SERAING/STAVANGER: Sidevindsdramatikken og en grusom velt til tross, det var tirsdagens etappe i Tour de France det på forhånd ble pratet om som den som kunne felle sammenlagtkanonene.

For årets lengste Tour de France-etappe byr på 13 300 meter med ruglete underlag. 13,3 kilometer med fryktet brostein.

Følg dramatikken direkte her.

Målstreken i Cambrai har begge de norske deltakerne pekt seg ut. Det er en gyllen mulighet for Alexander Kristoff (Katjusja) og Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) til å ta en etappeseier. En seier majoriteten av rytterne i feltet hungrer etter.

— Jeg skal prøve å henge med, men jeg likte meg ikke så godt under fjorårets brosteinsetappe. Det kommer til å bli en hard kamp om seieren, og det blir sikkert noen velt, sier Kristoff til Aftenbladet.

— Det pleier alltid være noen velt, men ikke så mange som det er her nede. Tour de France er et ekstra stort løp. Alle har mye press på seg, og alle skal sitte foran. Da blir det fort trangt, forklarer Katjusja-stjernen.

Ved Katjusjas buss i startområdet understreker Kristoff at han skal kjøres for over brosteinen. Luca Paolini og Jacopo Guarnieri blir hans viktigste hjelpere i den voldsomme posisjonskampen før brosteinen. Duoens viktigste oppgave blir å passe på den norske kapteinen.

Kaoset må unngås

Fjorårets brosteinsetappe ble ødelagt for Storhaug-ekspressen da han veltet før brosteinspartiene kom på rekke og rad.

Det har han ikke råd til tirsdag om seieren skal tas. 28-åringen er blant de største favorittene etter den fantastiske sesongen så langt med 18 seirer, én av dem i brosteinsmonumentet Flandern rundt.

Chris Froome var blant ofrene på brosteinsetappen nord i Frankrike i 2014. Akkurat som Kristoff måtte han kaste inn håndkleet før det virkelig begynte. Der Kristoff slapp med skrekken og raskt var tilbake på sykkelen, ble briten tvunget til å bryte rittet.

Sammenlagthåpenes desperate kamp for å unngå velt og uhell fører til at striden over brosteinen blir mer nervøs enn man ser i klassikerne på våren.

— Dette er ikke Paris-Roubaix, og det sykles veldig annerledes. Alle lagene skal sitte sammen, og alle skal sitte i front. Da blir det veldig trangt. Selv om det er mye folk som ser på Paris-Roubaix, er det enda mer folk her, noe som gjør det enda trangere, sier Kristoff.

Edvald får muligheten

Den kampen er dog både rogalendingen og Boasson Hagen forberedt på. Begge har sin forse på det ujevne underlaget. Ingen av dem har en sammenlagtkaptein de er bundet opp til å hjelpe.

FOKUSERT: Edvald Boasson Hagen er mannen MTN-Qhubeka kjører for på brosteinen i Tour de France. Foto: Kristian Jacobsen, Aftenbladet

— Det kjøres for meg i dag. Jeg har Tyler (Farrar) og Reinardt (Janse van Rensburg) til å hjelpe meg. Det er røff brostein som absolutt blir avgjørende. Vi må sitte foran og passe på. Jeg ser fram til det, forklarer Boasson Hagen til den norske pressen før start.

Det blir dog tøff konkurranse for de to nordmennene. I tillegg til sammenlagtfavorittene og deres mannskap som insisterer på å være nær fronten, er det med klassikereksperter som Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), John Degenkolb (Giant-Alpecin), Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) og Greg Van Avermaet (BMC Racing Team).

Kristoff advarer mot spurterne

Særlig er årets Paris-Roubaix-vinner Degenkolb en het kandidat til å seire i Cambrai grunnet hans gode spurt i tillegg til brosteinsferdighetene. På spørsmål om hvem som blir de største konkurrentene tirsdag, trekker Kristoff fram flere raske herrer.

— Jeg tror Degenkolb kan bli farlig. I tillegg vil nok også Greipel, Cavendish og Sagan hevde seg. Det er bare 13 kilometer med brostein, og det er ikke mye, sier Kristoff, som anslår at det vil komme rundt ti ryttere samlet til mål i første gruppe.

Også hans sportsdirektør Torsten Schmidt tror at rytterne kommer til å bli spredt utover flere minutter over målstreken.

— Jeg forventer ingen massespurt. Feltet vil splittes i flere deler. Det er ikke som Paris-Roubaix hvor klassikerrytterne er de eneste som kjører på brosteinen, også sammenlagtrytterne kjører for en god posisjon. Det gjør det vanskelig for en rytter som Kristoff, men vi er forberedte på det, forklarer Schmidt til Aftenbladet, før han fortsetter:

— Beina avgjør om han er sterk nok i dag. Etter tre brosteinspartier kommer det en seksjon med brostein i motbakke. Der ser vi hvor sterke rytterne er i dag.

Det som taler mot klassikerstjernene som gjerne vil komme alene til mål er sammenlagthåpenes mannskap som vil kjøre jevnt hardt hele veien, samt motvind på omtrent hele etappen. Om ingen av dem klarer å komme alene til mål, er det duket for en spurt i ei mindre gruppe for seieren.

Ei gruppe begge nordmennene har ypperlige muligheter til å henge med i. Det er forventet målgang rundt klokken 17:20. Her følger du etappen direkte.