Mange ganger kan dårlig økonomi være en "velsignelse i forkledning". Kanskje er det feil å bruke begrepet dårlig økonomi om Rosenborg. De er fortsatt svært velstående i norsk målestokk. Likevel er dette den første vinteren i manns minne hvor de ikke har hatt penger til å hente dyre eller markante forsterkninger.

Det kan ha vært godt nytt.

Da Kåre Ingebrigtsen overtok laget i fjor sommer var han forbilledlig klar på to ting. De måtte trene hardere, og de skulle tilbake til røttene via å terpe samhandling.

Det siste betyr enkelt og greit tilbake til tiden med Nils Arne Eggen, de årene Rosenborg skremte vannet av halve fotball-Europa, og forbløffet den andre halvparten.

Hemmeligheten bak den eventyrlige suksessen var et kollektiv der nesten alle tenkte likt — alltid. Samhandling er å være ett steg foran motstander i tankene. Det er trenbart, men tar tid. Lang tid.

Den tiden har Kåre Ingebrigtsen fått i vinter med de samme spillerne han fikk tid med i fjor. Ingen nye spillere som kan forandre laget har kommet. De få nykommerne må stille bak i køen om en plass i startelleveren.

Nå er vi nesten tilbake til Eggens tid, der laget ble tatt ut i januar, og stort sett bare skader endret det før november.

Akkurat nå har Rosenborg en tydelig stil og et tydelig hierarki. De har erfarne ledere på banen, med unge arbeidere ved siden av seg. Og trolig lojale spillere på benken. Om de ikke er lojale av legning blir de det når de som er på banen presterer. Dessuten har skadene på Tore Reginiussen og Morten Gamst Pedersen gjort at et par mulige konflikter ved laguttak er utsatt.

SUPERKVELD I HAUGESUND: Rosenborg banket FKH 6-0 og har en målforskjell på 11-0 etter to kamper. Foto: NTB Scanpix

Tre rutinerte midtstoppere er blitt til to, der begge spiller. En svært rutinert venstre indreløper "slipper" å sitte på benken for en over ti år yngre konkurrent. Begge deler kunne gått helt fint, men nå er det uansett umulig å se posisjoner der noen kan føle seg forbigått i Trondheim. Det kunne skjedd hvis ikke Alexander Søderlund hadde prestert, ettersom Tomas Malec har vært et førstevalg i vinter. Eneste plass der to nesten like gode spillere konkurrerer nå er Tobias Mikkelsen mot Riku Riski som venstrekant, samt Jørgen Skjelvik som joker. Like harmonisk er det neppe i Drammen.

I fjor var Strømsgodset det laget som brukte flest spillere. Hele 31 spillere fikk spilletid i løpet av de 30 kampene. Rulleringen har vært tydelig også i løpet av de to første rundene i år. "Nana" Boateng og Petter Vaagan Moen startet begge første kamp, men ingen av dem var i 18-mannstroppen til hjemmekampen mot Mjøndalen. Øyvind Storflor gikk motsatt vei, fra tribunen mot Vålerenga til spill mot slutten mot bruntrøyene fra nabokommunen.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Det forteller om en enorm bredde i troppen. Det er gunstig på mange måter. Det er også krevende å håndtere.

Alle som har vært i et fotballmiljø vet at det består av konkurransemennesker. En del av konkurransen er mot lagkameratene, der premien er å ta på fotballstøvler og "taperen" har boblejakke på benken, eller enda verre — fritidstøy på tribunen.

Et godt eksempel. Godset har fire spisser. De kjemper om en plass i David Nielsens foretrukne 4-2-3-1 system . Alle er erfarne, tre av dem sitter på benk eller tribune og har så langt sett førstevalget Marvin Ogunjimi skape minimalt. De har samtidig sett laget slite, og står med ett poeng på to kamper.

To kamper er lite. For lite til at det skapes store konflikter. Kanskje har også treneren og apparatet hans forebygget det via klok personalbehandling. Det er mulig, men utfordrende.

Det viktigste poenget er uansett at Godset har trøblet mest der Rosenborg har imponert mest, i det etablerte angrepsspillet.

Litt enkelt sagt er det den delen av spillet som skiller de beste fra de fleste i en liga der alle mer eller mindre er ryddige defensivt , og opptatt av å utnytte kontringer.

Etablert angrepsspill lykkes enten via ekstremt gode individuelle prestasjoner eller ved samhandling. Det er uerstattelig at du vet hvordan dine nærmeste tenker. Det hjelper å spille sammen ofte.

Det er enda en grunn til at Rosenborg er klare favoritter når de tar imot gjester i poengnød lørdag kveld.