Ishockeyspilleren Mats Zuccarello er tilbake i forsiktig istrening med New York Rangers.

Det ble lagt ut bilder på Twitter av ham mandag ettermiddag. Nordmannen skadet seg tidlig i kvartfinalen i NHL-sluttspillet.

Rangers leder 1-0 i best av sju kamper i semifinalen mot Tampa Bay Lightning. Det er uklart når Zuccarello kan spille kamp.

— Zuccarello skøytet forsiktig for seg selv i dag. Ingen endring i statusen rundt ham, fortsatt på sidelinjen på ubestemt tid, skriver Rangers på sin hjemmeside.

Etter treningen kommenterte også lagets trener Alain Vigneault at Zuccarello hadde returnert til isen.

— Han går gjennom prosessen av å bli frisk. Han var litt på isen på egenhånd i dag, og jeg antar at han kommer til å være litt lenger på isen fremover, sier Vigneault ifølge New York Daily News.

New York Rangers pleier å være hemmelighetsfulle når det gjelder opplysninger om skadde spillere, noe som også har vært tilfellet med Zuccarellos skade.

Det meste tyder imidlertid på at nordmannen har pådratt seg en hjernerystelse. TV-bildene av skaden viste at en puck traff Zuccarello i hodet.

Agenten tror sesongen er over

I NHL følger man SCAT 3 (Sport Concussion Assessment Tool 3) for å evaluere hodeskader, og når spilleren kan returnere.

Zuccarellos istrening mandag innebærer at nordmanne er i fase tre («sport-specific exercise») av prosessen om å få lov til å spille igjen.

Det vil si at Zuccarellos neste steg er å drove koordinasjonstrening (for eksempel pasninger). Deretter kan han delta i full-kontakt treningsøkter, før han så vil få tillatelse til å spille.

Hvor fort prosessen vil gå for Zuccarello er usikkert, og avhenger dessuten av at nordmannen ikke får tilbakefall.

Tidligere mandag ga Zuccarellos agent Erik Ryman uttrykk for at han vanskelig kunne se for seg at Zuccarello ville rekke finaleserien i Stanley Cup, som starter om rundt to uker.

— Slik jeg ser det, er han ferdig for sesongen. I NHL er de nå veldig strenge på når man kommer tilbake etter hjernerystelser og hodeskader generelt. Så lenge han ikke trener på is ennå, ser det mørkt ut med tanke på at han skal rekke en eventuell finale, sa Ryman til Aftenposten.

Dette sa Ryman før det ble kjent at Zuccarello skulle trene forsiktig mandag.

— Tid er en vesentlig faktor

Knut Fjeldsgaard, tidligere landslagslege og landslagsspiller i ishockey, tror også man vanskelig vil slippe Zuccarello ut på isen med det første.

— Det er vanskelig å si noe om en slik sak når man ikke har prøver, MR, CT og lignende. Så dette blir spekulasjoner. Men det som gjør at jeg kan støtte Erik Ryman er at det har vært flere tilfeller i USA der spillere har gått til sak fordi de er blitt sluppet for tidlig ut på arenaen etter hodeskader, sier Knut Fjeldsgaard.

— De generelle rutinene er at før man er tilbake skal man ha en full trening med maks intensitet uten symptomer etterpå. Og da går tiden. Ved hodeskader er tid en veldig vesentlig faktor, legger Fjeldsgaard til.

Han er nå seksjonslege på ortopedisk avdeling ved Universitetssykehuset i Hordaland.

Neste kamp natt til tirsdag

Erik Ryman var senest i kontakt med Zuccarello i helgen, og fikk ikke da noen forståelse for at det er snakk om noe raskt comeback.

— Jeg synes han bare skal ta det dag for dag og ikke stresse med noe comeback. Det holder ikke å være 95 prosent klar. NHL har hatt et veldig fokus på hjerneskader, og det er nok ingen som vil at han skal komme tilbake for tidlig, mener den tidligere Vålerenga- og landslagsspilleren Ryman.

Kamp to i semifinalen spilles natt til tirsdag norsk tid. Rangers har fordel av hjemmebane. Zuccarello er åpenbart i framgang, og Rangers har savnet ham i noen uker.

Nordmannen tapte finaleserien mot Los Angeles Kings forrige sesong. Det endte med 1-4 i kamper.

Rangers har vunnet Stanley Cup-trofeet fire ganger: 1928, 1933, 1940 og 1994.