Simen Agdestein får ikke muligheten til å revansjere mandagens skuffende tap ved første mulighet.

Her forbereder Simen Agdestein seg før kampen mot Finland. I bakgrunnen snakker lagleder Ole Christian Moen med Magnus Carlsen. Foto: NTB SCANPIX

Etter et noe skuffende 2-2-resultat mot Tyrkia mandag, ønsker Norges førstelag å revansjere seg mot Kroatia tirsdag.Det blir imidlertid uten Norges nest best rangerte spiller Simen Agdestein.

— Vi bytter litt på etter hvilke motstandere som passer. OL ligner litt på et sykkelritt over flere dager, og det gjelder å gi spillerne hvile, sier lagleder Ole Christian Moen.

Vår sjakkekspert Nicolai Getz mener det er en riktig avgjørelse å sette Agdestein på sidelinjen.

— Han har tapt to ganger. Simen er en veldig følsom spiller. Jeg tror turneringen er over for ham nå. Han kommer neppe til å spille siste runder heller, antar Getz.

— Norges målsetting om topp 10 virker umulig, og da er det riktig å la de som er motiverte spille, sier Getz.

Agdestein var den eneste av Norges spillere som tapte mandag, da han slet mot tyrkeren Emre Can.— I dag var jeg ikke opplagt. Et dårlig parti på mange måter. Noen dager fungerer hodet svært dårlig, sa Agdestein til NRK etter partiet.

Norge ligger på en 26. plass før tirsdagens partier. Det er kun ett poeng opp til India, som ligger på 10.plassen, som var forbundets målsetning før turneringen.

Gir ikke opp målet

Antallet lag som ligger mellom Norge og India gjorde imidlertid at Aftenpostens sjakkekspert Nicolai Getz avskrev Norges sjanser til å bli topp ti etter gårsdagens partier. Lagleder Moen vil imidlertid ikke gi opp.— Vi tar en match, og et parti om gangen. Vi konsentrerer oss om arbeidsoppgavene, som skiskytterne sier. Det kan fortsatt være mulig. Vi er motiverte, og satser fortsatt, for å si det sånn, sier Moen.

— For min egen del var det vanskelig å ha et konkret mål. Det har vært små marginer. Vi var rangert som nummer 14 før turneringen, og vi er nummer 26. Det er litt dårligere, men det kan snu seg, sier Moen.

- Erfarne stormestere på alle bord

Han har respekt for Kroatias lag og landets sjakktradisjoner.

— De har et jevnt og sterkt lag, med erfarne stormestere på alle bord. Det var jo gamle Jugoslavia og Sovjetunioen som pleide å være stormaktene, og etter at de landene ble oppløst har vi fått mange nye stormakter i sjakken, sier Moen.

Slik spilles tirsdagens oppgjør (spillerne i fet skrift spiller med svarte brikker):

Kroatia-Norge

GM Ivan Saric (Rating: 2671) - GM Magnus Carlsen (2877)

GM Hrvoje Stevic (2606) - GM Jon Ludvig Hammer (2628)

GM Mladen Palac (2563) - GM Leif Erlend Johannessen (2528)

GM Zdenko Kozul (2608) - GM Kjetil A. Lie (2528)