— Slik jeg ser det, er det alvorligste i tiltalebeslutningen den høye promillen, den høye hastigheten og at han stakk av fra en skadd person, sier advokat Morten Aalberg hos firmaet Advokatnett i Trondheim.

Veitrafikkloven sier at enhver som er innblandet i trafikkuhell straks skal hjelpe personer som er kommet til skade, og at en skal sørge for at politiet blir underrettet om uhellet.

– Denne overtredelsen alene har en minstestraff på to til tre måneder i fengsel, forklarer Aalberg.

Formildende

Petter Northug kom med falsk forklaring til politiet tre ganger etter ulykken 4. mai. Han er med det tiltalt for straffelovens paragraf 168, som har en minstestraff på seks måneder i fengsel. Etter de tre falske forklaringene, korrigerte Northug forklaringen. Dette skjedde allerede på ulykkesdagen.

– Korrigeringen kom relativt raskt. Dette kan være formildende, sier advokat Aalberg.

Samlet straff

I tiltalebeslutningen kommer det frem at straffelovens paragraf 62 kommer til anvendelse, noe som betyr at Northug får en samlet straff for alle seks punkter.

– Jeg blir ikke overrasket om Petter Northug får en dom på sju til åtte måneder i fengsel sammenlagt, sier Aalberg.Advokaten understreker at han ikke kjenner de individuelle forholdene i Northug-saken, og at han uttaler seg ene og alene på grunnlag av tiltalebeslutningen.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvor mye av den eventuelle sju til åtte måneder lange fengselsstraffen som kan bli omgjort til betinget fengsel. Dette avhenger av de individuelle forholdene som jeg ikke kjenner til, sier Aalberg.

Tre til fem måneder fengsel

Advokat Torfinn K. Svanem antar at domstolen vil utmåle en samlet straff mot Petter Northug på mellom tre til fem måneders ubetinget fengsel. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Rune Petter Ness

Advokat Torfinn K. Svanem har også satt seg inn i tiltalen mot Petter Northug som ble kjent tirsdag. Han poengterer at alle punkter hver for seg tilkjennegir ubetinget fengselsstraff, etter loven og/eller rettspraksis:– Ut ifra den foreliggende tiltalebeslutning og ved en domfellelse for samtlige forhold, antar jeg på generelt grunnlag at domstolen vil utmåle en samlet straff på mellom tre til fem måneders ubetinget fengsel, sier Svanem, som er advokat ved Advokatgården i Trondheim.

I likhet med Aalberg, understreker Svanem at han ikke kjenner saken annet enn fra medieomtale og den nå foreliggende tiltalebeslutningen.

– Jeg kan derfor ikke uttale meg om den konkrete straffeutmålingen og hvilket utfall saken vil få ved en rettslig behandling, sier Svanem.

Kan få tilbake førerkortet

Forskrift for tap av retten til å kjøre motorvogn tilsier at Petter Northug mister førerretten «for alltid».

– Tap av førerretten «for alltid» innebærer rettslig at domfelte kan søke om å få tilbake førerretten etter fem år. Normalt vil man da oppnå rett til gjenerverv, såfremt det ikke i mellomtiden er registrert nye overtredelser av veitrafikklovgivningen og dersom det ikke er kommer til andre forhold av betydning, sier Svanem.