Terror-rulle, massasjerulle, bindevevsrulle eller foam— roller. Kjært barn har mange navn, sies det. Det gjelder også om redskapet som stadig flere toppidrettsutøvere og mosjonister tar i bruk, ifølge Olympiatoppen: En rulle av plast som skal gi massasje til støle muskler.

— Når stram og støl muskulatur legges på den ru over­flaten, føles det vondt og godt på samme tid. Både lengden og overflaten på de ulike rullene som fås kjøpt varierer, men prinsippet er det samme, ifølge Yvette Hoel, fysioterapeut ved Olympiatoppen i Trondheim.

Hun forteller at det trengs mer forskning for å si noe sikkert om eventuelle effekter.

— Men noen få studier, sammen med erfaringsbasert praksis, viser en tendens til at bindevev, blodsirkulasjon og muskelspenninger kan på­virkes ved trykket fra din egen kroppsvekt. Dette kan bidra til at muskulaturen raskere blir klar til ny økt, sier Hoel.

Å bruke skumrulle etter en treningsøkt, er blitt en vane for mosjonistene Gunn Marie Kjøsvik og Martin Olve Relling. De merker god effekt på støl muskulatur. Foto: Vegard Eggen

UltraVasan og NorsemanHjemme hos Gunn Marie Kjørsvik (31) finner man to slike ruller. En hun bruker, og en som hun har gitt til kjæresten Martin Relling (33). Kjørsvik er kiropraktor av yrke, ivrig løper og håndballspiller i 4. divisjon og i bedriftsserien. Hun begynte å bruke skumrulle i forbindelse med at akillesen røk høsten 2014. — Da var det begrenset hva jeg kunne gjøre av trening på beina. Jeg var veldig stiv i setet og lårene etter å ha hinket rundt på krykker, og merket at muskulaturen ble mer tøyelig etter at jeg begynte å bruke rullen, sier Kjørsvik, som løp det 90 kilometer lange UltraVasan på 10,5 timer et år etter skaden.

Martin Relling skal delta i Norseman til høsten, og rullen er blitt et nyttig verktøy.

— For å kunne forebygge skader er det viktig å ha balanse mellom styrke, kondisjon og bevegelighet i treningen. Rullen kan hjelpe den som føler seg stiv, men den som har en spesifikk skade må oppsøke en fagperson som kan vurdere individuell behandling, understreker han.

Lite forskning

Hva er så historien bak denne rullen, som du kanskje har sett i en sportsbutikk eller i treningsstudioets avdeling for uttøying? Yvette Hoel, som i tillegg til å jobbe med norske topputøvere er aktiv hunde­kjører, forteller:

— Den dukket opp i USA på 80-tallet som et verktøy for egenmassasje. Det viser seg at den kan være et supplement til uttøying siden den kan gi positiv effekt på bindevevet og blodsirkulasjonen.

I sin praksis opplever hun at stadig flere pasienter og utøvere er nysgjerrige på bruken.

- Hvem passer den for?

— Alle kan bruke den, men den skal ikke brukes på om­råder som er skadet og har hevelser, sier hun.

Stram og stiv

Som aktiv utøver bruker Hoel rullen i egen treningshverdag.

— Jeg skøyter mye gjennom hundekjøringen, og muskulaturen på utsiden av låret og setet blir lett stram og stiv. Jeg merker at et lite kvarter med øvelser på rullen gjør godt, sier hun.

Gunn Marie Kjørsvik og Martin Relling. Foto: Vegard Eggen

Gunn Marie Kjørsvik trekker også frem den gode effekten noen minutter på rullen har på stølhet.

— Et supplement

— Da jeg tok opp løpingen etter skaden, var rullen god å bruke. Jeg er blitt mer ledig i løpemuskulaturen i sete og lår.

Rådet fra Olympiatoppen er at rullen helst bør benyttes i etterkant av en treningsøkt.

— Det er et enkelt alternativ til massasje og en fin måte å gjøre det selv på. Hvis det gir en god følelse, kan det være supplement til uttøying i treningshverdagen for mange, mener Hoel.

Fire øvelser man kan gjøre med rulle

Yvette Hoel, fysioterapeut ved Olympiatoppen i Trondheim, viser fire øvelser som kan være effektive for den som vil teste effekten av en skumrulle.

— Det er ingen fasitsvar på antall repetisjoner. Gjør det du synes kjennes godt, og bruk den gjerne som avslutning på en treningsøkt, sier Hoel.

Nils H. Toldnes

Hamstring: Start rullebevegelsen rett over kneet mens du ligger på høyre side. Ved å krysse det venstre beinet over det høyre, får du større trykk.

Nils H. Toldnes

Utside lår: Mange utøvere og mosjonister kan oppleve øm og stram muskulatur fra hoften og videre på utsiden av lårene. Legg deg sidelengs på rullen og støtt deg med begge hender. Hvis du har begge beina samlet, får du større trykk mot låret når du ruller frem og tilbake, enn hvis du holder det øverste beinet i matten.

Nils H. Toldnes

Ryggen: Hold hendene bak hodet eller legg dem på brystet. Stiv av i nakken når du legger hodet bakover. Du kan rulle fra partiet mellom skulderbladene, eller du kan starte bevegelsen lenger ned i ryggen, slik at bevegelsen går over et større område. Kjør ti repetisjoner.

Nils H. Toldnes

Fotbladet: Det er lett å glemme fotbladet, men ta av deg skoen, sett en fot på rullen og rull foten frem og tilbake med lett trykk.