Tore Asheim, Viking-supporter og Aftenposten-skribent.

Der en forteller seg selv det mest negative en kan gjøre, i et fåfengt forsøk på å ikke bli skuffet. Det var ikke alltid slik. Før var hele kroppen full av spenning selv når vi snakket begynnelsen. For dette, dette var jo året. Dette var året der Viking skulle opp i toppen igjen. Som oftest kom en knallhardt ned på jorda igjen, andre ganger fikk en virkelig troen.

Hangeland-debuten

Som i 2001, når Rosenborg kom på besøk og vi slo dem 4-3 i det som kun kan kalles en episk kamp. Vi fikk straffespark og greier, mot Rosenborg. Flomlys, kaldt, og fantastiske scoringer. Stavanger Stadion.

*** SAMLESIDE: Alt om Aftenposten Supporter**

Og en Brede Hangeland i sin Tippeliga-debut. Erik Nevland på sitt ypperste i Viking-trøye. Og den sesongen endte jo helt ok, det ble tross alt cupgull på oss. Mot Bryne. Jørgen Tengesdal med en fantastisk scoring mot Odd helt på tampen i en semifinalekamp der vår gamle helt Erik Pedersen ble utvist rett før slutt.

Men det var altså 2001 på gamle ærverdige Stavanger Stadion, og nå snakker vi 2015 på Viking Stadion. Der Viking, med et unntak i 2007, har vært en eneste stor skuffelse. Det vet alle. Men ingen vet hvordan vi skal løse dette. Vi har brukt mye penger og fått lite ut av det, vi har brukt lite penger og fått ingenting ut av det, og vi har prøvd det aller meste trenermarkedet kan by på. Laget har falt sammen som et korthus mer enn en gang i pressede situasjoner, det finnes rett og slett ikke vinnerkultur i laget.

Ikke sesongkort

Dette kombinert med at en har et vinnerlag i en annen idrett på Tjensvoll. Og ikke bare et vinnerlag, et dominant vinnerlag. Som nå har byen i sin hule hånd.

For bare 5 år siden var det Viking som fremdeles hadde det. Sportslig fiasko og en ledelse som ikke har klart å kommunisere noe bra utad til sine supportere har ført til en fremmedgjøring for mange av oss som har gått der i mange år. For første gang siden 2001 har jeg ikke sesongkort. Så noen ville kalle nok meg medgangssupporter. Det er fair. Jeg kan godt forstå den tankegangen.

Men si meg, hvorfor skal en betale i dyre dommer for et lag som konstant skuffer deg, når ledelsen viser i sine handlinger at de slett ikke verdsetter deg som supporter?

Supportere må få lov til å stille krav

Jeg vet at jeg ikke er den eneste. En sier alltid at en skal vise sin støtte i medgang og i motgang, og dette er strengt tatt noe jeg er enig i, men klubben skal faktisk vise seg verdig og gi noe igjen også. Vi som supportere må få lov til å stille krav, og ikke bare være tankeløse roboter.

Klubben har vist tydelig at de ønsker å se på oss som kunder, så da må en ta dette til etterretning. Klubbens utrolig frustrerende hang til å akseptere middelmådighet over lengre tid kan en ta ved en senere anledning.