Da Tom Nordlie kom til Viking i høst, innførte han en spillestil som innebar mer risiko. Den ga resultater, og nå har Viking bestemt seg for at lagets spillestil skal være offensiv – uavhengig av hvem som trener laget.

— Mange forbinder Nils Johan Semb med noe negativt og defensivt. Men 4-5-1 som han ofte praktiserte på landslaget er bare en tallkombinasjon, sier Vikings sportsleder Egil Østenstad, uten å ville bekrefte eller avkrefte at Semb er mannen Viking vil ha.

Aftenbladet har likevel fått bekreftet - fra mange uavhengige kilder - at nettopp Semb er mannen Viking satser på. Og en ansettelse kan skje raskt.

Også Tor Thodesen er diskutert, men han er under kontrakt med Sandefjord. Det taler mot Thodesen, som har oppnådd gode resultater med små ressurser.

Ta risiko

Østenstad understreker at viljen til å ta risiko vil ligge i bunn når Viking eventuelt må jakte en ny trener.

— Betyr dette ønsket om en spesiell spillestil at noen kandidater dermed er utelukket?

— Ja. Vi ønsker et Viking-lag som tar litt sjanser, og satser framover på banen. Både innspurten i høst og historien til Viking har vist hvor suksessfylt det kan være. Publikum i Stavanger ønsker også et offensivt Viking-lag, sier sportslederen.

Han er sentral i arbeidet med Vikings strategiplan, som blant annet kommer inn på hvordan Viking skal spille. Aftenbladet kjenner til at det også var Østenstad som var blant de varmeste forkjemperne for Nils Johan Semb da spillerne i fjor uttalte seg om trenerkandidater forut for ansettelsen av Tom Prahl.

— Vi ønsker ikke å binde noe opp til formasjon, for enhver trener vil ha sine meninger om det. Ingen trenere er like, sier Østenstad.

Ingen kommentar

Nils Johan Semb sier til Aftenbladet at han fortsatt har ambisjoner om å jobbe med toppfotball.

— Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte at jeg har fått henvendelser fra klubber, heller ikke Viking. Status er den samme som den har vært i hele år, sier Semb.

Rugland på glid

Styreleder Ole Rugland har tidligere vært imot en ansettelse av Nils Johan Semb, fordi han har ment den tidligere landslagssjefen har manglet den rette karismaen, men kilder Aftenbladet har vært i kontakt med opplyser at Rugland nå skal være på glid, ikke minst på bakgrunn av Tom Nordlies overgang til Lillestrøm. Det er få ledige trenere på markedet med et navn, og Viking ønsker en norsk kandidat.

Assistenttrener Gary Goodchild er positiv til Semb.

— Jeg tror dette kan være rett tid for ham i Viking. Han så vår positive avslutning mot Brann og man skal huske på at han spilte 4-3-3 den første tiden som landslagssjef, sier Goodchild.

NILS JOHAN SEMB

FØDT: 24. februar 1959

SIVIL STATUS: Gift, to barn

UTDANNELSE: Lektor med hovedfag i idrett

KARRIERE SOM SPILLER:

1976-1985 Ørn Horten

KARRIERE SOM TRENER:

1988-91 Eik Tønsberg

1990-91 Ass. U-trener (Benny Lennartsson var hovedtrener)

1992-98: Hovedtrener U-21/OL-landslaget

1998-04: Hovedtrener for A-landslaget

ANNET: Har jobbet som ekspertkommentator siden 2004. Først i Canal +, fra og med i vår i TV2. AKTUELL: Er den heteste kandidaten til den ledige jobben som Viking-trener.