• Denne artikkelen ble først publisert 4.11.2014

DRAMMEN (Aftenposten.no): — Jeg spiller ferdig sesongen og kommer til å besøke klubber etter det. Jeg kommer til å tenke mer på det da. Akkurat nå tenker jeg ikke noe særlig på det.

Mens resten av Strømsgodset-troppen spilte fotball på kunstgresset, trente Martin Ødegaard (15) for seg selv innendørs på Marienlyst.

Etter økten stilte fenomenet opp på et fem minutter langt pressetreff.

Tema: Landslagsuttaket. Real Madrid og interessen fra verdens største fotballklubber skulle ikke være tema.

Slik gikk det ikke. Det handlet i stor grad om klubbfremtiden. Og Ødegaard svarte. At han ikke har fokus på fremtiden nå, at det blir noen besøk etter sesongen, og at han begynner å bli lei av oppmerksomheten.

Spanias gigant

Det er et stort sprang fra Marienlyst til Santiago Bernabéu. Og det er ikke sikkert at Madrid-klubben blir hans neste arbeidsgiver.

Men når Europas mestvinnende og kanskje største klubb henter unggutten i privatfly, er det all grunn til å tro at spanjolene mener alvor.

At en norsk gutt på 15 år er i Real Madrids søkelys er sensasjonelt.

  • Sammen med Manchester United har Real Madrid den største merkevaren i internasjonal fotball.

  • De har vunnet den gjeveste Europa-cupen 10 ganger.

  • De omsetter ifølge World Soccer for 4,4 milliarder kroner i året.

  • De har vunnet den hjemlige serien hele 32 ganger.

  • De har alltid spilt i den øverste ligaen i Spania.

— De har vært størst helt siden første ballspark i Spania, en av verdens største fotballnasjoner. De har alltid ønsket å være størst, det har vært en del av klubbpolicyen. De siste 10–15 årene har presidentene blitt omtalt som stormannsgale. Men de ønsket å vokse og vokse, og hvis noen var i nærheten, har de gjort grep slik at ingen nærmet seg likevel, forteller Petter Veland, CMore-kommentator og Norges fremste ekspert på spansk fotball.

Galácticos

— Real Madrid hentet de største og beste spillerne. På 50-tallet hentet de Alfredo Di Stéfano og Ferenc Puskás, Real Madrid vant Serievinnercupen hele fem ganger på rad, det var da storhetstiden startet. Derfra og ut ble Real Madrid størst. Og så har de klart å være der oppe hele tiden. Real Madrid bygde en så sterk merkevare med de store navnene at de tiltrakk seg flere og flere supportere, dermed fortsatte de å vokse, sier Bendik Eftang, som er redaktør for Real Madrids norske supporterklubb.

I 2000 ble Florentino Pérez klubbpresident. Hans mål var å hente minst en ny verdensstjerne (Galáctico) hver sommer, derfor kallenavnet Galácticos. Real Madrid betalte enorme overgangssummer, Real Madrid fristet med de beste lønningsposene. Rekordkjøpene gjorde også at Real Madrid tjente mer penger enn noen andre.

— Real Madrid tenkte på dette tidligere enn noen andre. Mange var kritiske da Real Madrid hentet David Beckham, men Pérez sa at de dyreste var de billigste. Fordi han fikk igjen alt på draktsalg og økt interesse for klubben. Det var nyskapende å tenke slik for 10 år siden, mener Eftang, som selv begynte å holde med Real Madrid og kjøpe trøyer fordi klubben hadde de største stjernene i internasjonal fotball.

— De store kjøpene går hånd i hånd med ønsket om å være størst. Real Madrid legger gjerne inn 10–15 millioner Euro ekstra for å ha den største handelen i løpet av den sommeren. De har markedsapparatet og strategien, de har en måte å tjene de pengene inn igjen på. Det er mer en investering enn kjøp, sier Veland.

Gir tilbake til klubben

Sommeren 2009 kjøpte klubben Cristiano Ronaldo for 800 millioner kroner. Veland mener Real Madrid forlengst har tjent inn de pengene i form av trofeer og markedsavtaler.

— Real Madrid kjøper spillere, men det alle kanskje ikke snakker så mye om er at de også selger spillere for voldsomme summer. Florentino Perez er Spanias svar på Tottenhams Daniel Levy, som ikke viker en tomme ved forhandlingsbordet. Real Madrid tjener også mye penger på draktsalg og sponsoravtaler. Alle spillerne har kontraktfestet at 50 prosent av inntektene de tjener på sponsoravtaler, går til klubben. I tillegg får Real Madrid årlig 150 millioner Euro (1,3 milliarder norske kroner) av den spanske TV-avtalen, som totalt er på 800 millioner Europa.

- Vil Real Madrid være blant de aller største i overskuelig fremtid?

— Ja, for alltid. Det er absolutt ingenting som ikke tyder på at de ikke kommer til å ha den posisjonen i overskuelig fremtid. Der Chelsea, PSG eller Manchester Citys risikerer at eierne går lei og stopper pengekranen, er Real Madrid medlemseid. Pengene kommer ikke i noen andres lommer.

Beste treningsanlegget

I tillegg til de nevnte inntektene tjener Real Madrid rundt 80 millioner kroner hver gang de har hjemmekamp på Santiago Bernabéu.

— Real Madrid har det beste treningsanlegget i Europa. Anlegget er ekstraordinært. De har alle fasilitetene, i tillegg kan de legge til rette for at familien blir med ham (Ødegaard). De kan tilby dem en leilighet her, for eksempel, forteller journalisten José Luis Sánchez, som dekker Real Madrid for TV-kanalen La Sexta, og var først ute med Ødegaard-nyheten.

- Lever Galácticos-tradisjonen videre?

— Det hører fortiden til. Nå er den eneste virkelig store stjernen Cristiano Ronaldo. Han blir sammenlignet med Alfredo Di Stéfano, for sin evne til å ofre seg. Han kalles det 21. århundrets Alfredo di Stéfano. Ronaldo brakte Europa-cupen tilbake til Madrid og har gjort laget til det beste i Europa igjen.

Real Madrid har tradisjon for å hente etablerte stjerner. Men det er i ferd med å endre seg. Flere og unge spillere har fått slippe til. Det er også grunnen til den enorme interessen for Ødegaard.

Veland mener den norske tenåringen ikke løper noen større risiko ved å velge Real Madrid foran andre klubber.

— Risikoen ved et klubbytte vil alltid være der. Jeg mener det er viktigere å se på mulighetene enn begrensningene. Om Martin og pappa Hans Erik har troen, er det ingen grunn til at han ikke skal dra til for eksempel Real Madrid. Det er bedre å sikte mot universet og lande på stjernene, enn å sikte på stjernene og lande på jorda.

CMore-eksperten er heller ikke bekymret for presset.

— Det medietrykket han opplever nå, vil han ikke oppleve når han reiser til utlandet. Han kommer til en klubb med større apparat enn Godset og det norske landslaget, som kommer til å være knallharde og kontrollere medietid og hvor mye press han utsettes for.