På fredag skrev den tidligere Sandefjord— og Tromsø-keeperen Lars Herlofsen en kronikk om angst og depresjoner i tilværelsen som proff-fotballspiller. Kronikken har fått stor oppmerksomhet blant annet i sosiale medier.

Tidligere TIL-spiller Thomas Drage ble god venn med Herlofsen under tiden i TIL, men forteller til iTromsø at også han ble overrasket over å lese hvordan Herlofsen led mentalt under tiden i Tromsø og senere i Sandefjord.

-Åspille fotball på høyt nivå er ikke for alle. Det er mange som er ute etter å ta deg.Hvis du gjør feil, og spesielt som keeper som er en ganske utsatt posisjon på banen. Det er nok mange som synes toppfotballen er tøft mentalt, sier Drage til iTromsø.

Lars Herlofsen ble ikke lykkelig av fotballen, og valgte å hoppe av. Foto: Digitalsport

Nervøs før kamperThomas Drage, som forlot TIL i fjor sommer og nå spiller i svenske Varberg, har inntrykk av at tromsøklubben jobber godt med spillernes psyke til daglig.

-At spillere har det tøft mentalt er ikke noe jeg har lagt merketil egentlig. Før en viktig kamp er nok noen mer nervøs enn de burde.I TIL prøver man å jobbe mentalt med spillere og forberede folk på en slik situasjon, forteller 24-åringen.

Selv slo han igjennom som tenåring i TIL med brask og bram og var sentral for seriesølvet i 2011. Så kom nedturen med sportslig motgang, benketilværelse og kritikk fra tribunene. Nå nyter Thomas Drage endelig flyt på fotballbanen igjen, med mål i de to første kampene for opprykksjagende Varberg i svensk "Superettan" (nivå 2).

SCORET: Thomas Drage scoret i sin første kamp for Varberg BoIS. Foto: Varberg BoIS

— Det har ikke vært artig.De første par årene var fantastisk. Alt man gjorde gikk min vei. Jeg ble hyllet for alt jeg gjorde. Så får man en periode med motgang. Det er mange som vil prøve å tadeg for når du ikke presterer og det går litt tøffere. Det er slik det er i fotball, sier Thomas Drage.

- Hvordan var det å takle den gang?

— Istarten var det ikke veldig artig. Det var litt tøft. Det er fortsatt bare fotball. Man spiller fotball for å ha det artig først og fremst. Jeg ser ikke på det somen jobb først og fremst selv om det er det. Hadde ikke fotball vært artig lenger, så hadde jeg sluttet med det.

Mennesket bak spilleren

Sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen, skryter også av Lars Herlofsens åpenhet i kronikken.

-Det var på en måte litt trist å lese. Samtidig synes jeg det var modig av Lars, og jeg tror det var veldig bra av han å være så åpen om det, sier Johansen.

Han mener at TIL i det daglige har godt fokus på det menneskelige aspektet i toppidrettshverdagen.

-Det er viktig for Tromsø Idrettslag som klubb å ta vare på menneskene bak spilleren. Selv om det går litt fort i svingene i toppidretten.

- Hvordan gjør dere det?

-Det går egentlig litt på menneskelig klokskap om å snakke med spillerne og menneskene i klubben på det som ikke går på prestasjon og hvordan det gikk i siste kamp. Det er det som er det viktige.Man må snakke med guttene om hvordan det går ellers. Det er ikke alltid like lett. Men det bør være et mål for oss å klare det, sier Svein-Morten Johansen.