MARBELLA: — Vi har et godt rykte på oss. Tyske klubber vet hva de får, hevder comeback-gutt Mohammed «Moa» Abdellaoue.

Det var en gang Norges fotballandslag i stor grad besto av spillere fra engelsk fotball.

Slik er det ikke lenger. På landslagets treningsleir i Marbella, få dager før EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia, er det kun én av 24 spillere i troppen som har engelsk arbeidsgiver: Alexander Tettey, som spiller i Norwich på nest øverste nivå.

Men det er hele åtte spillere fra de to øverste nivåene i tysk fotball: Mohammed Abdellaoue, Per Ciljan Skjelbred, Tarik Elyounoussi, Even Hovland, Håvard Nordtveit, Vegard Eggen Hedenstad, Håvard Nielsen og Mats Møller Dæhli.

Det har aldri skjedd tidligere.

Integrerer seg fort

Tarik Elyounoussi har gode dager i Bundesligaen. Foto: DIGITALSPORT

— Jeg tror det er lettere for skandinaviske spillere, spesielt oss fra Norge, å komme inn i den tyske kulturen. Vi integrerer oss fort og har disiplin. Det er det ene. Og i tysk fotball løpes det mye. Overgangen blir ikke så stor for oss som har kapasitet og er vant til å jobbe hardt, mener Hoffenheim-spissen Tarik Elyounoussi.- Det kan være noe med mentaliteten. Det sa i hvert fall han som hentet oss til Eintracht, at han likte mentaliteten. Først hentet de Omar (Elabdellaoui), så meg og (Vegard Eggen) Hedenstad, og etterhvert Mushaga (Bakenga). De ønsket spillere som oss, forteller Eintracht Braunschweigs Håvard Nielsen.

Landslagets internasjonale rådgiver, Jan Åge Fjørtoft, har spilt i både Premier League og Bundesliga. Han mener det er flere årsaker til den norske «forflytningen» til tysk fotball.

— Det går litt i sykluser, mener Fjørtoft.

— Da Erik Thorstvedt kom til England og gjorde det bra, og viste gode holdninger, kom det flere etter. Terskelen for å hente spillere til England er høyere nå. I den perioden (90-tallet) var det en del som rekrutterte bevisst fra Skandinavia. Nå henter engelske klubber spillere fra hele verden, sier Fjørtoft.

Kontaktnettet viktig

Han mener agentenes kontaktnett er viktig.

- Den gangen var det Rune Hauge som styrte mange av overgangene. Han hadde gode kontakter i England. Jim Solbakken og Tore Pedersen har etterhvert fått gode kontakter i Tyskland. Da er de flinke til å selge inn spillere der. I tillegg er det ikke samme «madness» i overgangssummer i tysk fotball som i England. Engelske klubber overbetaler, og de gjør det ikke for en norsk fotballspiller. Da er det kulere å hente en fra fransk fotball eller en klubb fra en annen sterk fotballnasjon. Tyskerne ser både på pris og prestasjon , sier Fjørtoft.

Han jobbet selv som ekspert i tyske Sky i flere sesonger. Hver gang Fjørtoft fikk sjansen, snakket han varmt om norske spillere.

— Jeg gjorde et poeng av det hver gang det var en norsk spiller involvert. Det er viktig å ha noen som snakker for deg. Det kan være en trener, en agent, medspillere eller noen i mediene. Derfor skulle jeg gjerne hatt flere norske trenere i utlandet, som på godt og vondt henter norske spillere, selv om det ikke alltid har slått bra til.

Mats Møller Dæhli spilte i både Premier League og Bundesliga før han fylte 20 år. Etter en tung avslutning på tiden i Cardiff, der han fikk få sjanser på A-laget etter at Ole Gunnar Solskjær fikk sparken, stortrives han nå i tysk fotball.

— Jeg ble veldig fascinert av Freiburg da pappa (Truls Dæhli) var der og besøkte klubben. Freiburg passet meg veldig fint. Derfor valgte jeg dem. De spiller fotball langs bakken, de vil bruke mellomrom, de vil være aggressive i gjenvinning og stå høyt, sier Møller Dæhli.