Tore Asheim, Tommy Nærland og Tore Tobiassen skal denne sesongen skrive for Aftenposten om sitt favorittlag: Viking.

Følg de tre og se hva de skriver om Viking her.

Vi stilte de noen spørsmål før serien sparkes i gang:

— Hvilke forventninger har dere til Viking i år?

*** LES OGSÅ: Slik vurderer våre skribenter årets Viking-lag**

— Forventningene er svært lave. Slik som det er nå kan jeg ikke se for meg et lag som er i stand til å kjempe der oppe. Det blir nok nedre halvdel, sier en pessimistisk Tore Asheim.

Da er det hakket mer optimisme å spore hos Tore Tobiassen.

547 og 540 minutter er spilletiden Yann-Erik de Lanlay (bakerst) og André Danielsen har fått i vinterens treningskamper. Ingen spillere nyter større tillitt hos Kjell Jonevret. Foto: Scanpix

— Det kan bli medalje, hvis alt klaffer. Laget er iallfall styrket fra i fjor. Spillermaterialet er bedre. Det er en klar forsterkning offensivt, og så blir det spennende å se defensivt. Jeg er forsiktig optimist, sier han.Tommy Nærland mener det er positivt om folk har lave forventninger til de mørkeblå.

*** SAMLESIDE: Alt fra Aftenposten Supporter**

— Vi har alltid store forventninger i Stavanger før sesongstart, men i år er det litt annerledes. Det virker som mange har mindre forventninger til laget enn tidligere. Økonomisk står det skralt til, og vi greier ikke lenger å lokke spillere fra øverste hylle til klubben. Noe som har vist seg gjentatte ganger de siste 10 årene er at laget spiller best uten press, med en gang det blir snakk om medaljer ender det med fiasko.

- Hva skal til for at den gamle fotballstorheten Viking skal reise seg igjen?

— Klokere hoder enn mitt har prøvd og feilet. Jeg kan alltids komme med svadasvar om filosofi og lignende, men det rette svaret for min del er at jeg faktisk ikke har peiling lenger, sier den ikke så optimistiske Asheim.

Viking-trener Kjell Jonevret observerer på trening tidligere i vinter. Foto: Pål Christensen

— Det trengs mange år med godt og beinhardt arbeid. Kontinuitet er viktig, det skjer ikke på ett år. Viking er ei stor skute som det er vanskelig å endre kursen på. I klubben er det fortsatt mange av de som husker 70-tallet da Viking var uslåelig. Det begynner fort å murre i gangene hver gang de havner på femteplass eller lavere, mener Tobiassen.Nærland på sin side vil satse på de unge talentene.

— De som er villige til å blø for drakta. Det har blitt kjøpt mye overflødig til Stavanger i flere år, men nå som økonomien er så dårlig har vi ikke annet valg.

- Er Kjell Jonevret rett mann for Viking? Får han nok ut av laget eller er ikke mannskapet bedre enn 10.-plassen i fjor?

Også på spørsmål om treneren deler de blå fra Stavanger seg tydeligvis i to leirer.

— Et ubetinget nei. Han er en hyggelig type, en kjernekar, men han er en del av problemet og ikke av løsningen. Mannskapet er noe bedre enn 10.-plass, potensielt et topp fem-lag, men det kan man egentlig si om alle lagene i Tippeligaen, sier Asheim.

Tobiassen er mer positiv.

— Jeg tror han er rett mann, men han må ha det rette apparatet rundt seg. De to første årene hans ble det femteplass. Da han tok over klubben var det halvveis i sesongen og den lå an til nedrykk. Han tok over etter Hareide og gjorde en vanvittig jobb den høsten. Så mistet han 11 spillere før sesong to. At han klarte femteplass etter å ha solgt flere sentrale spillere var veldig bra. I fjor var vårsesongen veldig bra, og avisene i Oslo og Stavanger begynte å snakke om at Viking kunne kjempe om gullet. Så fikk de en knekk midt i sesongen, da det kom mange skader og assistenten Kåre Ingebrigtsen forsvant til Rosenborg. Høsten som fulgte ble vanvittig dårlig.

- Hvem skal vi se opp for i Viking i år?

— Anthony J. Soares tror blir en klippe når han er tilbake fra skade, sier Asheim.

Zymer Bytyqi i aksjon på trening for Viking i vinter.

— Kantspillerne blir veldig farlige, og Yann-Erik de Lanlay kommer til å få sitt definitive gjennombrudd, tror Tobiassen.Nærland har troen på en annen duo.

— Zymer Bytyqi og Samuel Adegbenro. Zymer er helt klart et av Norges aller største talenter, og jeg har stor tro på at han skal få sitt gjennombrudd i Viking. Samuel Adegbenro er en ung spennende nigerianer vi hentet i vinter, han har voldsom fart både med og uten ball i beina, så det er nok flere motspillere som skal få kjørt seg.

- Hvilken motstander elsker dere å slå?

— Det er alltid deilig å slå Rosenborg. Det er en gammel rivalisering. Så er det alltid kjekt å spille mot Start. Det er deilig å slå de, men det er ikke et hatoppgjør. Så er det synd at vi ikke får kamp mot Brann, selv om vi lo ekstra godt i Stavanger da de rykket ned.

Hvem vinner serien?

— Team Solbakken, altså Molde. De har bredest stall, mest penger, og kontinuitet på trenersiden. Det er en liten skandale om de ikke tar gull.