2.01,00 er VM-kravet på 800 meter. Trine Mjåland var ikke i nærheten torsdag kveld, men hun tok likevel et nytt steg i karrièren.

Jesper Mathisen var på Bislett for å følge samboeren torsdag. Foto: Tore Andre Baardsen

— Det var første gang jeg vant på Bislett, og det var en stor opplevelse. Kjempegøy! Og så vant jeg etter å ha gjort hele løpet alene, sier Kristiansand-jenta, som løp inn på 2.03,06.I Belgia for snaut to uker siden løp Mjåland på 2.01,69 og plasserte seg som Norges nest raskeste gjennom alle tider – bare slått av Ingvill Måkestad Bovim. Og da er det naturlig å spørre om norgesrekorden skal til pers senere i sesongen.

— Målet er å gjennomføre noen solide, tøffe løp. Jeg må knekke noen psykiske barrièrer, og så må jeg ha et bedre løpsopplegg enn her. Spesielt mellom 500 og 600 meter gikk det for sakte. Og så måtte jeg trekke hele feltet. Det var bra å vinne spurten etter å ha løpt foran i 400 meter. Jeg hjalp mange frem til gode tider, sier Trine og smiler. En av dem var Malin Edland fra Larvik Turn, som noterte 2.03,44. I fjor var persen til 16-åringen 2,09!

Må overvinne mentale problemer

Trine Mjåland er en liten sensasjon i friidretten. Frem til 2012 var hun håndballspiller. Etter bare tre år med friidrett er hun bare 69/100 fra VM-tur til Beijing.

— 2012 var min første ordentlige sesong. Derfor tror jeg at jeg fortsatt har mye å hente. Fordelen er at jeg tåler mye trening, og jeg får sjelden skader eller vondter. Og så responderer jeg fort på trening, forteller jenta som fyller 25 år i slutten av måneden. Det er andre ting som er verre.

— Jeg har prøvd å gjøre noen mentale endringer basert på noen uheldige episoder i fjor.

- Hvilke?

— Jeg har slitt med nervøsitet. Det gjør at jeg blir stresset inn mot løpene, og det er slitsomt å ha det sånn. Jeg blir også sliten av det. Men det er bare å være tøff og jobbe videre for å bli kvitt det. Jeg bygger meg opp for hvert løp, og årets erfaringer så langt gjør meg sterkere. Det jeg gjorde her nå, hadde jeg vært redd for å gjøre i fjor.

Samboeren droppet veddemålet

Samboer og tidligere Start-spiller Jesper Mathisen var storkjeftet overfor Trine tidligere og påsto at han skulle slå henne på 800 meter.

— Jeg hører ikke mer om det nå. Dessuten sitter han på tribunen med vonde knær, sier sørlandsjenta om samboeren, som foreløpig har måtte legge fotballkarrièren på hyllen og heller serverer gullkorn på TV 2. — Det var første gang han så meg «live», røper Trine, som løper litt for Jesper også ellers. Han er medeier i et firma som driver med levering av frukt og grønt på dørene, og Trine er engasjert i organiseringen. I tillegg er hun lærer og personlig trener! Overskuddet til å løpe 800 meter ser det likevel ikke ut til å være noe i veien med.

Tar VM-kravet med ro

Med bare 69/100 igjen til VM-kravet skulle en tro at Trine tenker mye på det. Feil!

— VM er en drøm, men det må ikke bli i år. Jeg tror 2,01 er mer andres mål enn mitt eget. Jeg stresser ikke, men jeg ser jo at det er realistisk å tro på det. Akkurat som jeg trodde på EM i fjor – og kom dit.

Nå skal Trine først til Russland for å løpe i Super League.

Med stadig lavere stressnivå?

Vi fulgte Bislett Games