Petter Northug har i dag fått tiltaltebeslutningen forkynt. Northug kan risikere å miste førerretten for alltid.

Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter holdt pressekonferanse klokka 16.00 tirsdag ettermiddag.

— Det er seks tiltalepunkter. Det er et punkt som går på promillekjøring, et punkt som går på uaktsomhet, et annet punkt som går for kjøring i høy hastighet, ikke overholdt hjelpeplikten, forlatt ulykkesstedet uten å si fra til politiet og at han har forklart seg feil, ramser Soknes opp.

- Ingen overraskelser

Northug-manager Are Sørum Langås sendte etter tiltalebeslutningen ut en uttalelse på vegne av skistjernen.

— Jeg har har i dag fått forkynt tiltalebeslutningen. Denne er i tråd med det jeg fortalte politiet etter det som skjedde 4. mai, og inneholder ingen overraskelser for meg. Jeg har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten.

— Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd. Tiltalebeslutningen er en ny påminnelse om de alvorlige forholdene jeg har gjort meg skyldig i. Jeg beklager igjen overfor alle jeg har sviktet, og er beredt til å ta straffen jeg blir idømt, sier Northug i en uttalelse.

Langrennssjef Åge Skinstad kommer overfor adressa.no med en kort kommentar.

— Vi gjentar at vi tar fullstendig avstand fra hendelsen, men at vi har registrert at Petter har erkjent de faktiske forhold. Videre er det en pågående straffesak der vi har full tillit til at politi og rettsvesen gjør en god, grundig og rettferdig jobb. Til slutt er vi i samtaler med Petters menn om mulig deltakelse i verdenscup-renn til vinteren og har derfor ingen ytterligere kommentar, sier Skinstad.

Krasjet i autovernet

Bakgrunnen for saken er at Northug krasjet sin Audi A7 i General Bangs vei på Byåsen i Trondheim på morgenen 4. mai.

Northug kjørte bilen sin gjennom en rundkjøring på Byåsen og inn i autovernet. Han dro fra stedet etter ulykken. En kompis var passasjer og pådro seg lettere skader. Northug innrømmet etterpå at han hadde drukket alkohol i timene før bilkjøringen.

I en såkalt tilståelsessak er det snakk om at retten behandler saken med en sterkt forenklet fremgangsmåte, som bare kan brukes når bestemte vilkår er oppfylt. Blant annet må siktede gi en uforbeholden tilståelse og samtykke i at saken behandles på denne måten. I alle tilståelsessaker skal siktede gis strafferabatt som følge av sin tilståelse.