Therese Johaug (26) klarte akkurat å kapre andreplassen i verdenscupen sammenlagt denne sesongen, drøye 50 poeng foran lagvenninne Heidi Weng (23).

Etter en lang sesong med dueller møtes langrennsduoen til nok en dyst lørdag.

Da stiller begge to i eliteklassen for kvinner i Holmenkollstafetten i Oslo.

Heidi Weng bruker sommeren til å vise frem sine ferdigheter med løpesko. Her er Weng i aksjon under Wings for Life i Stavanger søndag. Foto: Wings for Life

Enda mer interessant blir styrkeprøven av at Weng og Johaug har valgt å løpe samme etappe for sine respektive lag. Det er dessuten snakk om den mest kjente og prestisjetunge etappen av de alle: Etappe nummer 7, Besserud-etappen.Dette er en bratt kraftprøve på 1,79 kilometer og gis ofte til lagmedlemmet som best behersker motbakker.

Therese Johaug har i flere år vært best i monsterbakken i Tour de Ski, mens Heidi Weng har meritter i motbakkeløp med joggesko, og ble blant annet norgesmester i disiplinen i 2014. Dermed er landslagsvenninnene brennhete kandidater til å stikke unna med beste etappetid lørdag.

— Heidi blir veldig tøff

Leder for Johaugs lag FIK Ren-Eng, Randi Thorshaug, har god tro på at langrennsprofilen vil hevde seg opp Besserud.

— Hun har vært med i mange år og hatt beste etappetid flere ganger. Hun er sterk, og det er mye energi i den dama. Hun liker motbakker, sier Thorshaug til Aftenposten.

Hun holder også en knapp på Johaug i duellen mot Weng.

— Det blir ganske jevnt. Det blir interessant, men vi må satse på at Therese er den beste.

Anne Farseth, sportslig leder i Heidi Wengs lag BUL, har et annet syn før profilenes løpsduell.

— Heidi tar henne. Therese er veldig god, men jeg tror Heidi blir veldig tøff, sier Farseth.

NRK-Post: - Johaug den beste klatreren

NRK-kommentator Jann Post følger Johaug og Weng tett gjennom langrennssesongen. Post er også en løpsentusiast og har deltatt i flere maraton.

Han tror duoen er jevne i distanser som Besserud-etappen.

— Jeg tror Johaug er den beste klatreren av de to. At det går bratt oppover er til hennes fordel. Men Weng er litt raskere, noe som er en fordel på en så kort distanse. Jeg spår at det kan bli rimelig jevnt, sier Post, før han legger til:

— Ingen av dem har nok lyst til å ende opp med den dårligste etappetiden. De kommer nok til å sjekke hverandres tider raskt.

Kristoffersen og Ek Hagen stiller også

Muligheten er til stede for at Johaug og Weng ikke vil være så langt fra hverandre når de tar fatt på den beryktede etappen.

Både BUL og FIK Ren-Eng har ambisjoner om å kjempe om en topp fem/seks-plassering.

BUL har imidlertid blitt rammet av en rekke forfall i dagene frem mot start. Heidi Wengs råsterke søster Merete Weng er blant de som ikke kan stille.

Heidi Weng og Martine Ek Hagen vant lagsprinten i Harstad-NM sammen. Lørdag løper de henholdsvis etappe 7 og 6 i Holmenkollstafetten. Foto: NTB SCANPIX

Merete Weng skulle etter planen løpe den 6. etappen. Den etappen går nå i stedet til Martine Ek Hagen, også hun en landslagsløper i langrenn.Weng-søstrenes mor May Bente skal forøvrig løpe den andre etappen for BUL.

Weng og Johaug får også selskap av en tredje langrennsprofil opp Besserud. Marthe Kristoffersen skal løpe etappen for Steinkjer FIK.

Eliteklassen for kvinner i Holmenkollstafetten starter klokken 14.00 lørdag. Totalt skal rundt 50.000 utøvere i aksjon i Oslos gater lørdag.

Startlisten for kvinneklassen finner du her.