sesong.

Det sier sportjournalist Thomas Pettersson fra den svenske avisen Expressen til Aftenposten.

— Det eneste som kan stoppe Therese er sykdom eller skader, fortsetter mannen som har fulgt internasjonal langrenn i en årrekke.

Weng tok andreplassen

— Håper det er bra motor på den snøscooteren som skal følge Therese der. Ellers mister den kontakten, sa NRK-kommentator Jann Post for å beskrive hvor fort Johaug gikk.

Johaug gikk i ensom majestet i mål til knusende seier. I mål var hun halvannet minutt foran nummer to og tre.

— Mer overlegen seier har vi vel knapt sett, sa NRK-Post til Johaugs målgang.

— Jeg følte meg helt rå, hvis det er lov å si. Jeg hadde helt råe ski. Jeg kosa meg og fokuserte på teknikk, og fikk gode tilbakemeldinger, sier Johaug til NRK etter premieseremonien.

— Å vinne med 1.30 er mye så klart, men det snur fort. Så er det ei løype i Lillehammer som passer meg som hånd i hanske, sier Johaug.

Jevnere ble det mellom Heidi Weng og Charlotte Kalla om andreplassen. Weng hadde 8-9 sekunder ned til den svenske jenta inn på fristil-delen, men Kalla tettet luka med to kliometer igjen til mål.

- Angrer på at jeg dro

Men Heidi Weng var sterkest i spurten, og fikk en fin opptur etter ei tung uke med å slå Charlotte Kalla.

— Jeg angrer litt på at jeg dro de få meterne jeg gjorde. Therese har et ekstra gir som jeg ikke har helt ennå. Jeg føler jeg har bedre kontroll på klassiskene enn på skøytinga, der var det stive ben, sier Weng til NRK etter målgang.

Johaug takker de to bruddene i hånden i sommer og høst for at hun er så rå denne sesongen, så rart det enn kan høres.

Usikker på om Bjørgen hadde fulgt henne

— I den perioden måtte jeg bruke føttene mye mer og fokusere på å trykke ned i underlaget, sa Joahug under pressekonferansen knappe timen etter målgang på Lillehammer.

Hun mener formelen for suksess er at hun mestrer oppgaven teknisk, og derfor er også det noe Egil Kristiansen minner henne på før hvert løp.

-Utfordringen min underveis var at jeg måtte roe meg ned. Jeg gikk mitt eget løp i dag.

27-åringen er usikker på om en Marit Bjørgen i toppform hadde klart å følge henne i dag.

-Det er vanskelig å si. Det er harde løyper på Lillehammer, og det passer meg bra. Dessuten er denne grenen en av mine favorittdistanser.

15 kilometer med skibytte, Lillehammer lørdag

1. Therese Johaug

2. Heidi Weng + 1.29.3

3. Charlotte Kalla (Sverige) +1.29.4

4. Nikole Fessel (Tyskland) +1.54.8

5. Maiken Caspersen Falla +1.56.0

6. Petra Novakova (Tsjekkia) +1.57.1

7. Anne Kyloenen (Finland) 2.21.1

8. Kerttu Niskanen (Finland) 2.22.2

9. Teresea Stadlober (Østerrike) +2.22.5

10. Ingvild Flugstad Østberg +2.24.0