Thomas Alsgaard, til venstre, og Anne Rimmen ledet NRKs kveldssendinger fra Falun-VM. Nå kan det bli vanskelig for kanalen å sikre seg rettigheter til vinter-OL i fremtiden. Foto: Pressebilde, NRK

Medieekspert tror NRK aldri får OL igjen

— Prisnivået er blitt altfor høyt, sier kanalens sportssjef.

Publisert:

Mandagble det kjent at mediekonsernet Discovery Communications har kjøpt rettighetene for OL i 2018, 2020, 2022 og 2024. Det betyr at norske tv-seere vil se de nevnte mesterskapene på Eurosport og TVNorge.

NRK har tidligere tapt rettighetene for OL i 2014 og 2016 til TV 2. I kampen om OL fra 2018 til 2024 valgte rikskringkasteren å gå sammen med sin tradisjonelle konkurrent TV 2 om et bud, gjennom den europeiske kringkastingsunionen (EBU). Likevel nådde altså ikke allmennkringkasterne opp.

Knut Kristian Hauger, ansvarlig redaktør i Kampanje, tror ikke NRK får OL-rettighetene igjen. Foto: PRIVAT

— Rio-OL kan være siste gang et OL går på en allmennkringkaster i Norge, sier Knut Kristian Hauger til Aftenposten.Han er ansvarlig redaktør i Kampanje, et bransjeblad som dekker mediebransjen. Allerede i 2013 spådde Hauger at NRK og TV 2 ville måtte begynne å samarbeide, fordi det «kommer andre aktører inn i markedet med helt andre muskler».

Sportssjef i NRK, Rune Haug, erkjenner at det var et stykke opp for NRK/TV 2-alliansen.

— Prisnivået er blitt altfor høyt for europeiske allmennkringkastere som NRK og TV2. Pengene rår, sier Haug.

Kan tv-seere se langt etter OL-sendinger på NRK i fremtiden?

- Nå har Discovery rettighetene frem til 2024. Hva som skjer etter det, blir litt tidlig å si noe om, Men med det prisnivået som er nå, må vi bare innse at vi er langt unna, sier NRK-sportssjefen.

Les også

IOC-presidenten: - Starten på en ny æra

— Ingenting som tyder på NRK-comeback

Haug vil altså ikke utelukke at NRK kan gjenoppstå som OL-leverandør i fremtiden. Det vil imidlertid langt på vei Knut Kristian Hauger i Kampanje.

— De tapte jo rettighetene til TV 2 sist, og nå taper de igjen. Det er ingenting som tyder på at NRK skal klare å komme tilbake på OL-arenaen, sier Hauger.

Rune Haug (midten) vil ikke utelukke fremtidige samarbeid med TV 2. Her fra lansering av VM-dekningen i 2011. Til venstre er Anne Rimmen, til høyre, Ingerid Stenvold. Foto: NTB SCANPIX

Sannsynligheten for et slikt NRK-comeback vil trolig øke gjennom samarbeid med TV 2 også i fremtiden. Rune Haug i NRK vil imidlertid ikke garantere fremtidige OL-allianser med det som har vært hovedkonkurrenten siden 1992.— Det vurderer vi fra gang til gang. Vi har rettighetene for fotball-VM til og med 2022 sammen med TV 2. Vi valgte å samarbeide denne gangen, andre ganger konkurrerer vi, sier Haug.

Knut Kristian Hauger i Kampanje tror NRK og TV 2 vil være «tvunget av nødvendighet» til å samarbeide fremover.

— Deres eneste sjanse er å stå sammen. I år var selv ikke det nok. Det blir spennende å se hvordan de vinner ut av dette. Dette blir en strategisk nøtt å knekke, sier Hauger, som har fulgt mediebransjen tett i en årrekke.

Les også

- Det var mye skepsis da TV 2 tok over også

— Det desidert dyreste i gjennom tidene

Kampanje-redaktøren spekulerer om at dagens nyhet må innebære det «desidert dyreste» rettighetskjøpet TVNorge har gjort gjennom tidene. Den påstanden sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery Networks at han «ikke kan kommentere».

I en epost til Aftenposten tidligere mandag uttalte Harald Strømme, sjef for TVNorge og Discovery Networks, at OL-kjøpet viser at selskapet er «langsiktig i sin tunge satsning på sport».

Tidligere har Discovery Networks (TVNorge og Max) sikret seg rettighetene for herrelandslagets privatlandskamper og kvalfiseringskamper frem til 2017. Nå spørs det om også om andre vintersportrettigheter blir et fremtidig mål.

I 2013 kalte sportssjef Rune Haug vintersportbegivehetene for «en grunnpilar i NRKs sportsstrategi». I dag, med konkurransen fra Discovery langt mer aktuell, står han fast ved det utspillet:

— Vintersport er fortsatt veldig viktig. Det er noe vi ønsker å fortsette å jobbe for å få. Nå må vi huske på at lekene i 2018, 2020 og 2022 alle går i Asia, og at mye skjer midt på natten. Derfor er vintersportrettighetene totalt sett viktigere for oss, sier Haug.

- Er det aktuelt å samarbeide med TV 2 også om disse rettighetene?

— Det er for tidlig å si noe om, og jeg ønsker ikke å si noe om det.

De nærmeste månedene vil TV-kanalene blant annet utkjempe en kamp om rettighetene for verdenscup i langrenn, hopp, alpint og kombinert fra 2016 til 2021 og ski-VM i 2019 og 2021.

Publisert: