I april ble det kjent at den svenske langrennsstjernen Charlotte Kalla gjør som Petter Northug og bryter med landslaget.

— Etter ti år på landslaget føler jeg at det er på tide å gjøre forandringer og følge et opplegg jeg har stor tro på, sa Kalla.

Kalla får likevel benytte seg av alle ressursene resten av de svenske landslagsløperne får. Under samlingen på Sognefjellet nå får Kalla blant annet hjelp med skitesting av det svenske landslagsapparatet.

— Vi har åpnet våre armer og gir hun den hjelpen hun vil ha, sier Sveriges landslagssjef Johan Soares.

— Risikabelt

Norges landslagssjef Vidar Løfshus reagerer overfor Expressen.

— Vi har et helt motsatt syn. Enten er du med på landslaget, eller så er du det ikke. Og står du utenfor landslaget har du ikke tilgang til våre ressurser. Vi vil verne om landslagsmodellen. Derfor velger vi å statuere et eksempel på den måten, sier Løfshus.

Han mener Sveriges Kalla-håndtering er risikabel.

— Jeg synes de tar en risiko. Det kan være med på å splitte opp det svenske langrennsmiljøet. Det høres ikke lurt ut i mitt hode. Dette hadde ikke skjedd i Norge, sier Løfshus.

- Enten er du med på landslaget, eller så er du det ikke, sier Norges landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: RUNE PETTER NESS

Sveriges forklaring

Sveriges landslagsledelse har vært i tenkeboksen etter at Kalla besluttet å trekke seg ut av landslaget. Til slutt kom de frem til at de ville gi henne all hjelp hun trenger. Det innebærer blant annet tilgang til smørere, medisinsk personell og mediebistand.

Kalla vil slå tilbake etter en skuffende sesong sist vinter.

— Vi kom frem til at vi ikke ville stikke kjepper i hjulene for Charlotte, det er bedre om vi støtter henne. Ingen vil jo noe annet enn at det skal gå bra for Charlotte i vinter, sier John Soares til Expressen.

Han tror ikke dette vil føre til en dominoeffekt der flere løpere bryter med landslaget.

Sett denne?

Northug får ikke delta på samlinger

I Norge har det vært lignende diskusjoner i forbindelse med at Petter Northug selv har valgt å stå utenfor landslaget.

Etter at Petter Northug i starten av april uttalte til Adresseavisen at han åpnet for å gjennomføre enkelte treningsøkter sammen med løpere på landslaget, svarte Vidar Løfshus at dette var lite aktuelt.

Herrelandslagssjef Tor Arne Hetland forklarte at Løfshus sitt utsagn er rettet mot at man ikke kan slutte på landslaget for deretter å bli med på samlinger.

— Petter har vel sagt det ganske bra selv, at han kommer til å gjennomføre sitt eget opplegg på samlinger, men han kommer til å ha noen økter med andre løpere når han er hjemme i Trondheim. Slik han bestandig har gjort det, sa Hetland.

Vil du lese flere langrennssaker? Da kan vi anbefale disse:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: