Da Per-Mathias Høgmo presenterte Norge-troppen til kampene mot Bulgaria (3. september) og Kroatia (6. september), kunne landlagssjefen nærmest vasse i formspillere. Nå — en snau uke senere – er situasjonen nærmest snudd på hodet.

Én etter én har Pål André Helland, Adama Diomande, Ole Selnæs og Joshua King meldt forfall til torsdagens viktige EM-kvalifiseringskamp mot Bulgaria.

Både TV 2s landslagsekspert Jahn Ivar «Mini» Jacobsen og Aftenpostens fotballkommentator Lars Tjærnås mener forfallene gir landslagssjef Per-Mathias Høgmo skikkelig hodebry.

foto
NYE UTFORDRINGER: Her er landslagssjef Per-Mathias Høgmo på Ullevaal under kampen mot Aserbajdsjan tidligere i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det svekker oss grundig, i hvert fall offensivt. Særlig de to spissene (King og Diomande) er tunge forfall, fordi vi har veldig få spillere som er i stand til å skape noe på egen hånd oppe i banen. Begge har kombinasjonen av kraft og tempo, noe vi definitivt ville hatt behov for, mener Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås. Fått med deg denne? Ola Bernhus kommenterer: «Høgmo bør være en presset mann»

– Jeg tipper både King, Diomande og Helland hadde startet. Dio på topp, de to andre på hver sin kant. Kanskje kunne også King spilt rett bak øverste spiss. Vi har uansett færre farlige offensive alternativer nå enn før forfallene, sier Tjærnås.

Mini: — Mister voldsom kraft

Jahn Ivar «Mini» Jacobsen er enig med Aftenpostens fotballekspert.

– I Diomande mister vi en voldsom kraft, og King – som selvsagt også var klar for en eventuell startellever – er også ute. Så vi er definitivt svekket offensivt, sier Mini.

Kjetil Rekdal er usikker på hvor mye landslaget er svekket. Han peker på at eliteseriespillere ofte blir henvist til benken når proffene i de utenlandske ligaene er spilleklare.

Helland og Selnæs ute: Derfor melder RBK-duoen forfall

foto
Fotballekspert Lars Tjærnås.

– Det er alltid synd med forfall, men jeg har ingen anelse om det svekker Norge eller ikke, for jeg vet ikke hvordan Per-Mathias Høgmo tenker, sier Kjetil Rekdal. – Det er jo tre av eliteseriens beste spillere denne sesongen. Noen av dem hadde vel vært tiltenkt en plass i startelleveren?

– Det kan hende, men det er ikke så mange fra den norske eliteserien som spiller når alle andre (utenlandsproffene, journ.anm) er friske. Det er veldig synd ikke å ha alle inne, slik at man kan få bra nivå på treningene. Men, sånt skjer av og til. Og det har blitt ekstremt mange kamper på en del av spillerne,´– eliteserien, Europa League og cup. Da er det ikke unaturlig at noen får skadeproblemer, sier Rekdal.

Mener det er overkommelig å erstatte Helland og Selnæs

Lars Tjærnås tror Stabæks Adama Diomande blir det største savnet for Norge.

– Må jeg velge én, sier jeg Diomande. Ved siden av de egenskapene jeg nevner over er han i sitt livs form, og jeg tror kampbildet blir sånn at akkurat de ferdighetene han har blir savnet aller mest, sier Tjærnås og legger til:

– Selnæs og Helland er gode spillere, men ingen av dem har hatt markant rolle i laget. Selv om Helland har spisskompetanse, skal de to kunne erstattes lettere.

Fotballeksperten, som nå også er speider for Brann, mener Per-Mathias Høgmo må finne riktige spillertyper når han henter inn erstattere.

– Det viktigste nå er å tenke mer på egenskaper enn på ren kvalitet. De som skal inn må ha noen av de samme styrkene, det vil si tempo, muskler, styrke i lufta og duellkraft. Vi må ha en benk med ulike typer og ulike ferdigheter. På spissplass ser jeg derfor navn som Marcus Pedersen, Fredrik Brustad og Ola Kamara som mer interessante enn andre med andre egenskaper, sier Tjærnås – og legger til at Håvard Håvard Nielsen og Veton Berisha også bør være høyaktuelle.

PS! Bulgaria-Norge vises torsdag kl. 20.45 på TV Norge

Landslagstroppen mot Bulgaria:

Keepere:

André Hansen (Rosenborg)

Rune A. Jarstein (Hertha Berlin)

Ørjan Håskjold Nyland (Ingolstadt)

Utespillere:

Haitam Aleesami (IFK Göteborg)

Jo Inge Berget (Malmö FF)

Omar Elabdellaoui (Olympiakos)

Adama Diomande (Stabæk), forfall

Vegard Forren (Molde)

Pål André Helland (Rosenborg), forfall

Markus Henriksen, (AZ Alkmaar)

Even Hovland (Nürnberg)

Tom Høgli (FC København)

Stefan Johansen (Celtic)

Joshua King (Bournemouth), forfall

Martin Linnes (Molde)

Håvard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach)

Jone Samuelsen (Odd)

Ole Kristian Selnæs (Rosenborg), forfall

Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin)

Stefan Strandberg (Krasnodar)

Alexander Toft Søderlund (Rosenborg)

Alexander Tettey (Norwich)

Martin Ødegaard (Real Madrid)