Søndag fortalte Hugo Forfang om hvordan han for fem år siden trakk seg helt vekk fra trenerrollen til sønnen, da Johann Forfang flyttet fra Tromsø til Trondheim for å satse på skihopping.

BAKGRUNN:

Fotballtrener-legende og forfatter av boken "Godfoten", Nils Arne Eggen, roser hopp-pappa Forfang for valget.

— Man kan komme på et nivå hvor det er best at andre krefter som har enda mer innsikt overtar. Slik er det i alle idretter, men det har vært et problem i individuell idrett, ikke minst i hoppsporten, at du har hatt grupperinger rundt omkring i Norge som vet best, mener Eggen - som selv var skihopper på 1960-tallet, og er svært interessert i idretten.

Viktige foreldre

Samtidig mener Eggen at engasjerte foreldre er helt avgjørende for norsk idrett.

— Foreldreengasjement er veldig viktig for idretten i Norge. Den er lokal og inspirert av nettopp interessen til foreldrene. Spesielt i en idrett som skihopping. Det er ikke bare å gå bort og klappe opp en bakke og hoppe 25 meter, understreker den gamle Rosenborg-treneren.

MØTTES: Johann Forfang (i midten) fikk fint besøk på hotellet etter søndagens avlyste renn. Mamma Annfrid og pappa Hugo (foran), samt gudmor Nina Molund og sponsor Thomas Krogedal fra Cinderella (i bakgrunnen). Foto: Rune Robertsen

Han er full av lovord om hvordan Johann Forfang har fremstått både i og utenfor hoppbakken etter gjennombruddet, og tror 20-åringen har hatt gode folk rundt seg både tidlig i karrieren og nå.

-Han virker veldig moden. Oppdragelsen virker på en utenforstående til åvære særdeles god, skryter 74-åringen.

— Og jeg må si at jeg er mektig imponert over (landslagtrener) Alexander Stöckl på mange måter. Jeg har vært så heldig å lære han og kjenne. Det er en ung mann med veldig god innsikt. Ikke minst pedagogisk innsikt, sier fortsetter Nils-Arne Eggen.

- Må kjenne sin begrensning

Hugo Forfang er for tiden i Trondheim for å følge sønnen på den norske touren, hvor konkurransen i Holmenkollen ble utsatt i går.

— Må man kjenne sin begrensning og tenke på det beste for utøveren. Det er liksom vanskelig å utdype det mer enn det. Når man sitter på en annen kant av landet kan man ikke sitte og synse, sier Hugo Forfang.

Han trekker frem Trønderhopp-trenerne Henning Stensrud og Håvard Lie som gode trenere for sønnen i Trondheim etter at Johann Forfang flyttet sørover.

— Vi hadde gjort det vi kunne sammen. Det var en helt grei sak, selv om det er et tøft valg. Alle har en mening om skihopp.Alle kan ett eller annet. Det er viktig å vite sin rolle der uansett, sier Hugo Forfang.