Søndag sikret Magnus Carlsen seieren i VM-oppgjøret med Viswanathan Anand. Dermed gjentok nordmannen triumfen fra 2013, da han vant VM-kampen i Chennai, også da mot Anand.

Carlsen tilhører nå en eksklusiv gruppe bestående av ni spillere. De åtte andre som har forsvart en ubestridt, offisiell verdensmestertittel tidligere er Wilhelm Steinitz, Emanuel Lasker, Alexander Aljechin, Mikhail Botvinnik, Tigran Petrosjan, Anatolij Karpov, Garry Kasparov og nettopp Viswanathan Anand.

Så er Carlsen, i en alder av 23 år, allerede tidenes største sjakkspillere? Nei, mener sjakkekspertene vi har snakket med.

— De store er fortsatt Fischer, Kasparov, Capablanca og Karpov, sier Sven Wisløff Nilssen, mannen bak bloggen Sjakkfantomet, til Aftenposten.

— Men Magnus er veldig mye yngre enn de var da de ga seg, så han ligger godt an til å bli topp tre, eller kanskje til og med den aller største, legger Wisløff Nilssen til.

Mener Carlsen trenger mer tid

Leif Erlend Johannesen var Magnus Carlsens lagkamerat under sjakk-OL. Her forbereder Johannessen seg før et OL-parti. Foto: NTB SCANPIX

Leif Erlend Johannessen var en av Carlsens lagkamerater under sjakk-OL i Tromsø i august. Han mener heller ikke at Carlsen når helt opp til de aller største.— Han har foreløpig bare vært verdensmester i ett år, selv om han har tittelen til 2016. Jeg synes vi må gi han litt tid, sier Johannessen.

Sjakkblogger Wisløff Nilssen mener Carlsens seier i Sotsji er spesielt viktig, fordi «den andre VM-seieren skiller klinten fra hveten».

— Det som er interessant med denne seieren, er at de som klarer å forsvare tittelen, har en tendens til å også klare å vinne kamp nummer tre. Mange har sittet lenge som verdensmester etter å ha vunnet den andre, kritiske matchen.

Det er Carlsens motstander Viswanathan Anand et godt eksempel på. Han festet først grepet om verdensmestertittelen etter en åttemannsturnering i Mexico City i 2007. Deretter fulgte inderen opp med tre strake VM-seire mot henholdsvis Vladimir Kramnik i 2008, Veselin Topalov i 2010 og Boris Gelfand i 2012. Nå har imidlertid inderen blitt stoppet av Magnus Carlsen - to ganger.

- Kun Kasparov ligger foran Carlsen

Johannessen, som er rangert som Norges fjerde beste spiller, mener at ingen har spilt på et høyere nivå enn Carlsen tidligere, selv om det finnes flere spillere som har spilt større roller i sjakkhistorien.

— Det er ingen tvil om at han er den beste i historisk sammenheng. Prestasjonen er spesielt imponerende med tanke på hvilken tid der er. Det er flere som satser profesjonelt på sjakk enn det har vært noen gang tidligere. Da Emanuel Lasker var verdensmester i 27 år (1894-1921, journ. anm.), var sjakken langt fra like profesjonalisert.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn mener også Carlsen holder et meget høyt nivå spillemessig, også sammenlignet med tidenes beste.

— Hvis man snakker om dominanse over lang tid er ikke Magnus den største. Dersom man ser på spillestyrke er omtrent bare Kasparov foran, sier han.

Grønn mener ingen i sjakkhistorien kan måle seg med Kasparov, som var ubestridt verdensmester fra 1985 til 1993, da han brøt ut av det internasjonale sjakkforbundet.— Kasparov er fremdeles den største, og Fischer er fremdeles en større myte enn Carlsen, en større legende, sier Grønn.

— Men Magnus begynner å komme seg. Jeg vil si at han er en av de tre-fire største i sjakkhistorien, legger han til.

- Fischer var så overlegen

Sjakkblogger Wisløff Nilssen mener amerikaneren Bobby Fischer, som vant VM i 1972, er den som har betydd aller mest for sjakken.

— Han var så overlegen i måten han vant på. I tillegg gjorde han det under den kalde krigen, og han var den første som greide å bryte Sovjets sjakkdominanse, sier Wisløff Nilssen.

— Fischer var den klart beste sjakkspilleren i verden fra 1962 til 1972, sier Leif Erlend Johannessen.

— Han spilte ikke mange turneringer, og trakk seg fra diverse VM-sykluser, men han dominerte likevel over tid på en måte Carlsen ennå ikke har gjort, fortsetter Johannessen.

Han mener de tre som «rager høyest» er Fischer, Kasparov og José Raúl Capablanca, cubaneren som ble verdensmester i 1921 med nyskapende og minneverdig spill.