Norge 2-2 Tyrkia

Det var Magnus Carlsen, Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen som skulle forsvare Norges ære i duellen med Tyrkia.

Sjakkekspert Nicolai Getz mente i forkant at kvartetten var storfavoritter mot turneringens 26. høyest rangerte lag. Norge var rangert som nummer 14. – Alt annet enn en 2,5-1,5-seier er et nederlag i dag, sa Getz.

Tabbekavalkade

Men med hvite brikker skulle Magnus Carlsen få store problemer mot Dragan Solak, en spiller som ikke er regnet blant de 100 beste spillerne i verden.

Solak hadde en veldig bra stilling, men begynte å få virkelig tidsnød. Og etter noen fryktelig dårlige trekk av Solak hadde Carlsen plutselig snudd stillingen trill rundt.

Så svingte pilen tilbake i en høydramatisk kamp.

– Tabbekavalkade, mente NRKs eksperter.

Carlsen tok imidlertid tilbake kontrollen og så ut til å avgjøre partiet i motstanderens tidsnød. Og til slutt ga tyrkeren opp.

— Carlsen gremmer seg nok litt over en avgjørelse han gjorde i midtspillet, etter det var det motstanderen som kastet han fra side til side, før han gikk tom for krefter i egen tidsnød. Etter det reiste Carlsen seg tilsynelatende uten skrammer og fullførte verket, sier Getz.

Agdestein sviktet

Kampen mellom Jon Ludvig Hammer og Mustafa Yilmaz endte med remis. Simen Agdestein hadde ikke dagen og gikk på et småstygt tap mot Emre Can.

— I dag var jeg ikke opplagt. Et dårlig parti på mange måter. Noen dager fungerer hodet svært dårlig, sier Agdestein til NRK.

Siste kampen mellom Leif Erlend Johannessen og Alexander Ipatov endte med remis, og derfor endte landskampen mellom Norge og Tyrkia uavgjort.

— Jeg tror dessverre ikke at det er teoretisk mulig for laget å nå topp-10 ambisjonen, men det er uansett viktigere å fokusere på de gjenværende kampene, sier Nicolai Getz.

For Norges 2.-lag ble det en ny opptur i sjakk-OL mandag. De møtte Russland, som er et av de beste lagene i turneringen. Det norske 2.-laget tapte kampen 1,5-2,5, etter at tre kamper hadde endt i remis og en med russisk seier.

For kvinnelaget ble det mandag seier mot Estland med 2,5-1,5.