foto
Per Mathias Høgmo kan miste nok en spiller til oppgjøret mot Bulgaria. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SANDVIKA (Aftenposten): Som om ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo hadde nok å stri med av forfall fra før, så kom mandag ettermiddag beskjeden om at Stefan Johansen, en av landslagets viktigste og beste spillere, er usikker grunnet føling med en hamstring-strekk i låret.

Skulle Celtic-spilleren gå glipp av oppgjøret i Sofia, blir han nummer fem i rekken av spillere som må stå over den viktige EM-kvalikkampen. Joshua King, Adama Diomande, Pål André Hellan og Ole Selnæs er fra før ute.

Inn kommer brødrene Veton og Valon Berisha. Veton spiss, mens Valon kan bekle en offensiv midtbanerolle. I tillegg hentes Håvard Nielsen inn, samt Ruben Yttergård Jenssen.

— Stefan spilte ikke i helgen. Han fikk en liten føling med en hamstring i kampen mot Malmö. Han er på MR-undersøkelse, så vi får se hvordan det går frem mot torsdag, sa Høgmo da han møtte pressen i Sandvika mandag.

Skader og spillere som hangler ser ut til å bli Høgmos største bekymring inn mot den viktige bortekampen mot Bulgaria. Men en optimistisk landslagssjef velger, selvsagt, å fokusere på de han har tilgjengelig.

— Slik er det å være trener, og i særdeleshet landslagstrener. Vi har kartlagt en bred gruppe spillere, og er komfortable med de vi har inne, sier Høgmo.

Med både Diomande og King ute, ligger det an til at Rosenborgs toppscorer Alexander Søderlund er Norges spiss torsdag.

— Vi har mange spillere i troppen som har levert mål i det siste. På spissplass med Søderlund og Veton Berisha, og med Jone, Markus Henriksen og Jo Inge Berget. I tillegg til Stefan i Celtic, sier landslagssjefen.

Men ingen av de nevnte besitter de kvalitetene som Diomande og King har. Men Alexander Søderlund har 20 seriemål for Rosenborg med seg inn i samlingen. Det gir selvtillit selv om han på 19 landskamper står med null mål.

Veton Berisha leverte 11 mål for Viking før han forsvant til tyske Greuther Fürth. Der står han med én scoring på sine totalt seks kamper. Håvard Nielsen har to kamper i beltet i sesonginnledningen, men har slitt med skade og sykdom.

— Det er ting på gang. Scoringsfrekvensen er hyppigere. I tillegg er jeg veldig glad for de norske lagenes suksess i Europa. Jeg kan ikke huske sist Norge hadde så mange spillere involvert i Champions League og Europa League. Det er stor forskjell fra i fjor. Jeg merker også at gruppen begynne rå bli mer voksen. Vi har fått mer erfaring, sier Høgmo.

På spørsmål om et eventuelt forfall fra Stefan Johansen svarte landslagssjefen at ingen får vite noe om laget, hverken formasjon eller ellever, før torsdag.

Han fikk også spørsmål om torsdagens kamp med tanke på hans eget prosjekt som landslagssjef.

— Det spørsmålet har dukket opp hele veien, men når det drar seg til er det mindre tid å reparere på. Med seier parkerer vi Bulgaria, uavgjort vil også være bra, og vi lever med tap også. Men vi har en matchball, vi ønske rå vinne. Det er inngangen til kampen, sier Høgmo.