Onsdag kveld er det ekstraordinær generalforsamling i TIL Holding, aksjeselskapet som drifter toppfotballsatsingen i Tromsø Idrettslag. Bakteppet er et dramatisk kapittel i TILs historie.

Det var styret i TIL Holding som for to uker siden ble enig om å sparke hovedtrener Steinar Nilsen. Én uke senere fikk også Nilsen oppsigelsen fra Tromsø Idrettslag, samme dag som to styremedlemmer i TIL Holding trekker seg fra vervet på bakgrunn av måten Nilsens avgang ble håndtert.

Som hovedtrener for TIL var Nilsen, i tråd med regelverket til Norges Fotballforbund og UEFA, ansatt i idrettslaget — ikke i aksjeselskapet.

— Samarbeidsselskapet som klubbene har, har ingen rett over det sportslige. Det står uttrykkelig i NIFs lov. Idrettslaget har ikke lov til å overdra noe som har med rettighetene til det

sportslige å gjøre verken direkte eller indirekte, sier idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner (70) til iTromsø og understreker:

— Alt som har med det sportslige å gjøre skal være medlemmene gjennom sine styrer og årsmøtet som skal bestemme over det sportslige. Det er idrettens grunnlov i Norge.

— Styres i felleskap

I TIL var det altså AS-styret som først bestemte seg for at Steinar Nilsen måtte gå som TIL-trener, og sågar iverksatte prosessen før idrettslaget ble involvert.

Klubbens sportslige utvalg har de siste årene bestått av hovedtrener Steinar Nilsen, sportssjef Svein-Morten Johansen, idrettslagets styremedlem Arne Vidar Moen og representanter fra TIL Fotball AS (datterselskap til TIL Holding AS).

Slik svarer styreleder i Tromsø Idrettslag og idrettslagets styremedlem i TIL Holding AS, Helge Kræmer, på hvem som sitter med den egentlig beslutningsmakten rundt TILs toppfotballsatsing i dag:

— Det er en samarbeidsavtale mellom TIL Fotball AS og Tromsø Idrettslag som berører toppfotballdelen. Det går på at den styres i fellesskap.

- Hvordan fungerer dette i praksis, for eksempel når man ansetter eller avsetter hovedtrener for TILs elitelag?

— Ansettelser skjer i samarbeid mellom administrasjon og styrene. Styrebehandlingen kan skje samlet med begge styrene, eller det ene først og så det andre.

- Er TILs toppfotballsatsing eierstyrt gjennom aksjeselskapene, eller medlemsstyrt av Tromsø Idrettslag?

— Det er samarbeidsavtalen mellom disse partene som regulerer TILs toppfotballsatsing, svarer Kræmer.

- Et kjempeproblem

Samarbeidsavtalen mellom TIL Holding AS og Tromsø Idrettslag ble godkjent av NFF i 2013. I vår fremmet fotballforbundet et forslag på idrettstinget om et mer liberalt regelverk knyttet til "dualmodellen" mellom idrettslag og aksjeselskap.

— Det er ingen organ som håndhever disse reglene. Det er et kjempeproblem for norsk idrett. Det er ikke noe organ for å påse at slike avtaler blir holdt, sier Gunnar Martin Kjenner.

På spørsmål om enten TIL Holding AS eller idrettslaget har "vetorett" ved store beslutninger, svarer Helge Kræmer:

— Det blir helt feil å snakke om begreper som "veto". Vi er i et idrettslag som er tuftet på samhandling, å jobbe sammen og stå samlet bak avgjørelser.

- Er det en utfordrende modell for å drive et idrettslag etter?

— Det er ikke utfordrende. Vi har erfart underveis at modellen er god, men krever godt samarbeid. Vi er hele tiden åpen for justeringer som kan skape en enda bedre modell.

- Hvem bestemmer hvis for eksempel idrettslagets styre vil tilsette en annen hovedtrener i TIL enn TIL Fotball AS?

— Det er et samarbeid som skjer mellom idrettslaget og TILs aksjeselskaper. Der er ingen grunn til å endre på det.

Gråsone

I dualmodellen bestemmer eierne naturligvis over økonomien. Gunnar Martin Kjenner vedgir at det skaper en gråsone for påvirkning på sportslige beslutninger fra eierne.

- Eierne kan gi grønt lys til investeringer de ønsker, og sette ned foten for andre som de ikke ønsker?

— Det er en gråsone der. Ligger man innenfor vedtatt budsjett, så er det opp til idrettslaget å bestemme. Og dette spiller jo ikke inn når man starter en prosess med å avsette en trener i aksjeselskapet, sier Kjenner.

- Er det ikke forståelig at de som har dyttet inn titalls millioner i aksjeselskapet vil bestemme hvordan midlene disponeres?

— Noen går inn i idretten med arbeidskraften sin. Andre som har penger, går inn med penger. Alle som går inn i idretten går inn på grunnlag av de reglene som idretten har, svarer Gunnar Martin Kjenner.

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Espen Auberg, seksjonsleder ved juridisk avdeling i NFF, i går og i dag.