Russland har satset tungt for å dominere sjakken på kvinnesiden, og med to runder igjen av turneringen går alt etter planen.

Russerne har tatt 18 lagpoeng av 18 mulige, og har to poeng ned til Kina på andreplass.

Hvem kan stoppe Russland? Svaret er Ukraina.

Landene har vært i konflikt siden Russlands annektering av Krim i slutten av februar. Det er også stadig væpnet konflikt ved grensen mellom landene.

Men dette som bakteppe møtes nabolandenes kvinnelandslag til dyst tirsdag.

— Russland har allerede spilt mot de hardeste konkurrentene Kina, og dersom de vinner mot Ukraina tar de kvinneklassen, sier Atle Grønn til aftenposten.no.

Han er ekspert under NRKs OL-sendinger. Grønn er førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Oslo og har tittelen internasjonal mester som sjakkspiller.

Strid om verdensmester

Duellen mellom Russland og Ukraina blir ikke mindre betent av at Russland snappet ukrainernes beste spiller Kateryna Lagno like før turneringen.

Da påmeldingsfristen til sjakk-OL gikk ut, var Lagno fortsatt registrert som ukrainsk spiller. På grunn av Lagnos sene skifte meldte Russland inn sitt lag for sent, noe som var starten på konflikten mellom Russlands sjakkforbund og arrangøren, som nå går mot søksmål.

Skiftet ha imidlertid ikke bare hodebry for arrangøren. Det var naturligvis også en klar svekkelse av det ambisiøse ukrainske laget.

— Det ukrainske laget opplever det som et personlig svik. Lagno sier at det ikke er politisk motivert, men det er jo et rart tidspunkt å gjøre det på, sier Grønn med henvisning til Krim-konflikten.- Russland er favoritter i dag nettopp fordi de har Lagno, sier Grønn.

Lagno spiller tirsdag med de svarte brikkene mot sin tidligere lagvenninne Anna Muzytsjuk.

Lagno er rangert som verdens syvende beste kvinnelige sjakkspiller. Hun vant VM i lynsjakk tidligere i år.

Fra Vest-Ukraina

Russland har tidligere snappet opp Krim-fødte Sergej Karjakin fra Ukraina. I motsetning til Karjakin er imidlertid Lagno fra Vest-Ukraina, altså den ikke-russiske delen av landet.

Russernes seier mot topprival Kina i runde syv sendte dem langt på vei mot turneringsseieren. Her er Kateryna Lagno i aksjon mot Yifan Hou, i et parti Lagno van overbevisende. Foto: Pål Vegard Hagesæther

— Det gjør Lagnos tilfelle ekstra rart. Hun har vært gift med en fransk stormester og hun har bodd i Frankrike. Men så fikk hun et tilbud fra Russland med veldig gode betingelser, sier Grønn. - Hva innbærer gode betingelser?

— Det betyr nok penger. Hun får en trener, og får kanskje en leilighet. Forholdene blir lagt til rette. Det russiske sjakkforbundet har mer penger enn det ukranske, som ikke kan legge til rette på samme måte, sier Grønn.

Det ukrainske forbundet raste mot Lagnos lagskiftet, selv om de skal ha fått 20.000 euro (rundt 165.000 kroner) i kompensasjon for overgangen.

— Det er et rent hån å tilby penger. Det er ikke det det dreier seg om, mener Grønn.

- Et veldig betent oppgjør

Selv uten Lagno ligger Ukraina på en tredjeplass sammenlagt, tre poeng bak Russland, og dermed med en teoretisk mulighet til å snyte nabolandet og Kina for turneringsseieren.

Atle Grønn har god oversikt over russiske medier, og tror oppgjøret mellom nabolandene vil føre til mye oppmerksomhet.

— Dette er et veldig betent oppgjør. Mediene er nok forsiktige med hva de skriver, for det er så mye følelser i sving, sier Grønn.

Han tror bakteppet vil påvirke spillerne.

— Blir du revet opp innvendig er det vanskelig å spille på et høyt nivå, men er ikke på hugget på samme måte, sier Grønn.

Slik spilles oppgjøret (spilleren som må spille med svarte brikker med fet skrift):

Ukraina-Russland

GM Anna Muzytsjuk (Rating: 2555) - GM Kateryna Lagno (2540)

IM Mariya Muzytsjuk (2530 ) - GM Valencina Gunina (2524)

GM Anna Ushenina (2487) - GM Alexandra Kosteniuk (2531)

GM Natalia Zhukova (2468) - WGM Olga Girya (2484)

Forklaringer:

GM: Stormester

IM: Internasjonal mester

WGM: Kvinnelig stormester (lavere poengkrav enn stormestertittelen for begge kjønn)