Onsdag kveld er det ekstraordinær generalforsamling i TIL Holding AS — selskapet som eier Tromsø Idrettslags toppfotballsatsing.

Modellen med et aksjeselskap knyttet til idrettslagets toppsatsing, som klubben innførte i 2009 for å beholde profflisensen, er i søkelyset etter at det først var aksjeselskapet som besluttet og sparket hovedtrener Steinar Nilsen.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner er klar på at idrettslaget skal beholde styringen over det sportslige - også innenfor en såkalt dualmodell.

Samtidig er styreleder i Tromsø Idrettslag, og styremedlem i TIL Holding AS, Helge Kræmer, uklar på hvem som sitter med den egentlig makten knyttet til TILs toppfotballdel.

iTromsø har vært i kontakt med styrelederne hos mest suksessfulle norske klubbene det siste tiåret — Rosenborg, Molde og Strømsgodset om hvordan deres klubbmodeller er.

- Ikke med i sportslige vurderinger

Rosenborg Ballklub drives som et vanlig idrettslag.

— Vi har hatt små avtaler som gjelder noen få spillere og hadde en liten periode med aksjeselskap. Men de la seg ikke bort i noen sportslige vurderinger, sier styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng.

- Det er ikke noe dere vil vurdere i fremtiden?

— Vi greier ikke å se noen fordel i å ha det. En fotballklubb må drive så seriøst at du ikke har behovet for den nedside-garantien.

Det behovet hadde TIL i 2009. Uten modellen med aksjeselskap ville klubben ha mistet profflisensen. Den gang sa tidligere klubbleder i TIL, Gunnar Wilhelmsen, til iTromsø: "Jeg føler oppriktig at vi gir litt av sjelen fra oss, men vi er nødt til å ta grep."

— Det var helt nødvendig å ha AS-modell for å unngå å gå til skifteretten. Det var nødvendig for å finansiere tidligere underskudd, sier Wilhelmsen i dag.

— Skal holde seg til breddefotballen

Wilhelmsen er ikke i tvil om at TIL Holding og datterselskapet TIL Fotball bør styre toppfotballdelen i TIL også i fremtiden.

— Det er primært breddebiten at Tromsø Idrettslag skal forholde seg til, konstaterer Wilhelmsen - som i dag ikke har noen verv i klubben hvor han vært en sentral skikkelse siden tidlig på 1980-tallet.

- Er det bare positivt at toppfotballen i TIL er eierstyrt?

— Det er slik det må være. Det har blitt såpass stort, jeg tror ikke du kommer unna det. Det å skulle ha det medlemsstyrt kan være risikosport, mener Wilhelmsen.

- Bør idrettslaget være involvert i en prosess som f.eks. når hovedtreneren sparkes?

— Det skal være en ordentlig prosess i forkant. En ordentlig prosess i forkant skal involvere både klubbstyret og AS-strukturen. Det at det ikke skjedde med Steinar var en glipp, og det kan skje, sier Gunnar Wilhelmsen.

Molde: - Klubben bestemmer

Molde Fotballklubb har et aksjeselskap knyttet til klubbens toppsatsing. Likevel er styreleder i Molde FK, Øystein Neerland, klar på at klubbens mandat strekker seg langt utover breddeidrettsdelen.

— Vi har satt bort markedsrettighetene i et AS, men klubben har bestemmelsesretten over det sportslige. Et trenerspørsmål vil besluttes i klubbens styre, sier Molde-lederen.

Han forteller at AS-styret får inn en representant i klubbstyret gjennom samarbeidsavtalen.

Motsatt vei velges styremedlemmer i Strømsgodset. Strømsgodset Toppfotball (idrettslaget) er til enhver tid representert med sin leder og nestleder i styret til Strømsgodset Fotball AS, i modellen

som minner mest om Tromsøs.

— Med støtte fra toppfotballstyret, er det aksjeselskapet som tar de sportslige avgjørelsene, sier styreleder i Strømsgodset Toppfotball, Trond Esaiassen.

Rett og rimelig

TIL-legende Tore Rismo er på linje med Gunnar Wilhelmsen, og mener det er helt naturlig at sportslig makt ligger i TIL Holding AS.

— At de som har puttet inn titalls millioner i dette har innflytelse er bare rett og rimelig. Det er det ingen grunn til å kritisere, mener Rismo.

Den gamle scoringshelten fra cupfinalen i 1986 legger samtidig til:

— Men mange misforstår modellen. Hvis man er misfornøyd med TIL er det bare å gå på årsmøtet og få byttet styret, kan man høre. Men det er jo ikke slik det fungerer lenger. Vanlige medlemmer i TIL kan ikke kaste styret, sier Tore Rismo.