Svein Arne Hansen, tidligere president i Norges Friidrettsforbund, nå president i Det europeiske friidrettsforbundet, vet at det tyske TV-selskapet ARD har varslet nye avsløringer i sitt neste TV-program om doping-ukulturen i denne idretten.

Hittil har blant andre et russisk ektepar stått frem som varslere. Da ble det russiske systemet avkledd. Nå tyder mye på at friidretten i Etiopia blir avkledd.

Sist helg var Hansen på innendørs-NM i friidrett i Bærum. Der var det stor idrettsglede, norske rekorder, jubel for medaljer og bred aktivitet. Kontrasten til de ventede avsløringene er merkbar.

Til styremøte med blandede følelser

Hansen skal på styremøte i IAAF i Monaco torsdag og fredag. Der skal Rune Andersen fra Antidoping Norge avgi sin første rapport om situasjonen i Russland og hvor langt den nasjonen er kommet for å oppfylle kravene som er satt fra IAAF.

Svein Arne Hansen er snart på vei til Monaco og styremøte i Det internasjonale friidrettsforbundet. Der er han styremedlem. Mer enn 50 journalister har allerede meldt seg til pressekonferanse i slutten av uken. Mandag er det ventet flere dopingavsløringer. Foto: METTE BUGGE

I en fersk uttalelse søndag fra det tyske antidopingbyrået (NADA), sier deres leder Andrea Gotzmann som svar på ARD-rapporten, at det som skjer i Russland er alarmerende.Han mener det er høyst nødvendig å slå ned på kriminelle og korrupte systemer i internasjonal sport.

Siden det russiske kontrollsystemet er suspendert, blir det ikke tatt dopingkontroller i Russland. Derfor er det fortsatt uvisst om russiske utøvere får delta i OL.

Spent på utfallet

Interessen rundt de neste dopingavsløringene er stor.

— Det har allerede meldt seg på 50 journalister fra mange land til pressekonferansen som president Sebastian Coe skal holde i slutten av denne uken. Hvis det er noe med Europa, er selvsagt vi beredt til å komme med uttalelser, sier Svein Arne Hansen. Han er også medlem av styret i IAAF.

69-åringen synes det er tungt og vanskelig når slike avsløringer kommer, men han mener det er helt nødvendig å rydde opp. Selv vil han ha flere prøver inn mot mesterskap, og enda flere års utestengelse.

Straffene må forlenges

— Det jeg jobber for er at det inn mot det siste halvåret før mesterskap i 2018 og 2019 skal være påbudt å ha vært gjennom fem-seks dopingsprøver. Da får også utøverne blodpass. Dessuten vil ha straffene opp fra fire til 5-8 år, siden vi ikke har lov å ha utestengelse på livstid. Jeg får støtte for dette i Europa, og skal ta det videre til IAAF.

Hansen har reist mye rundt de siste ukene på arrangementer og diverse møter med forskjellige forbund.

— Jeg møter stort sett den samme entusiasmen alle steder, slik jeg ser her under NM. Friidretten er ikke død. Det er klart at vi må få bort det uvesenet som doping er, og tilliten til friidretten må gjenoppbygges. Vi må ha gjort oss fortjent til den tilliten.

Har du fått med deg disse sakene?