Ødegaard har neppe noen forestillinger om at han skal spille seg like lekende lett inn på Real Madrid som han gjorde på Strømsgodset og Norges landslag. Men kan nok heller ikke tenke seg det motsatte, at han gaper for høyt og ender i en klubb nede på tabellen i en av Europas øvrige ligaer.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Til det har karrieren hittil glidd for lett.

Om noen år

Hvor er han om to år? Har han passert nivået på Real Madrids andrelag og er blant dem som spiller for Real i La Liga? Har han fått bruk for drakten han er blitt tildelt (nr. 16)? Er han Norges suverene landslagsstjerne?

En spennende diskusjon.

Men like spennende: Hvor er han om ti år?

Er Martin Ødegaard, fortsatt midt i karrieren aldersmessig, blitt den vi trodde, eller burde han lyttet til andre rådgivere og valgt en karriere med slakkere åpning og langsommere oppbygging, den gangen i 2015?

Dagens tema

Foreløpig er dette bare dagens beste fotballtema over lunsjbord og i skolegårder.

Men det er nettopp tankene på hva dette vil utvikle seg til, om to og ti år, som bør ha opptatt Martin selv, hans rådgivende far Hans Erik og andre i hans nærmeste krets. Slik har det nok vært, for ingenting tyder på at Martin Ødegaards usedvanlige talent misbrukes av andre som vil tjene på det.

Men vil det alltid være slik? Så mange spørsmål, så få svar.

Vanligvis, når en spiller skal selges til ny klubb, skyves spillerens egne interesser i bakgrunnen. Selgende klubb vil ha mest mulig penger, kjøpende klubb ønsker å slippe billigst mulig, agenter vil ha størst mulig provisjon.

Alt vi har fått med oss om Martin Ødegaards søk etter ny klubb, tyder på at dette begjæret er dempet, av hensyn til gutten selv.

Video Fotballekspert Lars Tjærnås:— Et tøft, men også risikabelt valg

Sportslig oppbygging

Real Madrid, i likhet med flere av de klubbene som er aktuelle, ønsker å bygge ham opp både som idrettsmann og fremtidig salgsobjekt. Det gjøres ved å legge til rette for en god sportslig utvikling.

Det trengs. Hvis det stemmer, slik det rapporteres denne morgenen, at Ødegaard skal ha blitt lovet plass i A-troppen og attpåtil spilletid, allerede fra starten, så har han fått løfter som ingen andre ville ha fått.

Det er lite trolig.

Det betyr at han skal hevde seg i konkurranse mot midtbanespillere som Modric, Khedira, Kroos, Illarramendi og Isco – og noen ganger ta plassen fra en av dem. I denne sesongen.

Det blir for mektig, selv for en spiller som ble landslagsspiller som 15-åring. Det er bare trekvart år siden han debuterte i norsk toppserie.

Nå kreves det mer

Hittil har han kunnet nøye seg med å bruke hele sin begavelse til å leke seg med ganske middels spillere, internasjonalt sett. Han har jogget, vippet, fintet, briljert og kost seg mot hjemlige spillere.

I La Liga må også en tenåring, uansett hvor begavet han er, kjøre fulle spurter, kaste seg inn i skumle hodedueller, foreta rivende taklinger, legge ut på 40 meters galopp bakover på banen for å hindre en overgang til motstanderen.

Det er dette siste som vi ikke har sett hos Martin Ødegaard ennå. Og det er kanskje her usikkerheten er størst.

Har han også dette i seg?