Listen over syklister som er dopingtatt i forbindelse med Tour de France er lang. Og kampen for å avsløre jukserne pågår for fullt.

Ett av tiltakene er å sende dopingkontrollørene ut på nattlige rytterbesøk.

Rytterne «fredet» om natten

Det er flere år siden temaet ble diskutert, men senest i vinter gjentok UCI-president Brian Cookson at dette kunne være en ny metode for å avsløre doperne på.

Floyd Landis (t.v.) og Lance Armstrong fra tiden de var lagkompiser på US Postal-laget som senere viste seg å være et dopingsirkus som sykkelverdenen ikke har sett maken til. Foto: NTB Scanpix

Slik regelverket har vært til nå, kan ikke rytterne forstyrres av antidopingmyndighetene på natten. Først etter klokken seks på morgenen kan kontrollørene banke på. Men i oppkjøringen til Tour de France har flere ryttere fått besøk av dopingjegere på natten.Alt i et forsøk på å avsløre de som har uærlige hensikter. Det er ingen hemmelighet at man med moderne metoder kan dope seg med små doser, som også forsvinner ut av kroppen raskt, uten å bli oppdaget. Det er sykkelhistorien full av eksempler på.

Kan virke avskrekkende

Men hvis man risikerer å få dopingjergerne på døren til alle døgnets tider, kan det virke avskrekkende på de som går med planer om å jukse seg til topps.

Den danske Lotto Soudal-rytteren Lars Ytting Bak (35) sier til danske Ekstra Bladet at hvis det er det som skal til for å ta jukserne, så må man bare akseptere det.

Håper man kun tester ved mistanke

— Vi kan godt være imot det, men vi får ikke gjort noe med det. Som syklist har man ingen rettigheter. Men hvis det er det som skal til, så må det være sånn, sier han.

Danske Lars Ytting Bak (rødt) og Jakob Fuglsang under en treningstur i Frankrike i fjor. Foto: NTB Scanpix

I oppkjøringen til Touren fikk flere ryttere besøk av dopingkontrollørene mens de ladet opp i den spanske sykkelbyen Girona. Målet med de nattlige stikkprøvene er å avsløre den såkalte "mikrodopingen".— Jeg håper at man primært vil teste ryttere hvor det er en eller annen form for mistanke, på denne måten. Hvis man ser på det bilogiske passet at det ikke er noe mistenkelig, så trenger man vel ikke å banke på døren på natten, sier Ytting Bak til avisen.