Både eksperter og nøkkelspillere gir Bob Bradley æren for Stabæks glitrende vårsesong.

Ernest Asante og Adama Diomande har glitret for Stabæk i første halvdel av årets sesong. Duoen står med 17 scoringer og 9 målgivende. Det er en stor andel av bæringenes scoringer så langt. Tross egen suksess er de to angrepsspillerne raske med å gi hovedtrener Bob Bradley æren for den overraskende suksessen til "de blaa".

Bob Bradley har nok en gang ledet Stabæk til en langt høyere posisjon enn ekspertene trodde på forhånd. Foto: NTB Scanpix

– Vi har jobbet hardt og hørt på rådene til Bob. Han tror på oss og betyr alt for laget. Spillerne hører virkelig etter når han snakker, sier Ernest Asante til Aftenposten i pressesonen etter skuffende 0-0 hjemme mot Sarpsborg. Tross ett poeng henger Stabæk godt med i medaljekampen. Når Tippeligaen tar en liten sommerferie er sølvplassen Stabæks.

Asante er ydmyk på vegne av egne prestasjoner. 26-åringen har slått ut i full blomst etter overgangen fra Start.

– Bradley har gitt meg en god rolle. Nå vet jeg hvordan han vil at jeg skal spille, sier vingen.

Ekspertene trekker frem to ting

Fotballekspertene Aftenposten har pratet med peker på to grunner til Stabæks overraskende gode vårsesong: Spillerkjøp og spillerutvikling.

– De har gjort smarte signeringer. I tillegg har de en trener som er dyktig til å skape relasjoner. Det er så «enkelt», men det er tydeligvis ikke mange som har fått det til, sier C Mores fotballekspert Joacim Jonsson.

Aftenpostens egen fotballekspert Lars Tjærnås er tydelig på at Bradley med rette kan ta en stor de av æren.

– De aller fleste som har kommet til klubben har hatt til felles at de har blitt mye bedre. Fellesnevneren er selvsagt Bob Bradley. Han har fått mye ros, og det er fortjent. Han er veldig flink til å sette sammen lag der han får maks ut av enkeltspillere og utrolig dyktig til å terpe detaljer på en måte som gjør at de virker ekstremt godt forberedt på de fleste kamptyper.

Tillit er alt

Sjefen snakker ikke akkurat i fete typer om egne prestasjoner. Amerikaneren vil helst fokusere på laget når Aftenposten spør om hovedgrunnene til de gode prestasjonene i Eliteserien.

– Laget har utviklet seg, er hans bastante svar. Han mener det er viktig at Stabæk nå klarer å slå tilbake fra to kamper uten seier. Forrige helg vant Start hele 4-1 mot bæringene i Kristiansand.

Storscorer Adama Diomande trekker frem fellesskapet i Stabæk som en viktig grunn til både kollektiv og individuell suksess. Uten tillit fra medspillerne er det vanskelig å prestere, ifølge lagets toppscorer.

– Både hardt arbeid og et godt støtteapparat er grunnen til at vi er der vi er nå. I Stabæk har jeg fått tillit jeg ikke har hatt tidligere. Det resultatet ser vi her i dag, forklarer Diomande.

Vil ikke snakke om gull

Ingen av Stabæks viktigste menn vil snakke om medaljer helt ennå. Bob Bradley påpeker at det er 42 poeng igjen å spille for. Ernest Asante er fornøyd med andreplass, men synes tidspunktet er for tidlig til å prate om medaljer. Adama Diomande trekker frem en nysignering som en viktig brikke i høstens medaljejakt.

– Vi får inn Muhammed Keita etter sommeren, det er ikke bare meg på dette laget. Det er fortsatt håp, konstaterer han.