Herlofsen var keeper for Nike Academy i England, i Tromsø og Sandefjord før han i fjor sommer terminerte kontrakten med Sandefjord og kastet keeperhanskene på hylla.

I en kronikk før helga fortalte 21-åringen åpenhjertig om hvor tøft han hadde det mentalt mot slutten av fotballkarrieren (LINK).

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

— Det har vært helt overveldende. Det har vært utrolig mye meldinger, og alt har vært positivt, forteller Lars Herlofsen til iTromsø.

Bevisstgjøring

Han forteller at både spillere, trenere og folk utenfor fotball har kontaktet han. Kjente og ukjente.

- Flere fotballtrenere skriver til meg at de var klar over at det var et problem, men ikke hvor stort problemet var, og at jeg har skapt en bevissthet hos dem rundt dette. Da har man kommet et stykke, sier Herlofsen.

Samtidig har flere fotballspillere, tidligere lagkamerater og andre han ikke kjenner personlig, tatt kontakt og fortalt om lignende problemer.

— Jeg har fått lange meldinger som forteller at de har opplevd mye av det samme og ikke turte å si fra. De takker meg for at jeg skrevet om disse tingene, forteller den tidligere toppkeeperen.

Roser TIL

I 2014 spilte Lars Herlofsen én sesong for TIL. Han er tydelig i svaret på om TIL fulgte han godt nok opp.

- TIL er en fin klubb, og Steinar (Nilsen) og Bård (Flovik, daværende trenerteam, journ.anm) er veldig imøtekommende. De sa hele tiden at spillerne bare måtte komme til dem om de ønsket å snakke om noe.

— Jeg opplevde i at TIL i mye større grad enn for eksempel Sandefjord var der for deg, uten å snakke ned noen. Det har nok med den nordnorske kulturen som er åpen, sier Herlofsen.

Selv holdt han likevel vonde følelser også under tiden i nord inni seg.

— Det er et skummelt tema å snakke om.

- Viktig å nå frem

NISO-LEDER: Joachim Walltin. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB Scanpix

Joachim Walltin i spillerforeningen NISO har også lest Herlofsens kronikk, og kjenner til at flere fotballspillere sliter med den mentale helsen. — Jeg gjør dessverre det. Vi har hatt noen andre kjente saker, blant annet Torstein Andersen Aase som var ganske åpen rundt det. Han var ett av Norges største talenter, og kjente presset som veldig stort, sier Walltin.

— Vi har samtidig nylig kartlagt mental helse i fotballen i en undersøkelse sammen med FIFPro (den internasjonale spillerforeningen). Det bekrefter at det Lars sier, at flere sliter med disse tingene, sier NISO-lederen.

Undersøkelsen som ble gjort i fjor høst viser blant annet at 38 prosent av aktive spillere, og 35 prosent av tidligere spillere, har følelser knyttet til angst og depresjon siste fire uker før undersøkelsen ble gjennomført.

Nå er Torstein Andersen Aase en ressursperson for NISO sammen med en psykolog som tilbys spillerforeningens medlemmer. Tilbudet benyttes bare sporadisk.

— Når det brukes, er det veldig nødvendig og veldig nyttig. For oss er det veldig viktig å ha på plass. Man kan diskutere om det er bra eller dårlig at det ikke brukes mer. Det er synd hvis det er slik Lars sier her nå, at det er flere som ikke tør å si fra. Det er dem det viktig å nå frem til, slår Joachim Walltin fast.

Trives igjen

I dag er Lars Herlofsen skuespillerstudent i Oslo og trives igjen med livet.

- Nå har jeg det veldig bra. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke begynte med dette tidligere. Det er noe jeg har lyst til nå veldig langt med, sier keeperen.

Fotballen holder han ved like som instruktør ved sin egen fotballskole. Noe spillercomeback blir det neppe.

— Jeg liker å lære bort. Jeg vil være der for dem. Man må kunne erkjenne at ikke alle vil satse, og likevel se dem og være til for dem. Det skal være lov til å feile, sier Lars Herlofsen.